Dnes je

Zelňačka s uzeným a klobásou

dalo by se říct, že zelňačka neboli zelná polévka je jednoduchou záležitostí, ale má mnoho variací … někdo vaří z kysaného zelí, někdo vaří ze sterilovaného ze sklenice a chuť je potom podle použitých surovin do kysela nebo do sladkokysela, jinde se vaří tzv.“vodová“ a jinde zase ze smetanou …

na tuto polévku použijeme 1/2kg uzené krkovičky a 2 nohy Maďarských klobás, slanina, cibule, česnek, kmín, bobkový list, červenou papriku sladkou, sůl a zelí

uzené maso si předem předvaříme do měkka a necháme v hrnci stranou … v druhém hrnci slaninu necháme proškvařit, přidáme sádlo (olej) a zpěníme cibuli a česnek, odstavíme z plamene a přidáme kmín s červenou sladkou paprikou, krátce promícháme a podlijeme vodou z uvařeného uzeného masa, vrátíme na plotýnku, vložíme na kousky nakrájené uzené maso, na kolečka rozkrájenou klobásu a na menší kousky překrájené okapané zelí (zelnou vodu si odložíme na konečné dochucení), vložíme pár bobkových listů a vaříme do změknutí … po dovaření dochutíme kyselost zelnou vodou, případně dosolíme nebo dosladíme …

zelná polévka se podává jako hlavní chod s houskami, nebo taky jako polévka před sladkým jídlem jako jsou palačinky nebo vdolky …

 

Počet zhlédnutí stránky 58

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Rolovat nahoru