Šunka ze šunkovaru

S úspěchem také dělám šunku v šunkovaru. Je to poměrně jednoduchý recept i příprava.

Používám vepřový výřez a pokud není, tak maso s plecka – je šťavnatější než z kýty.

Do šunkovaru se vejde přibližně 1,2 kg masa.

Maso nakrájím na kousky, vmíchám 24 g rychlosoli, 3 g bílého pepře (půl malé lžičky), promíchám a vložím upěchované nádoby do lednice na 24 hodin.

Druhý den maso pořádně hnětám, nejlépe v robotu aspoň 20 minut a pořádně udusám v šunkovaru a několikrát bouchnu o podložku a tím se vytlačí vzduch. Můžete, i nemusíte dávat maso do pytlíku, protože  šunkovar není zcela ponořen a tak se do něj voda nedostane.

Šunkovar vložím do horké vody, ale nesmí být zcela ponořen, a teplotu ustálím na 80 – 85 °C a takto šunku vařím 2,5 hodiny. Po uvaření nechám šunkovar vystydnout a  dám aspoň na 12 hodin do lednice vychladit. Po vychlazení šunkovar na pár vteřin opláchnu vřelou vodou a tím se uvolní tuk a šunka se lépe vysune. Takto udělaná šunka se nedrolí a dá se krájet na tenčí plátky.

 

 

 

Shlédnutí: 16

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *