Glazovaný bůček

Glazovaný bůček je měkký, šťavnatý a velmi aromatický.


2 kg libovějšího bůčku bez kosti
1 velká cibule
3 bobkové listy
4 hřebíček
10 kuliček černého pepře
2 polévkové lžíce soli

glazura:
2 vrchovaté lžíce švestkové omáčky (pokud ji nemáte, můžete ji nahradit švestkovým džemem se dvěma utřenými stroužky česneku a špetkou chilli)
1 lžička koření 5 příchutí
1 polévková lžíce tekutého medu
3 polévkové lžíce světlé sojové omáčky

(vše smíchat dohromady)

1 polévková lžíce oleje na vymazání pekáče


Bůček vložte do velkého hrnce a zalijte horkou vodou, aby byl asi 1 cm pod hladinou.

Do oloupané cibule napíchejte hřebíček a vložte ji zároveň s bobkovým listem, celým pepřem do hrnce a osolte.
Nechejte maso jen mírně probublávat a vařte do změknutí asi 3 hodiny.
Po uvaření vyjměte maso k vychladnutí. Kůži nakrájejte na mřížku asi 2 cm hluboko a vložte bůček do olejem vymazaného pekáče a podlijte asi 1/3 sklenice vývaru nebo vody. (Zbylý vývar můžete použít na polévku.)
Pekáč vložte do rozehřáté trouby na 150 °C a pečte po dobu 60 minut. Teprve nyní potřete maso připravenou glazurou, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte 30-40 minut a každých 10 minut opět potřete glazurou. V případě nutnosti podlijte, aby se glazura nepřipálila na dno pekáče. Až spotřebujete všechnu glazuru a ta se začne mírně připalovat, maso je hotové.
Vyjměte z trouby, nechte 15-20 minut zabalené v alobalu, potom nakrájejte na plátky a podávejte s pečenými bramborami a pikantním salátem.


Poděkování za recept: Spřátelený web

Total Page Visits: 1 - Today Page Visits: 1

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.