Špenátová polévka s chrupinkami

25 dkg špenátu zbavíme kořínků, špatných listů a v několika vodách dobře omyjeme. Při čištění dbáme, abychom jej nemačkaly. Na
vaření špenátu si připravíme vodu, do níž dáme bikarbonát a sůl (bikarbonát dáváme vždy do studené vody, z horké by vyprchal). Do vařící
vody vložíme špenát a uvaříme do měkka. Dosti uvařený je tehdy.
když se dají stonky dobře rozemnouti. Uvařený špenát prolisujeme
nebo usekáme. Zvlášť připravíme odvar zeleninový ze 6 dkg kořenové
zeleniny. Na zahuštění uděláme světložlutou jíšku ze 3 dkg másla a 2
dkg mouky, rozředíme ji části zeleninového odvaru a povaříme. Uvařený zeleninový odvar procedíme, zahustíme jíškou a přidáme prolisovaný špenát. Pro zvýšení výživnosti připravíme 1/8 mléka s 1 rozmíchaným žloutkem a zvolna je nalejeme do hotové vlažné polévky.
Polévku okořeníme tlučeným pepřem a podáváme k ní houskové chrupinky:

6 dkg housky nakrájíme na lístky, z nichž vykrájíme kolečka,
která zvlhčíme 2 lžicemi mléka. Potom skládáme dvě a dvě kolečka
na sebe, mezi ně vkládáme lístek šunky (2 dkg) a obalujeme takto připravená kolečka v půlce rozšlehaného vejce, v 1 dkg hladké mouky
a pak opékáme do růžova na 3 dkg rozehřátého sádla. Hotové podáváme na talíři k polévce.

 

Shlédnutí: 7

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *