Dušené zelí po moravsku

1 hlávku zelí
sůl
4-5 dkg sádla
2 dkg slaniny
kmín
3 dkg cibule

na jíšku:
3 dkg sádla
1 dkg cibule
5 dkg mouky
2 lžíce octa


Jednu pěkně tuhou hlávku zelí, asi 3/4 kg těžkou, zbavíme spodních tuhých listů, košťálů, nakrájíme je na tenčí nudličky, dáme do kastrolku, pohodíme lehce solí, nalijeme na ně vařící vodu, přikryjeme pokličkou a necháme na okraji plotny asi 5 minut spaříti. Vodu  něho lijeme, necháme odsáknouti. dáme do kastrolku, přidáme asi 4 až 5 dkg rozpáleného sádla, lžíci drobné sekané slaniny, špetku kmínu, 3 dkg strouhané cibule, nalijeme na ně jen tolik vařící vody, aby bylo do poloviny zatopeno a udusíme do měkka.

Na omeletovou pánev dáme 3 dkg sádla, 1 dkg jemně sekané cibule, 3 dkg mouky. upravíme z toho řidší světle zlatovou jíšku, rozmícháme ji trochou studené vody, přidáme k udušenému zelí a necháme je ještě asi 10 minut na okraji plotny dodusiti. Pak je ochutnáme, okyselíme 2 lžicemi dobrého vinného octa, osolíme a dobře promíchané podáme nastůl. Zeli po moravsku se, nesladí a připravuje se jen mírně zakyslé a řidší.

Shlédnutí: 14

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *