Polský bigos

5 kg kysaného zelí 1 větší hlávka bílého zelí 4 kg vepřových kostí (které zůstaly z krkovičky a kotlety, ale s dostatkem masa, ne ohlodané!) 1 kg vepřového plecka 1/2 kg uzeného masa( bůček, krkovice) 1/2 kg klobásek 1/2 kg měkkého salámu 420 g protlaku 5-6 bobkových listů 10 kuliček nového koření sůl pepř
Postup přípravy receptuHlávku bílého zelí nakrouhám, osolím, opepřím a zvlášť uvařím.Do velkého hrnce (na toto množství surovin jsem použila 30- ti litrový) na dno dám veškeré kosti, na ně kysané zelí (podle potřeby propláchnout, aby nebylo kyselé až moc), přidám veškeré koření a pokrájenou plec a uzené maso vložím na zelí, zaleju to asi 1 a 1/2 litrem vody.Bez míchání dusím tak 1,5-2 hodiny, prostě do doby, kdy se maso z kostí dá obrat. Až se tak stane, kosti vytáhnu vychladit.Nakrájím veškerou uzeninu na kousky a vložím do kysaného zelí a přidám uvařené hlávkové zelí, protlak a řádně promíchám a povařím.

Mezi tím oberu maso od kostí, které vrátím do bigosu. Dochutím pouze solí a pepřem.

Nikdy jsem do bigosu nedávala houby, víno, švestky….
Nejlepší se dělá bigos po zabíjačce, to je potom kvalita.
Tak mě to naučila maminka.


Total Page Visits: 41 - Today Page Visits: 1

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.