Výjimečný jablkový koláč s vanilkovým pudinkem.

Vyjimecny jablkovy kolac s vanilkovym pudinkem


======================================
500 g-hl.mouky
200 g-másla
200 g-krupicového cukru
1-prášek do pečiva
špetka solí
2 PL-zakysané smetaný
1-vejce
========
Zaděláme těsto,necháme 1 hod. odpočinout v lednici. Pak na 2 díly,trochu větší díl,vtlačíme rukou na vymazaný plech. Povrch posypeme 4-PL. dětskou krupičkou.Oloupeme 6 ks. jablek a nakrájíme na tenké plátky,rozložíme na těsto.
Připravíme si pudink,
3-vanil. pudinky
9 PL.-cukru
1,2L-mléka
Uvaříme ,necháme 10 min. vychladit,potom rozetřeme na jablka. Druhy díl těsta vyvalime,nařežeme na proužky cca 2 cm. a uděláme mřížku na pudinku. Pečeme při 180°C , 35 min..Upečený koláč poprášíme mouč. cukrem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jahodové řezy

Jahodove rezy


4 vejce
200 g pol.mouky
200 g cukru krup.
4 PL vody
250 g tvarohu (kostka)
250 ml. šlehačky(33%) +2 ztužovače šlehačky
1 kelímek zakysané smetany
cukr podle chuti
červené želé v prášku ( v LIDL - galaretka)

 

Vyšlehat bílky na tuhy sníh, žloutky s cukrem, postupně přidat vodu   mouku. Vše vyšleháme, na konec vmícháme sníh a dáme na vymazaný a vysypaný plech do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 15-20 minut. Záleží na troubě. 

Mezitím si uděláme krém. Vyšleháme tvaroh, šlehačku a zakysanou smetanu, přidáme cukr dle chutí a 2 ztužovače šlehačky. Upečený a vychladlý korpus namažeme jahodovou marmeládou, pak krémem , na krém naskládáme jahody ( i další ovoce), které zalijeme želatinou a necháme vychladnout.

 

hrusky

Pečené hrušky

3 - tvrdší hrušky

1,5 dl červeného vina

 PL cukru,

2 kl skořice

1 PL másla

alobal

zmrzlina nebo šlehačka

 Hrušky oloupeme vykrájíme vnitřek a namočíme v misce do vina, pak ve hlubokém talíři smícháme cukr se skořici a hrušky obalíme. Do půlky hrušky dáme kousek másla přiklopíme druhou půlkou a zabalíme do alobalu. Zabalené hrušky dáme na pekáček a v předehřáté troubě na 180°C pečeme cca 30-40 min, podle tvrdosti hrušky.Před servírováním zkusíme jestli je měkka.

Podáváme horké ze zmrzlinou nebo šlehačkou.

Mesicni krajina

Za tento recept jsem byla finančně ohodnocena v Knihovničce receptů.

Měsíční krajina

Těsto:

6 vajíček

6 bílků

250 ml cukru krupice

6 PL moučkového cukru

4 PL Solamylu1

PL mleté zrnové kávy

6 PL hl. mouky

Krém:

1/4 sklenice vody

1 sklenice krupicového cukru

vyherni

4 PL kakaa

1/2 Hery

6 žloutků

1 KL prášku do pečiva

Těsto: Ušlehat bílky s cukrem, přidat Solamyl a vzniklou hmotu dáme lžíci na papírem vyložený menší plech (viz foto). Přes síto vzniklé kopečky posypeme kávou. Piškot ze 6 žloutků + 6 lžic cukru + 6 lžic mouky, prášek do pečiva a nakonec vmícháme sníh ze 6 bílků. To vše dáme na vzniklé kopečky a upečeme do zlatova.

Krém: Vodu, cukr a kakao smíchat a uvařit. Heru utřít s postupně přidávajícími žloutky a poté po troškách uvařený karamel.Vychladlé těsto podélně překrojíme na polovinu, potřeme krémem, spojíme placky a posypeme moučkovým cukrem.

 

tvarohovy kremes

Tvarohový kremeš

Těsto :
220 gramů polohrubé mouky
120 gramů másla
120 gramů cukru moučky
1 vejce
1 čajová lžička prášku do pečiva
2 žloutky
Náplň :
0,5 l mléka
500 gramů měkkého tvarohu
150 gramů cukru moučky
150 ml oleje
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudink
1 vejce
3 žloutky
Sníh :
5 PL cukru krystal
5 bílků
1. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, které dáme na chvíli odpočinout a připravíme troubu vyhřátou na 180 °C.
2. Připravíme náplň: všechny suroviny smícháme dohromady, nejlépe šlehačem. Těsto je řídké.
3. Na tukem vymaštěný a moukou vysypaný vyšší plech rozložíme těsto i do stran (rukou, namočenou v mouce) natenko, jelikož těsto hodně vyběhne. Na těsto nalijeme náplň a dáme péct na 40 minut do vyhřáté trouby.
4. Pět minut před koncem pečení vyšleháme tuhý sníh, do kterého přidáme krystalový cukr. Pomocí krystalového cukru se na povrchu vytvoří krystalky.
5. Pekáč vyndáme z trouby, potřeme sněhem a dáme na 10 minut zpět do trouby, až sníh zrůžoví.

Zdroj: Neznámá autorka

 

 

mufiny

Jablečné muffiny se skořicovou drobenkou
Těsto:

100 g -máslo

2 ks -vejce

200 ml -mléko

100 g - cukr krupice + 1 vanilkový na vůni

250 g - hladká mouka

1 - kypřicí prášek do pečiva

1 - velké jablko

1 kl - skořice

Jak na to:
V misce ušleháme vejce s máslem a cukrem. Přidáme 1 nahrubo nastrouhané jablko , mouku s práškem do pečiva,skořici, mléko a lehce promícháme.
Těsto naplníme do formiček na muffiny,tak do 3/4 formičky a posypeme drobenkou,pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 20 minut.

Skořicová drobenka:

2 PL - cukr krupice
4 PL - polohrubé mouky
1 kl - skořice
2 PL - změklého másla.
Ze všech surovin uděláme drobenku.

strudl II.

Jablečný štrúdl II.


Těsto na dvě nohavice

300 g hl.mouky

250 g másla ( hery)

200 ml zakysané smetany

jablka

krupicový cukr

vanilkový cukr

mleté ořechy

mletá skořice

žloutek

mléko

Z másla, mouky a zakysané smetany vypracuji těsto, které rozdělím na dvě poloviny a každou rozválím, posypu mletými ořechy, přidám nahrubo nastrouhané jablka, posypu jak krupicovým, tak i vanilkovým cukrem, mletou skořicí a rozinkami namočené v rumu. 

Nohavice zamotám,  potřu žloutkem, do kterého rozkvedláme trochu mléka a vidličkou nohavice propíchám.

Peču ve vyhřáté troubě na 170 °C po dobu 35-40 minut.

 

 

 

kolac

 

Famózní švestkový koláč

Těsto:
150 g másla
3 lžíce cukru
300 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
2 žloutky
1 PL zakysané smetany
špetku soli

Na vymazání formy:
tuk
kokos

Náplň:

3 žloutky
5 bílků
1 sáček vanilkového pudinku
400 ml zakysané smetany
4 lžíce cukru
1 kg švestky nebo sezónní ovoce
skořice
5 PL dětské krupice

 

Zpacování těsta:

Smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva, cukr, špetku soli a máslo, které se v něm zpracuje. Přidáme žloutky, zakysanou smetanou a uhněteme.


Těsto vyválíme vysoké na 1/2 centimetru a vložíme na plech, který jsme vymazali tukem a vysypali kokosem. Pak těsto posypeme 2 PL dětské krupice a poryjeme vypeckovanými švestkami nakrájené na půlky. Posypeme skořicí a 3 PL dětské krupice.

Připravíme náplň:
Ušleháme bílky i s cukrem do hladka. Ve druhé nádobě smícháme žloutky, uvařený a vychladlý pudink. Hmotu promícháme a přidáme zakysanou smetanu. Nakonec smícháme obě směsi dohromady.
Hmotu, kterou jsme zhotovili nalijeme na švestky a uhladíme. Pečeme při 170-180°C asi 30-35 minut.
Po upečení dáme zcela vychladnout - nejlépe přes noc.

 
Jablkový závin z tvarohového těsta
=============================
 


350 g polohrubé mouky 250 g tvarohu 250 g másla (Zlatá Haná, Hera) 1/2 balíčku prášku do pečiva (balíček 13 g) 1 vejce na potření jablka mletá skořice cukr krupice mletý cukr na posypání. Postup přípravy receptu

Z mouky, prášku do pečiva, tvarohu a tuku zpracujeme vláčné těsto a rozdělíme na 2-3 díly. Každý díl na pomoučněném vále tence rozválíme na délku plechu a šířku 15-20 cm.

Jablka oloupáme, vyřežeme jádřince a nastrouháme na struhadle s většími oky, . Rozložíme na střed rozváleného těsta, posypeme skořicí, krupicovým cukrem a zarolujeme, konce spojíme a zmáčkneme k sobě.

Opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 200°C dočervena. Vychladlé pocukrujeme mletým cukrem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Tvarožník
==========
1 kg tvarohu
250 g cukru
50 g vanilkového cukru
30 g másla
2 balení vanilkového pudinku
2 lžíce rumu
6 ks vajec
1 ks citrónu
špetka soli
strouhanky na vysypání formy
dortová forma
Postup:
1. Z vajíček oddělíme bílek od žloutků, k bílkům přidáme špetku soli a našleháme tuhý sníh
2. Z dobře omytého citrónu nastrouháme kůru na jemném struhadle
3. Do větší mísy s tvarohem přidáme žloutky, oba cukry,změklé máslo, pudinkový prášek a kůru citrónu, utřeme na hladký krém
4. Těsto zakápneme rumem a metličkami šleháme, dokud hmota nebude úplně hladká, bez hrudek 5. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou
6. Do tvarohového těsta opatrně postupně vmícháme sníh z bílků, těsto nalijeme do připravené dortové formy a povrch pečlivě uhladíme
7. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 60 minut, až bude mít krásně zlatavou barvu (pokud špejle zapíchnutá do středu zůstane po vytažení bez kousku těsta, je hotovo)
8. Vyjmeme opatrně z trouby a necháme zhruba 20 minut prochladnout, formu opatrně sundáme.

 

 

 

frgále

Frgále

======
těsto na 4 frgále o velikosti cca 30cm
těsto:
500g polohrubé mouky
75g moučkového cukru
35g droždí
250 ml teplého mléka
125g másla
2 žloutky
šťáva z 1 citronu
špetka soli
vejce na potření
1.Do mísy uděláme důlek.do důlku dáme cukr a kvasnice a zalijeme mlékem.Uděláme tak kvásek.Pak přidáme ostatní ingredience
2. Uhněteme těsto a dáme kynout
3.Těsto necháme kynout a po 15 minutách ho prohněteme a opět dáme kynout a opět po 15 minutách prohněteme a opět dáme kynout a do třetice opět prohněteme a opět dáme kynout.
4.Po vykynuti rozdělíme na 4 části.
5.Vyválíme kolečko pouze tím že těsto roztahujeme prsty do velikosti cca 26 až 30 cm.
6.Dáme libovolné náplně.
7.Posypeme žmolenkou a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C do zezlátnutí okrajů.
8.Vytaženému frgálu z trouby ihned potíráme okraje a pokapeme náplň rozehřátým máslem s rumem
9.Rozkrájíme a přeji dobrou chuť.
PS.Já jsem dělala těsto v pekárně

 

 

 

MAKOVÝ ZÁVIN

Suroviny:

Těsto: 500 g hladké mouky 20 g droždí 2 dl mléka 80 g cukru 0,5 lžičky soli 1 vejce 1/4 citronové kůry 100 g másla (pokrájeného)
Na potření: 60 g másla 40 g moučkového Postup přípravy receptu

Z mléka a droždí necháme vykynout kvásek, přidáme ostatní a zaděláme klasické kynuté těsto.

Necháme na teplém místě asi 3/4 hod kynout.
Mezí tím si uděláme makovou náplň:
Maková náplň se zakysanou smetanou
Suroviny
1 PL švestkových povidel,1 jablko, 180 ml zakysané smetany 2 vejce 1 lžička skořice asi 100 g cukru moučky 1 lžička rumu 3 lžičky škrobu 200 g mletého máku.
Postup přípravy receptu
Nastrouháme nejemno oloupané jablko, přidáme zakysanku, cukr, skořici... všechny suroviny zamícháme .. a nakonec vmícháme mletý mák.Jestli chcete makovou náplň na 2 nohavice tak suroviny 2x

Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a na pomoučněném vále vyválíme 2 obdélníky

Potřeme jej makovou náplní, po delší straně zarolujeme a stiskneme okraje.

Závin položíme na plech vyložený pečícím papírem švem dolů.

Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 min. kynout. Potom jej po celé délce propíchám vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30-40 min.

Ještě horký závin potřeme rozehřátým máslem smíchaným s moučkovým cukrem a pak ještě pocukrujeme.

Necháme vychladnout.

 

 

Odpalované těsto na ovocné knedlíky

500 ml mléka 100 g másla 350 g hrubé mouky 2 vejce špetka soli 500 g ovoce (meruňky, jahody, švestky, broskve, raději ovoce tvrdší)
Mléko svaříme s máslem a solí a přidáme najednou všechnu mouku. Mícháme, až vznikne husté těsto, které se nesmí chytat vařečky, ani nádoby ve které těsto mícháme.

Necháme ho zchladnout, přidáme všechna vejce a mícháme, až je těsto opět celistvé, někdy přidáme mouku, ale většinou je poměr surovin akorát.

Na pomoučněném vále uděláme z těsta hada, nakrájíme na 3-4 cm dlouhé špalíky, každý dáme do dlaně , splácneme, doprostřed dáme ovoce a rukama zakulatíme. Těsto má tu výhodu, že se s ním velmi dobře pracuje, je poddajné a lze ho vytáhnout na velmi tenkou vrstvu, hlavně na tvrdé ovoce (meruňky, švestky atd.).

Knedlíky vhazujeme do vařící vody, vaříme je podle velikosti 5-8 minut. Na začátku je trochu nadlehčíme vařečkou, aby se nám nepřilepily ke dnu.

 

loupak

 

Loupáčky:

 Těsto: 250 ml vlažného mléka, 60 g roztopeného sádla, 60 g krystalového cukru, 30 g droždí1 žloutek, 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 0,5 kl soli, 2 PL medu

Postup: 

  1. Uděláme kvásek z trošky vlažného mléka, kvasnic a lžičky cukru. Do mísy prosejeme mouky, přidáme ostatní suroviny. Med a sádlo rozpustíme, ale nelijeme horké do mouky. Přidáme vzešlý kvásek a mícháme v robotu na pomalé otáčky aspoň 10 minut, dokud není těsto vláčné. Když je moc lepivé, přidáme trochu mouky a když zase moc husté, přilijeme vlažné mléko.Necháme vykynout.

  2. Když je těsto nakynuté natolik, že zdvojnásobí svůj objem, naděláme bochanky a ty ještě necháme 10 min dokynout.

  3. Válečkem bochánky rozválíme a každou placku srolujeme do pevného rohlíku.

  4. Dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 20 až 30 minut kynout. Potřeme žloutkem a posypeme mákem. Pak plech vložíme do předem rozehřáté trouby. Pečeme na 170°C asi 15 minut.

 

 

Šátečky z kynutého těsta s marmeládou

===========================================
Těsto: 350 g hladké mouky 150 g polohrubé mouky 1 lžička soli 250 ml mléka 75 ml oleje 70 g másla (hera, lando) 1 kostka droždí 1 lžička cukru (do kvásku) 1 celé vejce 1 žloutek 3 lžíce cukru.
================================================
Já dělám těsto v pekárně,všechny tekuté suroviny a na konec sypké.Ale jen nechám umíchat,ne kynout.

Umíchané těsto rozdělíme na půl. Jednu polovinu vyválíme do čtverce a rozdělíme na 16 dílů,naplníme marmeládu a překládáme růžky tak, aby nemohla marmeláda vytéct. Sice vždy trošku vyteče ale to neva,i tak jsou moc dobré.

Poté necháme trochu vykynout, potřeme vajíčkem a dáme do rozehřáté trouby. Pečeme na asi 180°C dorůžova.

štrůdl

Jablečný štrúdl

Těsto na štrúdl.

340 g -hl. mouky 6 PL - vody 2 - vejce 6 PL -oleje 1 kl -soli Zadělat v hladké těsto,nechat odležet 30 min. S teto dávky jsou 2 nohavice.

Těsto rozpůlíme a vyválíme dvě stejné a tenké placky. Do každé dáme náplň podle své chuti a možností, jako třeba jablka, mák, tvaroh atd. Zavineme, dáme na plech s pečícím papírem, štrúdl potřeme žloutkem  a vložíme do předem rozehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova asi 35 minut.

Druhá varianta je naslano.

 
 
 
Domácí sladké šišky-smažené.
8 PL -cukru
3 ks -vajíček
8 PL-mleka
8 PL-oleje
1 citron-kůra
1/2 kl-citronové aroma
1/2 kl-jedle sody+ 1 kl šťávy s citronu (zamíchat dohromady)
1/2- solí
600 g hl. mouky
=============
400 ml oleje na smaženi
2 PL-mouč. cukr na posypani
========================
Uděláme hladké těsto s něho hady silné jako malíček,pak nakrájíme na cca 10 cm kousky kterým zakulatíme konečky a smažíme v oleji do zlatová. Necháme okapat na ubrousku a pak pocukrujeme.PS.před smažením trochu je upravíme aby opravdu byli tenké,při smažení nabudou ať nemate koule.😂
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hrnečková cuketová buchta
Suroviny
3 ks vejce
3 hrnek polohrubá mouka
2 hrnek cukr
1 hrnek rostlinný olej
2 lžička skořice
1 lžíce kakao
1 balíček vanilkový cukr
1 balíček prášek do pečiva
2 hrnek cuketa nakrájená na malé kostičky
mléko 1/2 - 3/4 hrnku
Postup přípravy receptu

Všechny přísady v míse promícháme, pekáč s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo jen vyložíme pečícím papírem. Do pekáče nalijeme těsto a pečeme při 170 °C asi 1/2 hodiny.

Po upečení necháme vychladnout. Vychladlé potřeme libovolnou polevou (čokoládovou, citrónovou apod..). Po zaschnutí krájíme na řezy.

Poznámka: Měříme na čtvrtlitrové hrnky.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TVAROHOVÉ VRKOČE:


200 ml vlažného mléka, 3 lžíce smetany ke šlehání, 2 lžíce tekutého medu, 1 kostku čerstvého droždí, 1 celé vejce, 1 žloutek, 75 g rozpuštěného a vychladlého másla, 500 g hladké mouky, 3 lžíce kukuřičné mouky, 1 a 1/2 lžičky soli, 100 g krystalu a mimo to tvarohová náplň a 1 žloutek a 2 lžíce mléka na potření.
Těsto zaděláno a vykynuto v pekárně. Pak jsem ho "vykutálím" do mísy a nechám zakryté igelitem ještě nejméně 1 hodinu kynout. Je to trošku těžší těsto, které chce nechat opravdu pořádně vykynout, takže se nebijte dát mu čas, ono vám to ve finále oplatí.
Pak jsem těsto rozdělila na 10 stejných dílů, vytvořila bochánky a nechala je opět pod igelitem další půl hodinku odpočívat. poté každý bochánek zvlášť vyválíme do tvaru oválu, jednu polovinu podélně potřeme tvarohovou náplní, volnou část přetáhneme přes náplň a okraje přitlačíme prsty. Podélně třikrát prořízneme ostrým nožem, uchopíme protilehlé konce a asi dvakrát protočíme, spojíme do věnečku.
Uložíme na plech s pečícím papírem a necháme pod igelitem hezky nakynout, asi zase tak 30-45 minut, poté potřeme směsí žloutku a mléka a pečeme 20-25 minut na 170 stupňů.
Tvarohová náplň: 500 g měkkého tvarohu (lepší je ten z alobalu, lépe drží tvar), 1 žloutek, 2 vanilkové cukry, hrst rozinek, 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku.
Vše jen v míse důkladně promíchat.

 

Rychlý ovocný koláč


těsto:
50 ml oleje
1 hrnek mléka
2 hrnky pol.mouky
1 vejce
1 hrnek cukru krup.
1 prášek do pečiva
Drobenka,
5 pl pol.mouky
3 pl cukru krup.
1,5 pl másla
Libovolné ovoce.

Všechny suroviny dohromady promícháme, uděláme řidké těsto. Těsto nalijeme na vymazaný plech.

Navrch koláče poklademe omyté ovoce, posypeme drobenkou, kterou jsme si udělali z mouky, másla a cukru.

Rychlý ovocný koláč pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.

 
MARTINSKÉ ROHLÍKY - bez kynutí
 
Suroviny

50 g droždí, 1/4 l mléka, 2 lžíce pís. cukru, 600 g hl. mouky, 1 prdopeč, 1/2 lžičky soli, 2 dl oleje, 2 vejce Náplň. maková, tvarohová, .... podle chuti

.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto je velmi rychlé a dobře se s ním pracuje.
Z vlažného mléka, cukru a trošky mouky uděláme kvásek. Mouku smícháme s prdopeč, osolíme, přidáme vykynutý kvásek, olej, vejce a vypracujeme vláčné těsto, které nenecháváme kynout.Těsto rozdělíme na 6 dílů Každý díl vyválíme a rozkrájíme na 8 dílků. Dáme náplň.
Od široké strany zabalíme do tvaru rohlíku.
Já peču na foli ve vyhřáté troubě na 180°C cca 20 min,. Z této dávky bude 48 ks.
Když zchladnou pocukruji je, ke kafíčku výborné
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BÁBOVKA

250 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 4 vajíčka,100 ml.vody,100 ml oleje,1 van. cukr,1/2 prášku do pečivá,lžíce cit. šťávy a nadrobno nakrájena a v mouce obalené ovoce to aby neklesli na dno .( np, jablko,5 jahod nebo hrst rybízu atd...)Žloutky vyšlehat z cukry a pak přidat olej,vodu,cit. šťávu,pořad šlehat ,po troškách mouku s práškem do pečivá na konec zamíchat sníh a ovoce . Pečeme na 180 st.cca 40 min. zkusit špejli.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Výborné jednoduché muffiny

1 ks vejce
3/4 hrnku cukru
1 hrnek mléka
1 vanil. cukr
1 prášek do pečivá
1/2 hrnku oleje
2 hrnky pol.mouky

Postup přípravy receptu



V míse vyšleháme cukr, vanilkový cukr a vejce. Přidáme olej, přilijeme mléko a promícháme. Potom přidáme prosátou mouku a prášek do pečiva. Nakonec plníme košíčky na muffiny. Já je dávám skoro plné. Měla jsem formičky o průměru 5,5 cm a těsto stačilo asi na 26 muffinů.

Do těsta můžeme přidat kousky čokolády, ořechy, rozinky, marmeládu. Protože já většinou nemám nic po ruce, přidávám lžíci kakaa nebo nastrouhanou kůru z citronu a takovéto muffiny mi chutnají nejvíc. Pokud nemáte formu na muffiny, můžete použít 2 - 3 papírové košíčky v sobě, aby vám těsto v troubě nevyteklo.

Muffiny pečeme 25 - 30 minut při 170°C

 
 
 
Míša řezy
=========
Těsto:
180 g cukru
6 vajec
120 g polohr. mouky
2 lžíce kakaa
5 lžic oleje
1 prášek do pečiva
Náplň:
3 měkké tvarohy
1 změklé máslo
cukr podle chuti
rum
Celá vejce ušlehám s cukrem do pěny, zašlehám olej a pak mouku s práškem do pečiva. Ještě chvíli šlehám.
Těsto dám na plech vyložený pečicím papírem. Peču při 180 °c cca 25-30 min. .
Než vychladne, ušlehám máslo s cukrem, pak přidám tvaroh, rum a ještě chvilku šlehám. Natřu na vychladlý piškot a dám do lednice na chvilku ztuhnout.
Do vodní lázni dám ,3 lžíce vody, 200 g čokolády na vaření, přidám 1 lžíci másla na konec zamíchám 3 lžíce šlehačky (33%) . Rozehřátou ale vlažnou polevu nanesu na tvaroh a nechám opět ztuhnut v lednici.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Bílková roláda s kávovou šlehačkou.

