Vepřové klobásy

Vepřové klobásy

Recept na 5 kg klobás:

5 kg prorostlého bůčku bez kůže a kostí nebo 5 kg ořezu 90/10

10 dkg soli, nejlépe bez jódu

15 gr. mletého pepře

1 hlavičku česneku

2 lžíce drceného kmínu

mletá paprika dle chuti

vepřový vývar

kalibrovaná vepřová střeva 28/30


Bůček (výřez) pomelu na hrubé desce (šajbě) a vsypu sůl (2 dkg soli na 1 kg masa), dobře promíchám, uložím (bez vzduchových bublin) do vhodné nádoby a dám do ledničky na 3-4 dny.

Po této době přendám maso do velké nádoby, přidám česnek a ostatní koření podle chuti s tím, že papriky osobně dávám minimálně. Vše důkladně promísím se studeným vývarem. Hmota se po důkladném míchání musí lepit a test udělám tak, že vytvořím malý karbanátek, přilepím na dlaň a pokud vydrží více než 12 vteřin, je to důkladně prohnětené. Než se to bude dávat do střev, usmažím si malý karbanátek (na sucho) a ochutnám. Pokud je vše podle chuti, naplním směs do střev a pověšené je nechám do druhého dne dozrát a oschnout.


Udím v předem dobře vyhřáté udírně při cca 70-80°C asi 6 hodin tvrdým dřevem (buk, olše, bříza).  Mezi uzením sleduji barvu a pokud je už zlatohnědá, udělám košt a rozhodnu – vytáhnout či nevytáhnout!


Poznámka: I když je použito pouze vepřové, klobásy se díky promísením nedrolí.

Total Page Visits: 5 - Today Page Visits: 1

Jeden komentář u “Vepřové klobásy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.