Zelňačka

Nejprve si dám uvařit samostatně zelí – klasicky na zesklovatělou cibulku, dusit do měkka a dochutit. Může se použít i zelí, které třeba zbylo z knedla-vepřa-zela. Namočím houby. Potom  dám cibuli na olej nebo sádlo a když začne sklovatět, přidám na kolečka nakrájenou pikantní klobásu, chvilku orestuju, zapráším paprikou, promíchám a  přidám houby i s vodou, ve které se namáčely a doleju tolik vody, kolik chci mít polévky. Přivedu k varu a přidám na kostičky nakrájené syrové brambory. Když brambory změknou, přidám zelí a dochutím – sůl, pepř, ocet – může se přidat pálivá paprika nebo feferonka – záleží jak je pikantní klobása, která do polévky svou pálivost taky pustí. Kdo má rád, může přidat na ozdobu lžíci zakysané smetany, polévka zjemní.

Shlédnutí: 16

Jeden komentář u “Zelňačka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *