Játrová paštika z tlakáče

2 kg tučného bůčku
1 kg vepřových jater
2- 3 střední cibule
3 starší rohlíky
1/4 sklenice strouhanky
1 vejce
sůl a pepř

koření:
5 kuliček jalovce
3 hřebíčky
5 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
(vše rozdrtit)
(dá se koupit paštikové koření, ale tam je i bob. list, koriandr, mušk. oříček…, a to já nemusím.)


Postup:

Bůček, játra a cibuli pokrájet na takové kusy, aby šly vložit potom do mlýnku.
Ale nejprve do hrnce dáme bůček, podlijeme decinkou – dvěma vody a vaříme cca 40 minut. Hrnec otevřeme, vložíme játra a cibuli, popřípadě dolijeme vodu, zamícháme a vaříme dalších cca 20 minut.
Pokud je vše uvařené (játra budou tuhá) a v hrnci je dost vývaru, ten odebereme a později použijeme na ředění směsi. Zbytek vývaru v hrnci vyvaříme na tuk, směs vytáhneme a dáme chladit.
Vychlazenou 2 x pomeleme na šajbě (mlecí desce) číslo tři a nakonec pomeleme, předem namočené a vody zbavené, rohlíky a přidáme celé vejce.
Podle chuti osolíme, opepříme a okořeníme kořením, které jsme si předem připravili. Přidáme strouhanku a vše důkladně promícháme. Pokud je směs tuhá, zředíme odloženým vývarem, pokud řídká, přidáme strouhanku.
Směs nacpeme do obalu( salámové, tlačenkové střevo nebo pokud je možnost, tak i do tlustého střeva), pevně zavážeme a dáme prohřívat do vody maximálně 90 °C po dobu cca 40 minut. Vyndáme a dáme do chladna.

Dobrou chuť vám garantuji. 🙂

 

Shlédnutí: 5

Jeden komentář u “Játrová paštika z tlakáče

  1. Vyzkoušeno a můžeme potvrdit, že jsme podobnou paštiku ještě nejedli. Palec nahoru!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *