Jednoduchý lák na maso k uzení

Vyzkoušel jsem několik typů láků, a teď jsem si udělal velice jednoduchý, a věřím, že se povede.

Možná, že už na netu koluje podobný…

Použil jsem:

2,5 kg vykostěného bůčku

1,3 kg vepřového ořechu

1,3 kg vepřové plece

3 bobkové listy

5 kuliček nového koření

10 kuliček černého pepře

2 vrchovaté lžíce česneku v soli

6 L převařené vody

23 g řeznické soli na 1 kg masa

23 g řeznické soli na 1 litr vody

celkem 253 g řeznické soli na 6 litrů vody a 5,10 kg masa

 


Postup:

Z převařené a vychladlé vody jsem odebral asi 2 dcl, ve které jsem povařil asi 10 minut koření a vývar nechal vychladnout.

Bůček jsem opracoval do vzhledných šrůtků, plec i ořech jsem dal do řeznické síťky a udělal očka na zavěšení.

Odvar i s kořením jsem vlil do vhodné nádoby, ve které byla osolená voda (6 litrů), přidal česnek a dobře promíchal. Veškeré maso jsem napíchal stříkačkou do svaloviny, aby po vyuzení bylo maso krásně zbarvené do růžova a proleželé, a ponořil do připraveného láku, zatížil, aby maso bylo ponořené a uložil do lednice, kde je teplota, která by neměla klesnout pod 4°C a zvednout nad 10°C a nechám to v lednici 7 dnů, asi v půlce týdne maso přeložím.


Uzení klasické, po vyuzení povařené v horké vodě max. 85 °C teplé po dobu 45 minut.


 

 

 

Shlédnutí: 30

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *