Masové kuličky s rajčatovým protlakem

masové kuličky:
50 gramů mletého krůtího nebo kuřecího masa
1 šálek uvařených jáhel (asi 5 gramů suchých krup)
1 malá cibule
2 stroužky česneku
1 vejce
2 lžíce nasekané petrželky
1 lžíce oleje
sůl
čerstvě mletý černý pepř

omáčka: 3 šálky zeleninového vývaru 1/2 šálku 18% sladké smetany 1 lžíce másla 2 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku 2 lžíce jemně nasekané petrželky 1 lžíce cukru 1 plochá lžička sladké papriky 1 lžička sušeného oregana 1 lžička sušené bazalky sůl čerstvě mletý černý pepř


Příprava masových kuliček v rajčatové omáčce

 

  • Troubu předehřejte na 230 stupňů Celsia. Velký plech vyložte pečicím papírem.
  • Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Stroužky česneku nasekáme nadrobno.
  • Na pánvi rozehřejeme olej a za stálého míchání na něm orestujeme cibuli dozlatova. Přidejte česnek a ještě chvíli restujte. Dejte stranou vychladnout.
  • Mleté maso dejte do mísy. Přidejte jáhly, cibuli s česnekem, vejcem a petrželkou. Dochuťte solí a pepřem. Produkt na homogenní hmotu.
  • Rukama navlhčeným studenou vodou tvoříme karbanátky velikosti vlašského ořechu. Dejte na plech.
  • Vložíme do trouby a pečeme 15-20 minut, dokud nezezlátnou.
  • Zatímco se karbanátky pečou, připravte si omáčku.
  • Ve velké a hluboké pánvi (nebo širokém hrnci) rozpustíme máslo, přidáme koncentrát, za stálého míchání opékáme, až se po okrajích začne připalovat. Zalijte vývarem. Dochutíme cukrem, paprikou a černým pepřem. Přidejte cukr a koření. Směs. Vařte na mírném ohni (občasné promíchání) 10 minut.
  • Zalijeme smetanou, přidáme petrželku, promícháme.
  • Upečené karbanátky vložíme do hrnce na omáčku. Vařte 2-3 minuty.
  • Podáváme s al dente uvařenými těstovinami, posypané parmazánem. Skvěle chutnají i s rýží nebo vařeným bramborem či pyré.


Zhlédnutí: 19

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *