Zdravější vepřo-zelo-knedlo

Shlédnutí: 3

Počet porcí: 2 porce

Doba přípravy: 60 min
Suroviny:
1/2 hlávky raného zelí
1 menší cibule
1 lžíce oleje
sůl
pepř
celý kmín
1 lžička octa
1 lžička medu
2 kusy uzeného masa-(krkovice, kotleta)
Na knedlík:
2 vajíčka
1/2 hrnku mléka
1 celozrnná houska, popřípadě kousek staršího celozrnného chleba
6 lžic špldové mouky
sůl
1 lžičky másla na vymazání hrníčků
Postup přípravy receptu:
Na oleji necháme rozvonět cibuli. Přidáme nakrájené zelí, které osolíme, opepříme, okmínujeme, podlijeme troškou vody a dusíme cca 25 minut, do vydušení vody. Zelí nezahušťujeme.
Když je voda vydušená, zelí ochutíme podle vlastní chuti, octem, cukrem, popřípadě medem a odstavíme..
Do nižšího hrnce vložíme pařáček na knedlíky s vodou a uzené maso. Přikryjeme poklicí a paříme cca 1 hodinu, zkusíme vidličkou, zda je maso měkké. Uzené maso na páře má mnohem lepší chuť, než uvařené, popřípadě pečené.. Pokud je potřeba, tak během paření nalijeme ještě vodu.
Na knedlíky si nachystáme misku a 2 rovné hrníčky.
Do misky nalijeme mléko, přidáme žloutky a rozšleháme je s tročkou soli.
Pak přidáme na kostičky nakrájenou housku a 6 lžic celozrnné mouky.
Nakonec vyšleháme sníh ze dvou bílků a vmícháme je do těsta
Směs dobře promícháme a nalijeme do 3/4 do vymazaných hrníčků.
Hrníčky vložíme do hrnce s vařící vodou, která bude sahat asi do poloviny hrnků a vaříme 20 minut.
Po uvaření je necháme chvíli stát, pak je dlaní vytlučeme ven a nakrájíme nití na kolečka.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.