Uzený špek

Několik pásů hřbetního sádla s kůží (v mém případě jich bylo tucet)
na jeden kilogram sádla 10 dkg hrubozrnné soli bez jódu
sušená paprika sladká
sušená paprika pálivá
převařená a vychlazená voda

Upravené pásy sádla obalíme v soli a naskládáme do vhodné nádoby a uložíme v chladu (po 8 °C). Maximálně po 3-4 dnech sádlo přerovnáme a zalijeme vychlazenou a osolenou vodou (na 1 l vody – 10 dkg soli) tak, aby vše bylo ponořené a zatížíme.

Co 3-4 dny se podíváme, jestli se nedějí nebývalé reakce (plíseň na hladině, divný zápach…), ale se sádlem už nic neděláme.

Po cca 20 – ti dnech pásy sádla vytáhneme, opláchneme studenou vodou, v kůži si naděláme dírky na háčky nebo provázky a necháme okapat.

Potom se rozhodnete, kolik pruhů necháte jen tak na “přírodno” a kolik kusů obalíte v paprice.

Dříve, než vše dáte do udírny, musíte ji pořádně nechat vyhřát a potom snížit na teplotu ale maximálně  do 70 °C!
Pokud udíte s paprikou, tak teplota by neměla vystoupit na více než 60 °C.

Udíte dřevem, které si zvolíte. Já použil olši. Doba uzení závisí na tloušťce sádla a u mne to trvalo 9 hodin a spálil jsem půl špalku vyschlé olše.

 

 

Shlédnutí: 38

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.