Dnes je

Horácka polévka s osmaženým chlebíčkem


3/4 kg větších moučných bramborů, loupaných, nakrájíme na kos-
tečky, dáme do polévkového hrnce, přidáme asi 10 dkg na plátky na-
krájených čerstvých hříbků (v době zimní dáme uvařiti do trošku
vařící vody asi 3 dkg hub sušených), špetku tlučeného kmínu, majo-
ránky, tlučeného květu, lžíci soli a brambory uvaříme do měkká. Pak
je hruběji rozmačkárne, zalijeme potřebným množstvím slabší polévky
z kostí neb jen vařící vodou a přivedeme znovu do varu. Polévku za-
hustíme světle zlatovou jíškou a necháme ji na okraji plotny volně asi
1/4 hodiny povařiti. Zahoustlou zjemníme hrnečkem kyselého mléka
neb Smetany, ve kterém jsme rozmíchaly lžičku mouky, 2 lžíce octa
a dobře jí promícháme, vařiti však ji nenecháme. Hotovou polévku
okořeníme špetkou tlučeného pepře a cibulkou tence nakrájenou, na
kou-sku másla do zlatova osmaženou.


Výňatek z knihy Zlatá úsporná kuchařka od Stanislava Kuchaře z roku 1944

Počet zhlédnutí stránky 9

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Rolovat nahoru