Šunkový salám


Do šunkovaru se vejde cca 1 kg masa a tak rozpis surovin je:
700 g bůčku (vykostěného a bez kůže)
300 g libového masa (plec, kýta, kotleta)
20 g pragandy
4 g mletého bílého pepře
4 g mletého zázvoru
4 g mletého muškátového oříšku

 


 

Bůček pomlít nejméně 4 x na co nejmenší šajbě, já použil č. 3 (nejlepší by bylo, přejet to kutrem, ale ten já nemám), libové maso nakrájet na kousky 2*2 cm.
Pomleté maso, spolu s kostkami masa, osolit a okořenit, dobře míchat. Směs by se měla lepit na dlaň.
Vložit do sáčku a ten dát do šunkovaru a párkrát s nim bouchnout o podložku, aby
směs byla řádně upěchovaná. Zavázat sáček a vložit víko s pružinou. Nechá se aspoň 12 hodin v lednici uležet. Po této době vložíme šunkovar do potřebného množství vroucí vody (nesmí být zcela ponořený) a při stálé teplotě +- 80 °C vaříme necelé dvě hodinky. Po uvaření opět nechat vychladnout nejméně 10 hodin. Po vychlazení polít šunkovar horkou vodou a tím se bude sáček snáze  vytahovat!
Je to sice zdlouhavé, ale za tu práci a čas to stojí za to.


 

Poznámečka: V receptu je sice psaný muškátový oříšek, ale my ho nemáme rádi, tak jsem ho nedával.

Total Page Visits: 65 - Today Page Visits: 1

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.