
Suroviny na cca 5 kg tlačenky
2,5 kg vepřové hlavy
1 vetší koleno
1 – 2 kg plece bez kostí
0,20 – 0,3 kg kůže
potřebné množství nemastného a procezeného vývaru
sůl, pepř, nové koření, majoránka, utřený česnek a zázvor, který jde vynechat
Z tohoto množství jsou dvě tlačenky
Očištěné koleno, plec a hlavu uvaříme tak, aby bylo maso tužší a kůže zvlášť do měkka.
Maso nakrájíme na kostky 2*2 cm, kůži umeleme najemno. Vložíme do nádoby, zalijeme vývarem, osolíme, okořeníme a dobře rozmícháme. Ochutnáme a pokud je vše dobré plníme do umělého tlačenkového střeva . Pokud ovšem máte k dispozici vepřový žaludek, tak do něj. Obaly plníme 1:1 , což znamená 1 díl masové směsi a 1 díl polévky.
Obaly důkladně zavážeme a vložíme do vřící vody a ustálíme teplotu na 85 – 90 °C a vaříme 2 hodiny. Potom tlačenky vyjmeme, opláchneme a zavěsíme za úvazek svisle dolů a necháme vychladnout. Tímto způsobem vyplave tuk k hornímu úvazku, ale maso je rozprostřené po celé délce.
Zhlédnutí: 0
Komentáře