Lák číslo 3


Vepřové maso (kýta kotleta krkovička bůček )

na jeden kg masa 45 g* rychlosoli

převařená voda

3 bobkové listy

6 nové koření

15 kuliček černého pepře

česnek podle chuti ( 1 palice ) nakrájený na plátky


Maso vložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou, aby hladina byla asi 2 cm nad masem, opět vyndáme a vodu přelijeme do hrnce a cca 5 minut vaříme s kořením, poté vypneme, vložíme česnek nakrájený na plátky nebo rozmačkaný, rozpustíme rychlosůl a  necháme vychladnout. Trochou láku napícháme nastřikovačkou svalovou tkáň, okolo kostí a kloubů, pokud je maso obsahuje.


Připravený lák nalijeme do nádoby na nakládání a teprve vkládáme maso, aby se zamezilo vzduchovým kapsám. Maso musí být zcela ponořené a dobře zatížíme. Necháme aspoň 7 dnů v chladu při teplotě 5-8 °C a co druhý den přeložíme. Při vyšší teplotě se maso může zkazit a při nižší se může zastavit proces naložení.

Maso v den uzení se vytáhne z láku, opláchne ulpělé koření, nechá se okapat, osušit a vloží se do vyhřáté udírny a udí se dle potřeby.


* Proč se dává na 1 kg masa 45 gr rychlosoli? To proto, že se musí počítat i s objemem vody!

Zhlédnutí: 35

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *