Švestkový koláč z jogurtového těsta

1 kelímek smetanového jogurtu (150 ml)
½ kelímku cukru krupice
1,5 kelímku polohrubé mouky
1 vejce
1 kypřicí prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 panák rumu
1,5 kg čerstvých švestek

Na drobenku:

70 g másla
8 lžic hrubé mouky
4 lžíce cukru krystal
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu


Postup

Formu vymažeme tukem (sádlem nebo máslem), vysypeme polohrubou moukou nebo strouhankou či ořechy.

V míse zaděláme jogurtové těsto. Vložíme do ní kelímek bílého tučného jogurtu, přidáme půl kelímku cukru a 1 a půl kelímku polohrubé mouky. Dále do těsta přidáme vejce, vanilkový cukr, kypřicí prášek do pečiva a případně panáka rumu.

Vše zamícháme a získáme vláčné těsto. Bude mít konzistenci kynutého těsta. Nalijeme ho do koláčové formy do výše 1,5 cm a uhladíme.

Švestky*omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme pecky. Na těsto je klademe hustě, trochu nastojato, aby se jich vešlo co nejvíc.

Drobenku si připravíme z hrubé mouky, cukru krystal, másla, vanilkového cukru a případně trošky rumu. Vše propracujeme rukama, aby se směs drobila. Drobenkou hustě posypeme koláč.

Koláč vložíme do trouby a pečeme nejdříve 10 minut při 200 °C, pak teplotu snížíme na 180 °C a po dalších třiceti minutách by měl být koláč hotový.


*) Můžete použít jakékoliv ovoce, buď kompotované nebo sezónní.


Zdroj: https://r0.cz/dd79

Shlédnutí: 34

Jeden komentář u “Švestkový koláč z jogurtového těsta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *