Pražské koláče

 

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
špetka soli
30 g droždí
150 ml vlahého mléka
4 lžíce vody
1 vejce
250 ml majonézy
3 lžíce cukru
Krém:
200 ml mléka
1 vanilkový cukr
3 lžíce moučkového cukru
1 lžíce škrobu
100 g másla
500 ml smetany na šlehání
Drobenka:
80 g hrubé mouky
40 g másla
40 g moučkového cukru
Droždí rozdrobíme do mísy a rozmícháme s cukrem. Vlahé mléko smícháme s vodou,  vajíčkem a solí, vlijeme do rozpuštěného droždí, přidáme prosátou mouku a majonézu a propracujeme těsto. Necháme vykynout a vyklopíme na mírně pomoučený vál. Těsto rozdělíme na 10 – 12 stejně velkých kousků. Z každého uděláme kouli, dáme na plech s pečícím papírem a dlaní trochu stlačíme. Necháme ještě asi 10 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova (asi 25 minut podle typu trouby).
Hotové necháme vychladnout, rozkrojíme a naplníme krémem.
Krém:
Mléko vlijeme do hrnce (odebereme si trošku na rozmíchání škrobu). Do mléka přidáme vanilkový cukr, moučkový cukr, máslo a zahříváme až se máslo rozpustí, pak vlijeme rozmíchaný škrob a svaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Necháme vychladnout a přidáme ušlehanou smetanu, krátce prošleháme.

Shlédnutí: 4

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.