Chleba bez hnětení

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suroviny:

1 hrnek žitné mouky

1 hrnek hladké mouky

2 hrnky polohrubé mouky

2 hrnky teplé vody

1 lžička kmínu

1 lžičku soli

1 lžičku sušeného droždí

1 lžičku octu

To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme 1 lžičku octu, 2 hrnky vlažné vody.

Vše promícháme a vznikne řidší těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 6-7 hodin. Potom těsto v míse promícháme vařečkou a necháme odpočinout dalších 30 minut. Zatím si rozpálíme troubu na 230°C a vložíme do ní prázdný kastrol (nerez, smalt průměru asi 21-23 cm a suchý! a necháme rozpálit 30 min. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto a posypeme kmínem. Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230 °C 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220 °C. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 min rozpálení suchého kastrolu. Poznámka Chléb je vynikající, křupavý a velmi jednoduchý. Doporučuji plný hrnek 1/4 litru.

Shlédnutí: 80

2 komentáře “Chleba bez hnětení

  1. Recept byste dal? Tento, a další chleba se peče dohromady 1,5 hodiny + kynutí!

  2. pomalu celý den jeden chleba ———– za 3 hodiny musí být hotovo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.