Vánočka

400 g polohrubé mouky

350  g hladké  mouky
120 g moučkového cukru
3/4 kostky droždí
asi 1/2 l  mléka
citronová kůra
sůl
3 žloutky
100 g másla
vanilka
rozinky namočené v rumu
mandle a ořechy (vlašské)
rozšlehané vajíčko na potření
mandlové lupínky na posypání

Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme trošku cukru a hladké  mouky a rozmícháme. Necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku, promícháme ji se solí, přidáme cukr, kvásek,  nastrouhanou citronovou kůru, žloutky rozšlehané ve vlahém mléce, rozpuštěné vlažné máslo, rozinky a nasekané mandle a ořechy. Zaděláme těsto, které dobře propracujeme  a necháme dobře vykynout na teplém místě a přikryté čistou utěrkou.

Pak upleteme vánočku , potřeme vajíčkem , posypeme mandlemi a necháme ještě 15 minut na plechu kynout. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 45-50  minut podle typu trouby. Do trouby je dobré přidat malý kastrůlek s vodou, pečivo se tolik nevysušuje.

Shlédnutí: 6

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *