Kvašáky

V prvé řadě je nutné, aby okurky určené ke kvašení, se důkladně umyly. Nejvhodnější velikost okurek je do 10 – 12 cm délky.
Do řádně umyté sklenice dávám na dno trochu odrostlého kopru, stroužek česneku a kousek křenu, naplním natěsno sklenice okurkami a to co jsem dala na dno, dám i nahoru. Zaliji studenou, nepřevařenou vodou, ve které rozpustím v poměru jeden litr vody a 40 gramů kuchyňské soli. Je nutné, aby okurky byly zcela ponořeny a nálev musí být 1 cm od okraje sklenice. Používám výhradně šroubovací sklenice, které vložím do vyšší nádoby ( na plech ) , který vyložím starými utěrkami nebo novinami a nechám kvasit při pokojové teplotě asi týden. Nálev začne časem bělat, protože probíhá mléčné kvašení a stane se, že sklenice přetéká, ale toho se nebojte. Tento lák bude bíle zakalen a po ukončení procesu víčko přilne ke sklenici a lák je čirý s bílou usazeninou na dně sklenice, kterou otřeme vlhkým hadrem a dáme do temna a chladna k uskladnění. Celý proces kvašení probíhá ( záleží na okolní teplotě) 3-4 týdny. Tyto okurky vydrží celou zimu a dá se říct, že do nové sklizně, pokud se nesnědí dříve.

Tento recept dělala moje babička, moje maminka a s úspěchem i já.


Někde v jiných receptech se dočtete, že se okurky propíchávají, ale já v tom nevidím žádný důvod, proč bych tak dělala



Jak šel čas:


 

Total Page Visits: 155 - Today Page Visits: 1

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.