Jitrničky

 Tady jsme si udělali tlačenku, a tak se vrhneme na jitrnice, které nesmí také chybět.


 

Do jitrnic dávám uvařený bůček, ovar, kůže a obrané nožky a vepřová játra.*

Přidáme předem namočené rohlíky ve vývaru, česnek a všechno pomeleme na desce 3 mm. Osolíme a přidáme pepř, majoránku a promícháme. Pokud se zdá, že je směs málo slaná, přidáme více soli, protože se při vaření vstřebá do jitrnic.** Pokud je vše podle chuti, přidáme pomleté vepřové játra a opět zamíchané. Plním do vepřových střev*** narážečkou, zašpejluji a dám do horkého vývaru, který má ustálenou teplotu max. 80 °C. Když jitrnice vyplavou, nechám je ještě 10 minut, potom je opatrně vyjmu, opláchnu ve studené vodě a dám vychladit. Přikrývám je utěrkou, aby střívko neokoralo.


 


Neuvádím množství surovin, soli nebo koření, protože to prakticky nejde. Ne každý má stejný poměr masa a dalších surovin.

** Dříve, než dáte játra, odeberete asi kilo prejtu na výrobu jelítek.

*** Pokud nemáte k dispozici vepřová střeva, můžete použít malé tlačenkové obaly, ale prejt se v nich vaří o 15 minut déle, a nebo prejt upéct.


No, a příště budeme dělat jelítka, která jsou podle mne, vrcholem zabíjačky.

P.S. Pokud máte nějakou připomínku, dotaz či radu, pište do komentu pod příspěvkem. Děkuji

 

 

 

 

 

Total Page Visits: 9 - Today Page Visits: 3

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.