Žitný škvarkový chléb

 

(hrnek 250 ml)
1,5 hrnku hladké pšeničné mouky
1/2 hrnku polohrubé pšeničné mouky
1 hrnek žitné chlebové mouky
1 kávová lžička sušeného droždí
2 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
1,5 hrnku vlažné vody
2 lžíce slunečnicových semínek
5 lžic škvarků



Do mísy dáme mouku, promícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, vsypeme droždí a zalijeme vodou, po chvilce přidáme semínka, škvarky a zamícháme vařečkou, aby se vše spojilo. Nemusíme hnětat. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout při pokojové teplotě. kynout necháme 2,5 hodiny. Když je těsto vykynuté připravíme si troubu a hrnec , ve kterém budeme péct. Hrnec vyložíme pečícím papírem a přiklopíme pokličkou, vložíme do trouby a troubu zahřejeme na 250 st. Do horkého hrnce vyklopíme těsto, přikryjeme poklicí a dáme do trouby do spodnější části. Pečeme přikryté 30 minut, pak sundáme pokličku, teplotu snížíme na 230 st. a pečeme 20 minut, kůrka bude krásně křupavá. Hotový chléb vyjmeme z hrnce a necháme vychladnout na mřížce.


Shlédnutí: 3

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *