
Do vhodné nádoby uložíme maso, zalijeme vodou tak, aby byla asi 2 cm nad masem . Poté maso vytáhneme a vodu, která zůstala v nádobě změříme. Odměřené množství čisté vody uvedeme do varu, vhodíme několik kuliček nového koření, několik bobkových listů a 15 minut povaříme. Ke konci varu vhodíme na plátky pokrájený česnek, který necháme v láku a necháme vychladnout. Do vychlazené vody nasypeme rychlosůl v poměru 4,5 dkg na 1 kilo masa a dobře rozmícháme.
Hotový studený lák nalejeme do nádoby, kde se měřilo množství vody a postupně přidáváme vrstvu masa, proložíme česnekem a tak to děláme až do vyčerpání surovin. Hladina láku musí být cca 2 cm nad masem, tedy zcela ponořené.
Maso zatížíme, uložíme do chladu +- 7°C a aspoň jednou maso přeložíme. Po sedmi dnech je maso připravené k uzení.
- koření i česneku dáváme podle chuti.
Zhlédnutí: 22
Komentáře