Domácí lančmít podle Pavla a Majky

1 kg plecka

0,5 kg vykostěného a kůže zbaveného bůčku

1 polévková lžíce pragandy (rychlosoli)

1 polévková lžíce soli

2 lžičky pepře

1 lžička moučkového cukru

2 lžičky granulovaného česneku

1 polévková lžíce majoránky

1 lžička koriandru

5 lžiček želatiny

100 ml studené vody nebo vývaru

vařitelná kolagenová střeva Ø cm 5 cm

(mohou se nahradit tlačenkovým střevem)


Vepřové plecko nakrájíme na kostky, posypeme solí a cukrem, promícháme a necháme v lednici po dobu 24 hodin. Následující den maso rozemeleme v mlýnku na sítku (šajbě) 8 mm. Koření smíchat ve 100 ml vody (lepší by byl vývar), přidejte k mletému masu, důkladně promíchejte. Směs koření můžete upravit podle svých chuťových buněk. Nakonec vmícháme želatinu a znovu promícháme. Naplníme předem namočené kolagenová střeva (v teplé vodě). Obsah musí být ve střevech bez vzduchových bublin a docela upěchovaný (pozor, může prasknout obal).


V nádobě převaříme vodu, ustálíme teplotu na nějakých 75-80 °C, vložíme obaly se směsí a při této teplotě vaříme minimálně 2 hodiny. Po této době vytáhneme obaly a zavěsíme do chladna k úplnému vychlazení, a to nejméně 12 hodin.


 

 

Shlédnutí: 118

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *