Frgále z domácí pekárny

těsto na 4 frgále o Ø cca 30cm
těsto:
500g polohrubé mouky
75g moučkového cukru
35g droždí
250 ml teplého mléka
125 g rozpuštěného másla
2 žloutky
šťáva z 1 citronu
špetka soli
vejce na potření


Do pekárny dáme první tekuté, potom ostatní suroviny a nakonec dáme droždí a zapneme pekárnu na program dough – těsto!


Vykynuté těsto rozdělíme na 4 části a z každé části roztáhneme těsto prsty do tvaru kruhu o Ø 30 cm.


Dáme libovolné náplně, posypeme žmolenkou a necháme péct v předehřáté troubě na 180°C do zezlátnutí okrajů.
Po vytažení z trouby ihned potíráme okraje a pokapeme náplně rozehřátým máslem a rumem.


Maková náplň se zakysanou smetanou

1 PL švestkových povidel

1 jablko

180 ml zakysané smetany

2 vejce

1 lžička skořice

asi 100 g cukru moučky

1 lžička rumu

3 lžičky škrobu

200 g mletého máku


Nastrouháme najemno oloupané jablko, přidáme zakysanou smetanu, cukr, skořici… všechny suroviny zamícháme .. a nakonec vmícháme mletý mák. Je to náplň na 2 frgály a jestli chcete více kusů, musíte znásobit suroviny.


Tvarohová náplň:
250g měkkého tvarohu (lepší je ten z alobalu, lépe drží tvar)
1 žloutek
2 vanilkové cukry
hrst rozinek

1 lžíce vanilkového pudinkového prášku


Vše jen v míse důkladně promíchat. Je to náplň na 1 frgál a jestli chcete více kusů, musíte znásobit suroviny.


Žmolenka nebo-li posypka:

5 lžic polohrubé mouky
3 lžíce moučkového cukru
1 vrchovatá lžíce másla
Vše promíchat, až se to bude drolit a posypat těsta před pečením.

Tyto náplně můžete použít i do závinů či koláčů.


Pozor! Recept byl upraven.

Shlédnutí: 141

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *