Dnes je

Základní lák

Zdravím všechny, kteří se zabývají nakládáním masa k uzení.

Na netu koluje spousta návodů, až se člověk diví, ale já mám svoje osvědčené postupy, které používám spousta let.


Postup:

3 šrůtky vepřového bůčku o celkové váze 3 kg

na bůček si připravím 60 – 66 g rychlosoli *

na 3 litry převařené vody 60 – 66 g rychlosoli *

nastřikovačku láku

provázek nebo háčky

vhodnou nádobu

asi 5 rozmačkaných stroužků česneku


Veškerou sůl na bůček vetřu do všech šrůtků, vložím do vhodné nádoby a dám na 2 dny do lednice. Za dva dny si převařím vodu, rozmíchám sůl a nechám vychladit. Bůček vyjmu z lednice a v nádobě napíchám do svalových částí nastřikovačkou připravenou osolenou vodu. Bůček potřu rozmačkaným česnekem, zaliji zbylou vodou, až je bůček asi 1 cm pod hladinu a nádobu dám do lednice, kde by měla být teplota okolo 7 – 9 °C na 5 – 6 dnů, ale v průběhu naložení  bůček 2 krát obrátím.


Po uplynutí této doby bůček vyjmu, opláchnu, odřežu plátek masa, dám na  pánvičku, nasucho opeču a tak zjistím, jestli má tu správnou chuť. Vždy se mi podařilo strefit se solí a tak nebyla potřeba maso nebo lák nějak upravovat.


 


Zde je odkaz na uzení: ZDE

Pro odpůrce rychlosoli (Pragandy), přečtěte si něco o tom na netu.
Počet zhlédnutí stránky 126

One thought on “Základní lák

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Rolovat nahoru