ČOČKOVÁ POLÉVKA S PÁRKEM, OSMAŽENÝ CHLEBÍČEK

Asi 20 dkg čistě přebrané a opraně čočky dáme do hmce, nalijeme
na ni jen tolik vody, aby byla zatopena a necháme ji aspoň hodinu před
vařenim máčeti. V jiném hmci vaříme 6 dkg ‚kořenové zeleniny: celeru,
póru, petržele. mrkve a cibule, na hrubší kostečky nakrájené, až zele-
nina změkııe. Pak polévku procedíme, zeleninu na Sítě rozmačkáme a
znovu jí polévkou prolejeme, abychom ji dobře využitkovaly. Mezitím
uvaříme namočenou čočku úplně do měkka. Uvařenou čočku v hmci
rozmělnime a pak ji přes síto protlačíme k polévce ze zeleniny. Teprve
nyní polévku řádně osolíme a zahustíme zlatovou jíškou, upravenou ze

3 dkg loje a téhož množství jemné mouky; jíšku protlačíme do polévky
přes síto a necháme ji asi 10 minut na okraji plotny volně povařiti,
zahoustnouti. Hotovou polévku okořeníme špetkou tlučeného pepře a
nového koření a zelenou, drobné usekanou petrželkou. Dva malé párky
sloupneme, nakrájíme na tenší kolečka a nežli polévku neseme na Stůl.
dáme je do ní asi na 5 minut napařiti, změknouti. K_takto upravené
polévce podáme zvláště na tenší nudličky nakrájený chlebíček, na 2
dkg másla pěkně do zlatova osmažený.


Neupravený recept byl použit z knihy Zlatá úsporná kuchařka s rozpočty od Stanislava Kuchaře, 1944

Total Page Visits: 36 - Today Page Visits: 2

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.