Jablečný štrúdl

SUROVINY
220 g hladké mouky
80 g másla
80 g cukru krupice
5 větších jablek
2 lžíce oleje
1 vejce
6 lžic strouhanky
sekané vlašské ořechy dle chuti
rozinky naložené v tuzemáku
moučkový cukr na posypání
1 lžička mleté skořice
špetka soli



POSTUP
Mouku prosejeme na pracovní plochu, abychom ji provzdušnili. Uprostřed utvoříme důlek, rozklepneme do něj vejce, vlijeme olej a trochu teplé vody a osolíme. Mouku pomalu přihrnujeme směrem k důlku a postupně vypracujeme vláčné, středně tuhé těsto. Pokud je moc tuhé, přidáme vodu, pokud moc řídké, přidáme mouku. Těsto propracováváme tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a než přestane lepit. Pak z něj vytvoříme bochánek, zabalíme do fólie a necháme 30 minut v lednici odpočinout.
Troubu rozehřejeme na 160 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. V rendlíku rozehřejeme máslo.
Odpočinuté těsto rozdělíme na 2 stejné díly. Z každého rozválíme na lehce pomoučeném vále co nejtenčí obdélníkový plát.
Aby bylo těsto co nejtenčí, vytáhneme ho rukou. Přeneseme ho na čistou utěrku poprášenou moukou a hřbety rukou, které vložíme pod těsto, opatrnými pohyby vytáhneme do všech směrů.
Když je plát dokonale tenký, odkrojíme z něj silnější kraje, posypeme ho strouhankou, rovnoměrně poklademe nastrouhanými jablky, zasypeme skořicí smíchanou s cukrem, scezenými rozinkami a vlašskými ořechy.
Pomocí utěrky závin opatrně zabalíme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem tak, aby část se spojem zůstala vespod.
Potřeme rozpuštěným máslem, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 30 minut dozlatova. V průběhu pečení štrúdl dvakrát potřeme máslem. Hotový vychladlý štrúdl posypeme moučkovým cukrem.



Dovolila jsem vyzkoušet vyzkoušené, a můžu potvrdit, že tento štrúdl je vynikající.
Zdroj: Rohlík.cz.

Total Page Visits: 29 - Today Page Visits: 1

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.