rohliky

Rohlíky nebo housky


Suroviny


500 g hladké pšeničné mouky
285 g vlažné vody
60 g změklého sádla
11 g soli
6 g instantních kvasnic
Postup
1 Mouku dejte do mísy (robota s hnětacím hákem). Přidejte sůl, instantní kvasnice a promíchejte. Teprve poté přidejte vodu a sádlo.

2 Zapněte robota na nejnižší otáčky a nechte chvíli běžet (okolo 1 minuty). Zvedněte rychlost na střední a nechte hnětat 10 minut. Těsto bude hladké, nelepivé a zcela se oddělí od mísy.

3 Vyhnětené těsto dejte na pomoučenou pracovní desku a rukama jej chvíli přehnětejte. Dejte do mísy vymazané trochou oleje, přikryjte fólií a nechte kynout. Kynutí potrvá asi 90 minut (podle okolní teploty a řady dalších faktorů) a objem těsta by se měl zhruba zdvojnásobit. Po dokynutí těsta si také předehřejte troubu na 230 °C.

4 Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Z těsta oddělte menší díly těsta o hmotnosti okolo 75 g (nebojte se těsto zvážit přesně, rohlíky pak budou jako když střelí). Každý díl těsta schovejte do dlaně a krouživým pohybem vytvarujte do tvaru malého bochánku. Bochánky zakryjte a nechte odpočinout asi 10 minut.

5 Odpočaté díly těsta po jednom vytvarujte na rohlíky. Bochánek rozválejte válečkem. Nejprve horní polovinu směrem od sebe a potom dolní polovinu na dvě strany od sebe – vlevo a vpravo, abyste získali přibližný tvar protáhlého trojúhelníku. Rohlík nejprve smotejte od nejširší strany směrem ke špičce. Poté jej vyválejte na plocho a s tlakem dlaní směrem do stran, aby se rohlík prodloužil na nějakých 15 až 18 cm.

6 Vytvarované rohlíky vyskládejte na plech (nechte jim mezery) a postříkejte je rozprašovačem s vodou. V téhle chvíli je taky můžete posypat trochou máku. Rohlíčky přikryjte a nechte dokynout zhruba 20 až 25 minut.

7 Vykynuté rohlíky dejte do rozehřáté trouby. Při vkládání troubu zapařte několika stříkanci z rozprašovače a rychle zavřete. Postup můžete po půlminutě zopakovat. Rohlíky pečte pěkně podle barvy – mělo by to zabrat zhruba 10 minut, než budou krásně vybarvené a vykřupané. Po upečení je vyskládejte na mřížku a nechte nezakryté vychladnout.

Zdroj: cuketka,cz

 
 

LC- housky2

LC - housky
 
200 g - mix semínek (slunečnice, dýní, sezamu, chia) rozemletých na mouku
50 g - psylia
1 kl - solí
1 kl - prášku do pečiva (s vinným kamenem)
1 kl - koření (provensálské,tymián, sušený česnek, ml.sušené rajčata atd...)
4 - vajíčka
200 g - tučného tvarohu
Do těsta se může přidat hrst jarní cibulky a sekaná semínka,  nebo olivy s osmaženou cibulkou.
 
Postup:
Ze všech surovin uděláme těsto, které vlhkými rukami vytvarujeme do tvaru koule, do kříže nakrojíme vršek a pak posypeme semínky sezamu.
Pečeme v rozehřáté troubě na 160°C -  asi 35 min.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

LC - domácí chleba cibulový

2 PL sádla (másla)
2 střední cibule
200 g strouhaného sýru (já dala goudu 48%)
4 - vajíčka
1 KL -solí
1 KL drceného kmínu
2 PL -směs semínek ze slunečnice, lnu, dýně a sezamu
1 KL prášku do pečiva s vinným kamenem
3 PL -psylia
2 PL -mandlové mouky
1 PL-lněného semínka
1 PL-slunečnice/rozemleté na hrubo

Postup: 

Nakrájenou cibuli osmažíme na tuku a necháme vychladnout

Do mísy dáme 200 g strouhaného sýru (já dala goudu 48%), 4 - vajíčka, 1 KL -solí, 1 KL drceného kmínu, 2 PL -směs semínek ( slunečnicová, dýňová, sezamová a lněná), 1 KL prášku do pečiva s vinným kamenem, 3 PL -psylia, 2 PL -mandlové mouky.
Vše zamícháme a přidáme vychladlou osmaženou cibulku a 1 PL- lněného semínka a 1 PL- slunečnice/rozemleté na hrubo.

Těsto zpracujeme a necháme asi 10 minut odležet. Potom vytvarujeme bochánek, nahoře uděláme pár zářezů, posypeme semínky dle chuti a pečeme v předehřáté troubě na 200°C - 15 min a .potom při 150°C - 30 min.

 

chleba bez hneteni

 

Chleba bez hnětení
==============

Suroviny:
1 hrnek žitné mouky
1 hrnek hladké mouky
2 hrnky polohrubé mouky
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
0,5 lžičky sušeného droždí
To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme
1 lžička octa
2 hrnky vlažné vody
Postup přípravy receptu
A promícháme, vznikne řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 6-7 hodin. Potom těsto v míse probereme vařečkou a necháme odpočinout 30 minut. Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupnů a vložíme do ní prázdný kastrol (nerez, smalt průměru asi 21-23 cm a suchý! a necháme rozpálit 30 min. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem.
Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230 stupnů 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220 stupních. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 min rozpálení suchého kastrolu.
Poznámka
Chléb je vynikající, křupavý a velmi jednoduchý.
Doporučuji plný hrnek 1/4 litru.

 

CUKEŤÁK


1-střední cuketa (nastrouhat na hrubo)
1.hrnek nastrouhaného sýru (gouda 48)
1 hrnku nastrouhaného salámu (šunkový)
5 stroužku česneku
3 vejce
1/2 hrnku oleje
1 hrnek polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
majoránka, sůl, pepř, hrst petržele a pažitky.
Vše zamíchat dohromady dát na vymazaný a moukou vysypaný plech. Péct při 180°C cca 20-30 min.