
Připravíme si lák tak, že rozpustíme 50 g soli ve studené vodě a do solného roztoku můžete přidat stroužky česneku, bobkové listy, koření, kopr, rozmarýn nebo tymián – vše záleží na chuti.
Očištěným rybám uděláme zářezy a vetřeme trochu hrubé soli a dáme do nádoby, zcela zalijeme lákem, zatížíme a necháme v chladu odpočívat maximálně 12 hodin.
Na druhý den ryby opláchneme a necháme okapat.
Roztopíme udírnu a do otevřené udírny zavěsíme ryby a ještě je necháme aspoň půl hodinky oschnout při teplotě +- 50 °C. Po této době zavřeme udírnu a zvedneme teplotu na nějakých 70 °C a udíme přibližně dvě hodiny. Hotové ryby mají mít zlatohnědé barvy a pokud se maso lehce odlupuje od kůže, ryby jsou vyuzeny, vyndáme je a necháme je úplně vystydnout. Potom si vezměte pečivo a pochutnejte si na skvělé rybě.
Místo pstruha můžete vyudit i makrelu.
Uzeno olší
Zhlédnutí: 166
Komentáře