Nákup tuků

Sádlo. Nemáme-li jistoty, že dostaneme hotové sádlo nefalšované.
uděláme nejlépe, když si je vyškvaříme samy. Sádlo porušené nebo
americké lisované obsahuje veliké množství vody a tím se značně
zdraží. Nejlepší druh vepřového sádla je hřbetní a plstní. Kupujme
sádlo čerstvé. den nebo dva po zabití. Dbejme, aby nebylo zapařené
a oslizlé.
Lůj je nejlevnějším a značně přezíraným tukem. Hodí se výbomě
do pečiva, na jíšky a na -smažení. Tuto okolnost bychom si měly pří
nákupu tuků uvědomiti.
Máslo obsahuje ze všech tuků největší množství vitaminu A, D a
v létě C. Nemá proto v naší kuchyni chyběti, i když je snad dražší
nežli jiné tuky. Dobré máslo má Světležlutou barvu, příjemnou vůni
a chut a dá se hladce rozetříti. Čajové máslo jest sice dražší nežli
máslo selské, je ale také obyčejně vy-datnejsí, nebot má zákonem sta-
noven obsah tuku.
Rostlinné oleje se ho-di výborně na smažení, neboť se tak brzy
nepřepálí ani nenačiclmou od připravovaných pokrmů. Nejlepší je
olivový olej provencalský, slabě nažloutlý, ale výborný jest také do-
mácí bleděžlutý, čirý olej slunečnicový, nebo olej arašidový Z burských
oříšků. Proti ostatním tukům jsou tyto druhy »olejů velmi levné.
v v
Umělé tuky: kokosové máslo a margarin jsou mnohem levnejsi
nežli tuky přirozené.


Výňatek z knihy Zlatá úsporná kuchařka od Stanislava Kuchaře z roku 1944

Shlédnutí: 7

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.