Upečeme si 1 bílkový plát.

270 g bílků (cca 9 ks) + 170 g cukru vyšleháme, přidáme 70 g mletých ořechů + 80 g hladké mouky + 1/2 prášku do pečiva. Upečeme na 180 °C dozlatova. Po vychladnutí plát namažeme libovolnou marmeládou a naplníme šlehačkou.

250 ml.33% šlehačky vyšleháme s 1 PL moučkového cukru a 1 ztužovačem šlehačky a nakonec přidáme mletou kávu 1 KL. Stočíme a nazdobíme dle své fantazii a necháme ztuhnout. 😋

rumove vanicky

 

 

Rumové vaničky (košíčky)
==========================
Těsto:
130 g cukru moučka
300g pol. mouky
špetka kypřícího prášku
130 g Hera
1 vejce1 KL mleté ořechy
1KL kakaa

Náplň:
250 ml šlehačky (33%)
2 PL Rum
1 PL marmelády
100 g mletých ořechů
2 PL cukru moučka
120 g piškotových drobků
špetka skořice

Ozdobení:
čokoláda,
ořechy

Postup:

Mouku proseji na vál a přidám ostatní suroviny, zpracuji v hladké těsto, které nechám v chladu odpočinout asi 2 hodiny. Pak kousky těsta vtlačím do formiček (vaničky) a peču na 180 stupňů asi 12 minut. Nechám mírně prochladnout a vyklopím.
Smetanu přivedu k varu a odstavím. Vmíchám do ní mleté ořechy, piškoty, rum, skořici, cukr a marmeládu. Dobře promíchám a nechám vychladnout.Pro chuť přidám půl KL marmelády do každé vaničky a pak je ořechovou hmotou plním, namočím do čokolády a ozdobím je kouskem ořechu.

 

MEDOVÉ KORNOUTKY

====================

500g hl.mouky

200g mouč.cukru

300g medu

2PL mléka

4 žloutky

1 kl jedlé sody

5 g másla

KRÉM:

=========

250ml.šlehačky

90g kr.cukru

1 vanil.cukr

100g pražených lískových oříšků(pomletých)

Postup:

Ze všech surovin uděláme těsto, vyvalíme na tenkou placku, vykrajujeme kolečka o průměru 5- 6cm. Upečeme v troubě vyhřáté na 180°C lehce dozlatova,dáváme do trouby jen 5-6 koleček, protože rychle tvrdnou a nejdou stočit. Hned po vytaženi z trouby stočíme v kornoutky. Po vychladnutí konce kornoutku namočíme do čokolády, obalíme v kokosu nebo v mletých lískových ořeších a plníme krémem.

Jak na krém:

Vše svaříme, necháme vychladnout a postupně vmícháme do vyšlehaného másla(350g) S této dávky je cca 100 ks

 

 

ČOKOLÁDOVÉ VĚNEČKY

Těsto:
8 bílků
500 g krystal cukru
300 g kokosu

Krém:
500 ml mléka
2 čokoládové pudinky
250 g másla
200 g moučkového cukru
2 polévkové lžíce kakaa
Postup přípravy receptu

Těsto:

Do bílků (nešlehaných) vmícháme cukr a kokos a vše ručně promícháme. Nepoužívejte el. šlehač!!!

Směs vložíme do vodní lázně, stále mícháme vařečkou a až to bude pálit na prstu, tak to sundáme z plotny. Když to trochu vychladne, směs dáme do zdobícího sáčku bez trubičky a děláme malá kolečka (nabudou) na plech vyložený papírem. Sušíme při 150 °C do lehce zlatova (nesmí být tmavá, to jsou tvrdší)

Krém: Uvařený pudink vychladit! Vyšlehat máslo s cukrem a kakaem a postupně přidávat pudink. Krém dám do sáčku s ozdobným nástavcem a dělám malá kolečka na upečená.

Hotové nechám vychladit a následně namáčím do rozehřáté čokolády.

