Jihočeská zelnice

1/2 hlávky bílého zelí
velká cibule
máslo
2-3 lžíce hladké mouky
drcený kmín
sůl
ocet
2 zakysané smetany
Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené zelí, osolíme, okmínujeme a zalijeme vývarem nebo vodou. Tekutiny dáme tolik, aby bylo zelí ponořené a aby se dusilo. Tekutinu podle potřeby doléváme. Když zelí změkne, přidáme smetanu, ale pozor, nedáváme ji studenou srazila by se. Do smetany přimícháme horkou polévku a pak teprve vlijeme smetanu do hrnce a promícháme. Z másla a mouky uděláme jíšku a pomalu přidáváme do polévky, provaříme a dochutíme octem.
Tato polévka pochází z Jižních Čech a jí se k ní šťouchané brambory s osmaženou cibulkou.

Shlédnutí: 20

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *