
Vepřové maso (kýta kotleta krkovička bůček )
na jeden kg masa 45 g* rychlosoli
převařená voda
3 bobkové listy
6 nové koření
15 kuliček černého pepře
česnek podle chuti ( 1 palice ) nakrájený na plátky
Maso vložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou, aby hladina byla asi 2 cm nad masem, opět vyndáme a vodu přelijeme do hrnce a cca 5 minut vaříme s kořením, poté vypneme, vložíme česnek nakrájený na plátky nebo rozmačkaný, rozpustíme rychlosůl a necháme vychladnout. Trochou láku napícháme nastřikovačkou svalovou tkáň, okolo kostí a kloubů, pokud je maso obsahuje.
Připravený lák nalijeme do nádoby na nakládání a teprve vkládáme maso, aby se zamezilo vzduchovým kapsám. Maso musí být zcela ponořené a dobře zatížíme. Necháme aspoň 7 dnů v chladu při teplotě 5-8 °C a co druhý den přeložíme. Při vyšší teplotě se maso může zkazit a při nižší se může zastavit proces naložení.
Maso v den uzení se vytáhne z láku, opláchne ulpělé koření, nechá se okapat, osušit a vloží se do vyhřáté udírny a udí se dle potřeby.
* Proč se dává na 1 kg masa 45 gr rychlosoli? To proto, že se musí počítat i s objemem vody!
Zhlédnutí: 35
Komentáře