Jelítka

Jitrnice už máme hotové a tak se dáme do jelítek.

Výroba jelítek je nenáročná. Uvaříme si den předem neosolené 2 kila krup číslo 10 (velké). Druhý den si nakrájíme 5-6 velkých cibulí a dáme ji osmažit do trouby společně s brzlíkem, pokud ho nemáme, tak na kostičky pokrájeným čerstvým tučným bůčkem. Připravíme si 2 litry čerstvé vepřové krve. *

Ve velké mísy dáme uvařené kroupy, opečenou cibuli, prejt z jitrnic, přidáme majoránku a pepř podle chuti, ale dáme větší množství soli, prostě přesolit**,  protože se sůl vstřebá do krup a  krve, kterou nalijeme po přecezení do mísy a důkladně promícháme. Já miluji takto připravený prejt ochutnat.

Prejt dávám do vyšlemovaných střev a pokud je nemám, tak do malých tlačenkových obalů jako u jitrnic, nebo zapéct.

Jelítka vaříme ve vývaru do 80 °C tak dlouho, že až  po píchnutí jehlou vytéká čirá tekutina – ne krev. Po vytažení je opláchneme studenou vodou a uložíme přikryté utěrkou k vychlazení.

Nezapomeňte si odložit prejt do prdelačky.

Pokud chceme prdelačku, tak vývar scedíme, aby neobsahoval případné úlomky kostí a zbytky masa, kůže atd. Vývar zavaříme, a do něj, za stálého míchání přidáváme zbylý prejt a krátce povaříme. Čím víc prejtu, tím bude polévka kvalitnější. Potom polévku dáme vychladit *** a posléze konzumovat, nebo dát do misek a zamrazit. Mám neblahé zkušenosti se zavařováním prdelačky. Vždy mi víčka po časem povolí, a prdelačka je na vyhození. Za vinu dávám kroupám, které můžou ve sklenici kvasit.


Z tohoto množství surovin se vyrobí na 50 ks jelítek a 15 litrů prdelačky.

** Pokud máte obavu z přesolení, tak si uvařte kroupy v osolené vodě (2 dkg na kilo krup + voda), krev rovněž osolte poměrem 1 litr – 2 dkg kuchyňské soli.

*** V zimě se dá hrnec na balkón, do síně, ale musí se do vystydnutí míchat, protože by se prdelačka zatáhla tukem a mohla by zkvasit. Já, když se ustálí tuk po vaření prdelačky v hrnci, tak ho odeberu a tím urychlím vychlazení a nemusím ji míchat. Chce to jen praxi.


Pokud máte nějaké námitky, dotazy nebo nápady, neváhejte použít komentáře.



Shlédnutí: 19

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *