Žitný kvásek

Pokud zakládáte svůj první kvásek, pár dní to potrvá. Prakticky celý proces ale proběhne sám, vy mu jen pomůžete doplněním mouky a vody, což kvásek přikrmí a podpoří jeho kvašení. První den začněte tím, že do zavařovací sklenice dáte 50 g žitné mouky a zalijete přibližně 75 ml vlažné vody. Směs by měla být spíše kašovitá, takže si poměry budete muset sami vyzkoušet. Potom už jen přiklopíte víčkem (neutahovat), sklenici umístěte třeba na okno a tím vaše práce prozatím končí. Ke kvásku se vraťte zase druhý den, pokud možno ve stejnou hodinu. Kvásek už začíná pracovat, takže jsou vidět drobné bublinky. Přidejte zhruba dvojnásobné množství mouky i vody, směs zamíchejte, přiklopte a vraťte se za dalších 24 hodin. Třetí den už máte hotový kvalitní kvásek, který si můžete rozdělit na dvě půlky. S tou první už nic nedělejte a uchovejte ho v lednici na příští pečení. Druhou polovinu opět přikrmte. Doporučuji přidat opět dvojnásobné množství oproti předchozímu dnu.



TIP Pokud kvásek přetéká přes sklenici, klidně ho zamíchejte. Jeho množství se výrazně sníží, ale na kvalitu to nebude mít žádný vliv. Když se z kvásku stane chleba Pokud se vám podařilo kvásek vypěstovat, a to poznáte podle množství bublinek, můžete už čtvrtý den zadělat na chleba. Kromě množství bublinek kvalitu poznáte podle chuti – čím kyselejší, tím lepší. Nicméně abyste mohli přistoupit k zadělávání těsta, musí být kvásek ve fázi klesání, nebo už úplně spadlý. Jeho množství v těstě závisí na receptu, ale obvykle je to okolo 250 – 400 g. Kvásek z lednice stačí vykrmit Při každém dalším pečení už není nutné zadělávat kvásek znovu. Pokud jste si třetí den kvašení odebrali část do sklenice a uchovali ho v lednici, stačí ho jenom vytáhnout a dokrmit. Přidejte 100 g žitné mouky a stejné množství vlažné vody. Až začne klesat, přibližně za 12 hodin, přidejte znovu stejné množství. Celý postup stačí zopakovat třikrát, takže na chléb je možné zadělat už další den. Nezapomeňte si kvásek znovu uskladnit na příště.


Tento recept je použitý z internetu od neznáme pekařky.

Total Page Visits: 51 - Today Page Visits: 1

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.