Lívance


2 žloutky, 4 PL hl.mouky,3 PL mouč. cukru, 2 PL mléka, 1/2 kl. prášku do pečiva, 4 bílky a šťáva s 1/2 citronu. ( z bílků a cit. šťávy udělat tuhý sníh ).Vše vyšlehat na konec lehce vmíchat sníh. Smažit na trošce oleje velice zvolna (já mám sporák sklokeramika zapnuty na 2 a ještě na pánev dala pokličku ). K nim patří jakýkoli domácí džem.

rezy

Labutí chmýří
Těsto:
6 vajec
1 hrnek hl. mouky
1 hrnek cukru krupice
1 KL prdopeče
===========
Z bílků ušleháme sníh a ke konci šlehání přidáme cukr,pak žloutky
a jemně zamícháme. Přidáme mouku s prdopečem a opět promícháme.
Těsto vylijeme na plech (30*40 cm) vyložený pečícím papírem a pečeme
cca 20 minut při 180 st. C a vychladlý podélně rozkrojíme na dva díly.
Krém:
2 kaiserky (rohlíky) jeden den staré
3 hrnky mléka
1/2 hrnku cukru krupice
1 vanilkový cukr
100 g strouhaného kokosu
1 kostka másla
==========
Kaiserky namočíme ve dvou hrnkách mléka až změknou, vidličkou je rozmícháme na kaši.
Přidáme kokos a opět zamícháme. Ve zbylém mléce (1 hrnek) uvaříme oba cukry, přidáme kaši s kaiserek
a mícháme do zhoustnutí a necháme vychladit. Máslo utřeme do pěny a stále míchajíc přidáváme postupně kaši a ušlehat do jemného krému.
Drobenka kokosová:
1PL másla
100 gr. kokosu strouhaného
1/2 hrnku cukru krupic
=========
Máslo, cukr i kokos přismažíme na pánvi až kokos zhnědne.
Dochucení :
asi 1/2 sklenice červeného džemu.
Postup: 1 plát piškotu potřeme bohatě džemem , polovinou krému, přikryjeme
druhým plátem, namažeme zbylým krémem a posypeme drobenkou
Vysvětlivky:
obsah hrnku = 250 ml
PL = polévková lžíce
KL = kávová lžička
prdopeč = prášek do pečiva

zelene jablicko

Řezy "zelené jablíčko"

Piškot: 3 vejce, 140 g cukru krupice, 120 g solamylu, 1 KL prdopeče.
Krém: 1/2 l mléka, 140 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 PL solamylu , 2 PL hl. mouky, 250 g másla.
Jablková náplň: 3 zelené (angrešt) galaretky (z LIDLU), 5 velkých jablek.
Drobenka: 2 PL másla, 2 PL cukru krupice, a 10 dkg kokosu.

Postup: žloutky oddělíme od bílků, která ušleháme na tuhý sníh a při stálém šlehání přidáváme cukr a postupně žloutky, které také neustále šleháme. Do ušlehané směsi opatrně zamícháme prosátý solamyl s práškem do pečiva. Piškot vylijeme na plech 38*25 cm vyloženým peč. papírem. Pečeme při cca180 st.C asi 15-20 minut. Krém zhotovíme tak, že uvaříme pudink. Polovinu mléka s oběma cukry zavaříme a do vařícího mléka dolijeme zbylé mléko, ve kterém jsme rozmíchali mouku i solamyl. Odstavíme a necháme vychladit. Máslo utřeme do pěny a po částech zašleháme vychladlý pudink až vznikne hladký krém.
Jablková náplň : Galaretky rozpustíme v 1 litru vroucí vody, ale NESMÍ SE VAŘIT !!! a nechat vychladit. Oloupané jablka nastrouháme na hrubém struhadle. Do chladnoucí galaretky přidáme takto připravená jablka a dáme do lednice až začne tuhnout.
Drobenku uděláme tak, že ve vysoké pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr a kokos a mícháme do doby než bude mít zlatou barvu, odstavíme a vychladíme.
Studený piškot vyndáme z plechu, odstraníme papír, na piškot rovnoměrně rozestřeme ½ krému, na krém dáme tuhnoucí galaretku a necháme v lednici pořádně ztuhnout. Po vychlazení natřeme zbylým krémem a rovnoměrně posypeme drobenkou. A po opětovném vychlazení nakrájíme na řezy a podáváme. Dobrou chuť.
P.S. Recept se zdá složitý, ale je to jednoduché.

 

Pariz II

 

Pariz