Bratislavské plecko

Na 5 porcí

500 g vepřové plece
Sůl
olej
1 cibule
10 g rajčatový protlak
vrchovatou lžíci hladké mouky
1/4 citronu
100 ml mléka
20 ml smetany 12 %
50 g z každého druhu zeleniny: mrkev, celer, okurky sterilované, hrášek sterilovaný – bez nálevu


Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme v tuku do růžova. Do základu přidáme připravené maso, opečeme je, přidáme rajčatový
protlak, maso mírně podlijeme vodou a zvolna dusíme pod poklicí do měkka. (Během dušení
maso obracíme a podle potřeby podléváme teplou vodou.)
Měkké maso ze šťávy vyjmeme. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou,
osmahneme, zalijeme vodou, dochutíme citrónovou šťávou, rozmícháme a dobře provaříme.
Během varu přilijeme mléko, omáčku dosolíme a nakonec zjemníme smetanou.
Provařenou omáčku procedíme přes hustý cedník (špičák) a přimícháme do ní vložku – na
kostičky nakrájenou vařenou zeleninu, okurky
a odcezeny hrášek.

Omáčku znovu krátce převaříme.

Podáváme s knedlíky nebo s těstovinami.

Shlédnutí: 7

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.