
Na tuto francouzskou pochoutku potřebujeme:
1 kg hřbetního sádla bez kůže
2 kg vepřového ořezu (plecko, krkovičku, kýtu, bůček)
asi 3/4 L vody
70 g soli
čerstvě mletý pepř
podle chuti můžete přidat česnek, cibulku nebo bylinky
Sádlo nakrájíme na kostky cca 3×3 cm a pomalu ho škvaříme dozlatova a potom postupně, za stálého míchání, přidáváme na kostky pokrájené maso. Zalijeme vodou a necháme na středním plameni asi hodinku probublávat. Poté zmírníme plamen, přikryjeme poklicí a necháme bublat asi tři hodiny. Pak přidáme sůl a pepř, snížíme plamen, dobře promícháme a necháme probublávat další 2 – 3 hodiny*. Maso se dlouhou přípravou zcela rozpadne. Sebereme část tuku na zalití. Dáme do nádob, zalijeme odloženým tukem a necháme vychladit. V lednici vydrží až 2 týdny a pokud máte větší množství směsi, můžete ji zamrazit.
* V případě, že se maso škvaří, podlijte trochou vody.
Po vychlazení je tato pochoutka připravena ke konzumaci a nejlépe s čerstvým chlebem.
Je to jednoduchá příprava, ale náročná na čas, který se ovšem vyplatí obětovat.
Zhlédnutí: 18
Komentáře