Jak připravovaly naše babičky vejce

MÍCHANÁ VAJÍČKA P0 RUSÍNSKU.
Pro 4 osoby Stačí 8 vajec, která dáme do hrnce a dobře je v něm
promícháme. Nesolíme je. Usekáme na drobné kostečky asi 10 dkg
šunky neb zbylého uzeného masa neb uzeného jazyka. Šetříme-li a
nemáme-li zbytků, upotřebíme k tomu asi 15 dkg pražského Salámu,
který oloupeme a na drobno usekáme. Na větší omeletní pánvi roz-
pálíme asi 3–5 dkg sádla a když vře, přidáme k němu usekané Sardel-
ky, rozmíchaná vejce, špetku sladké papriky a za stálého míchání ne-
cháme na pánvi ztuhnouti. Když se vejce dodělávají, přidáme k nim
drobné sekané uzené maso neb Salám atd., a chvili ještě za Stálého
míchání necháme vejce dodělati. Pak je teprve dle přání osolíme a
přidáme špetku tlučeného pepře. Solíme jen opatrně, neboť Sardelky
Samy O sobě jsou dosti Slané.


MÍCHANÁ VEJCE P0 ŠVÝCARSKU.
Na osobu počítáme průměrně 2 vejce. Vejce rozklepneme do vět-
šího hrnku, přidáme k nim hrubě strouhaný ementálský Sýr, nesbírané,
Studené mléko, jemně usekanou Slaninu a dobře promícháme. Do větší
pánve dáme máslo neb sádlo, necháme rozpálíti. přidáme do něho
lžičku strouhané cibule, nalijemena to íh n ed rozmíchaná vejce a za
Stálého míchání je necháme ztuhnouti. Hodně zahřátou podávací mísu
vytřeme kouskem slaniny, vejce na ni vyklopíme, uděláme Z nich hro-
mádku a obložené osmaženým bramborem neseme ihned na Stůl.
I-Iromádku vajec můžeme lehce posypati drobné Sekanou zelenou pažìt-
kou neb sladkou paprikou.


VEJCE NA MÉKKO S PAŽITKOVOU OMĂČKOU,
bramborová kaše.
Pro jednu osobu počítáme 2 vejce na měkko. Vaříme je ve vařící,
lehce osolené vodě asi 4 minuty. Pak je dáme do studené vody, opatmě
oloupeme, abychom je nepoškodily. Srovnáme je na hodně teplé po-
dávací mise, posypeme lehce Sekanou zelenou petrželk-ou, obložíme
řádně upravenou bramborovou kaší a podáme k nim v Omáčniku pa-
žitkovou omáčku.


SÄZENÁ VEJCE S OKURKOVOU OMÁČKOU,
osmažené brambory.
Na osobu počítáme 1-2 sázená vejce, jichž úprava uvedena již
V předcházejících předpisech. Sázená vejce dáme na horkou podávací
mísu, obložíme je osmaženým bramborem a podáváme k ním zvláště
v Omáčniku hodně teplou okurkovou omáčku.


ŠUNKA S VEJCI -HAM AND EGGS.
Tento pokrm oblíbený u Anglíčanů jest nejchutnější ze šunky
važęizè, šťflvnnıè. Nninájinıę ji na ıęnıf lê ıžstečky asi jaıflø áınfz velká.
Na kastrolku rozehřejeme asi 2 dkg másla, nakrájenou šunku po obou
stranách osmažíme, srovnánıe ji na záhřátou podávací mísu, na každý
plátek Opečené šunky položíme jedno Sázené vejce a horké podává-
me S osmaženými brambory na stůl.


Recepty jsou gramaticky neupravené!

Shlédnutí: 11

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *