
1 a 1/2 litru zeleninového nebo hovězího vývaru
5 dkg rýže
4 dkg zeleného hrášku
sůl
trochu muškátového oříšku
1 žloutek
1/3 l mléka
NA JÍŠKU.
3 dkg másla
5 dkg mouky
Rýží přebereme, omyjeme, krátce spaříme a osmažíme, aby se při dušení nerozvářela, zalejeme vodou (dvojnásobné množství jako rýže),
přidáme oloupanou celou cibuli s hřebíčkem, sůl a dusíme. Zelený hrášek si dáme vařiti zvláště do slané vody. Z másla a mouky si připravíme bledou jíšku, Zalijeme ji zeleninovou polévkou nebo i hovězí, přidáme trochu muškátového strouhaného oříšku a necháme hodně povařiti. Pak polévku procedíme, přidáme udušenou rýží a hrášek, necháme znovu povařiti a ke konci ji zalejeme v mléce rozmíchaným žloutkem. Polévku dobře rozšleháme a odstavíme.
Shlédnutí: 7
Komentáře