Kančí kýta se šípkovou omáčkou

1 kg kančí kýty
sůl
sušený tymián
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
3 kuličky jalovce
asi 80 g špeku+ na prošpikování
2 cibule
kořenová zelenina:
petržel
mrkev
celer
vývar podle potřeby (nejlépe z kančích kostí)
2 dcl červeného vína
250 ml smetany 33 %
3-4 lžíce šípkové zavařeniny (množství podle chuti, může být i více)
lžíce cukru
trochu octa nebo citronu na dochucení



Kýtu vykostíme a kosti dáme vařit na vývar. Maso prošpikujeme, osolíme , posypeme tymiánem a ovážeme potravinářským provázkem, aby pěkně drželo tvar. V pekáči rozškvaříme nakrájený špek, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme. Pak vložíme maso, které opečeme ze všech stran. Maso vyjmeme, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, posypeme cukrem a zkaramelizujeme. Pak vložíme maso zpět, přidáme koření a zalijeme vývarem, tak, aby bylo maso skoro potopené. Přiklopíme pokličkou a pomalu pečeme v troubě nebo dusíme na sporáku. Během pečení maso obrátíme , pokud je třeba tak přidáme vývar. Měkké maso vyjmeme a zabalíme do alobalu nebo folie, aby nevyschlo a do pekáče přilijeme víno a necháme odpařit. Pak Vše rozmixujeme , vlijeme zpět do pekáče a na plotně doděláme omáčku. Přidáme šípkovou zavařeninu, smetanu a dochutíme solí, octem nebo citronovou šťávou, můžeme přidat i citronovou kůru. Vše povaříme a ještě propasírujeme přes sítko, aby byla omáčka hladká.Pokud je moc hustá, zředíme vývarem z kostí. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s domácím kynutým knedlíkem nebo s karlovarským knedlíkem. Já jsem zvolila oba.
Pokud máme dostatek času na přípravu, můžeme maso nechat přes noc naložené v zeleninovém základu, orestované na špeku a cibuli.

Total Page Visits: 28 - Today Page Visits: 1

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.