Svíčková omáčka s karlovarským knedlíkem a brusinkami

Ahoj, já jsem Chef Dejv a mám pro vás recept na svíčkovou omáčku s karlovarským knedlíkem.

ingredience :

  • hovězí maso (zadní) 1-1,5 kg
  • 5 mrkví
  • 4 petržele
  • půlka celeru (bulva)
  • kousek řapíkatého celeru
  • 2 zelené jablka
  • 2 menší cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • máslo
  • olej/sádlo
  • cukr
  • citronová šťáva
  • divoké koření, sůl, pepř

na karlovarský knedlík :

  • 8-10 rohlíků
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • 200 g hrubé mouky
  • 150 g krupice
  • plocholistá petržel
  • sůl, pepř

 

1.) Hovězí maso (já používám zadní) můžeme prošpikovat, svázat provázkem, aby drželo tvar, osolíme a opepříme a na trošce tuku opečeme ze všech stran dozlatova. Maso z hrnce vyjmeme, přidáme máslo a restujeme na něm kořenovou zeleninu asi 5 minut, poté přidáme i cibuli s jablkem a opékáme ještě asi 10 minut. Zeleninu lehce osolíme a opepříme a přidáme k ní lžíci hořčice a trochu cukru, necháme chvíli zkaramelizovat. Vypečené šťávy z masa a zeleniny odvaříme bílým vínem. K zelenině vrátíme maso a do látkového pytlíku dáme bobkový list, větvičku tymiánu, rozmarýnu, nové koření a celý pepř. Vše zalijeme hovězím vývarem, aby bylo maso z půlky ponořené. Dusíme doměkka, asi 2,5-3 hodiny.

2.) Než bude omáčka hotová, připravíme si knedlík. Do velké mísy dáme nakrájené rohlíky (ideálně 1-2 dny staré), zalijeme vlažným mlékem, přidáme žloutky, muškátový oříšek, sůl, pepř a nasekanou petrželku, krupici a hrubou mouku. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a po částech ho pomalu vmícháme do těsta. Připravíme si potravinářskou folii, dáme na ni směs, z obou stran utáhnem a zabalíme do válečku. Knedlík pak vaříme asi 25-28 minut, po vyndání z vody lehce propícháme folii a necháme 3 minuty trochu zchladnout, pak můžeme krájet.

3.) Když je maso měkké, vyndáme ho ven, k zelenině dáme smetanu, citronovou šťávu a rozmixujeme. Nepřidáváme žádnou jíšku, pokud je omáčka moc hustá, naředíme vývarem. Omáčku dochutíme a přecedíme. Podáváme s knedlíkem a brusinkami. Dobrou chuť 🙂

facebook.com/chefdejvik    youtube.com/chefdejv    instagram.com/chef

 

 

 

 

Total Page Visits: 150 - Today Page Visits: 2

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.