
Vyzkoušel jsem několik typů láků, a teď jsem si udělal velice jednoduchý, a věřím, že je dobrý.
Možná, že už na netu koluje podobný…
Použil jsem:
2,5 kg vykostěného bůčku
1,3 kg vepřového ořechu
1,3 kg vepřové plece
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
2 vrchovaté lžíce česneku v soli
6 L převařené vody
23 g řeznické soli na 1 kg masa
23 g řeznické soli na 1 litr vody
celkem 253 g řeznické soli na 6 litrů vody a 5,10 kg masa
Postup:
Z převařené a vychladlé vody jsem odebral asi 2 dcl, ve které jsem povařil asi 10 minut koření a vývar nechal vychladnout.
Bůček jsem opracoval do vzhledných šrůtků, plec i ořech jsem dal do řeznické síťky a udělal očka na zavěšení.
Odvar i s kořením jsem vlil do vhodné nádoby, ve které byla osolená voda (6 litrů), přidal česnek a dobře promíchal. Veškeré maso jsem napíchal stříkačkou do svaloviny, aby po vyuzení bylo maso krásně zbarvené do růžova a proleželé, a ponořil do připraveného láku, zatížil, aby maso bylo ponořené a uložil do lednice, kde je teplota, která by neměla klesnout pod 4°C a zvednout nad 10°C a nechám to v lednici 7 dnů, asi v půlce týdne maso přeložím.
Uzení klasické, po vyuzení povařené v horké vodě max. 85 °C teplé po dobu 45 minut.
Zhlédnutí: 29
Komentáře