Vepřové párky

Recept na 2,5 kg:

vepřový ořez 90/10
asi 0,5 l vody na vmíchání
100 g polohrubé mouky
koření na 1 kg masa:
2 g pepře
1 g nového koření
1/4 g muškátového ořechu
2 g sladké papriky
20 g kuchyňské soli

Maso nakrájíme na menší kousky, prosolíme a necháme aspoň 12 hodin v chladu.
Po této době maso pomeleme na nejmenší desce co máme a to několikrát, až vám vznikne jemná, pojivá hmota. Pokud máte kutr, tak v něm je to nejlepší. Dáme veškeré koření, vlejeme vodu a vymícháme. Plníme do skopových střívek nebo do kolagenových o průměru 17-19 mm. Děláme buď jednotlivé páry nebo naplněné střívka rozdělíme provázky na párky.

Párky zavěsíme na tyčky a dáme do předehřáté a otevřené udírny k oschnutí a to nejméně 15-20 minut. Potom udírnu zavřeme, zvýšíme teplotu na 60-65 °C a udíme dozlatova asi 50 minut.
Po vyuzení dáme párky do vody o teplotě  70-75 °C a necháme je dovařovat 10-15 minut.
Potom párky prudce zchladíme studenou vodou a znovu rozvěsíme na hůlky k oschnutí.


 

 

 

Shlédnutí: 36

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *