Dnes je

Maďarský perkelt a halušky

… na Maďarské halušky budeme potřebovat hladkou mouku, vejce, sůl, vodu … smícháním těchto surovin si vytvoříme mírně řídké těsto … do širšího hrnce dáme vařit osolenou vodu, do které přes haluškové síto necháme za pomoci míchání vařečkou překapat těsto do vody … po krátkém provaření halušky vyplavou napovrch, scedíme, rychle propláchneme tekoucí vodou a mírně promastíme olejem, aby se nám neslepily …

… Maďarský perkelt je vlastně hustější paprikový guláš … dělá se vepřový, hovězí nebo kuřecí a jako specialita se dělá z divočáka … je to Maďarská národní specialita (pörkölt) a příprava není nijak složitá … na sádle zvolna osmahneme cibuli, přidáme na kostky vepřové maso (krkovičku nebo plec) a pomalu restujeme … přidáme lahůdkovou sladkou papriku (csemege) a podle chuti pálivou papriku (csípős) … papriku nesmažíme aby nám nezhořkla, ale po rychlém promíchání hned podlejem vývarem nebo vodou, osolíme a přikryjeme poklicí … maso musíme dusit – ne ve vodě vařit, proto občas promícháme a kontrolujeme podlití, aby se nám maso nepřipálilo … až máme maso hotové přilijeme vývar nebo vodu, dochutíme a zahustíme nastrouhaným syrovým bramborem (v nouzi zahustíme tmavou jíškou) … v jednotlivých částech Maďarska se postup vaření liší a krajově po naložení na talíř se perkelt zakápne na povrchu smetanou a přidá se pár koleček feferonky …

Počet zhlédnutí stránky 19

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Rolovat nahoru