Salát ze zelených rajčat na zimu

1 kg zelených rajčat

Salat ze zelenych rajcat na zimu3 velké cibule
1 vrchovatá lžíce solí
Lák
0.5 l vody
250 ml octa
60 g cukru
2 lžíce oleje
(toto množství láku je na 5 skleníček 330 ml.)


do každé skleníčky 
1/3 lžičky hořčičneho semínka
1 kuličku nov. koření,
2 zrnka pepře
kousek bob. listu.

Rajčata umyjeme. osušíme, nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na půl měsíčky. Dáme do mísy, vše zasypeme soli a promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme 12 hod odpočinout. Pak scedíme vodu, kterou rajčata pustila. Připravíme si skleníčky do kterých na dno dáme koření a natlačíme rajčata s cibuli. V hrnci svaříme vodu, ocet, cukr a olej a ještě horké naléváme do sklenic, uzavřeme a sterilizujeme cca 20 min.
Je to jako čalamáda moc nám všem chutná.

Pokud vám zůstala na zahrádce nedozrálá rajčata, škoda je vyhodit.

suche

 

Domácí vegeta.

Nastrouhám zeleninu na hrubým struhadle (1 kg mrkve,0.5 kg petržel,0.5 kg celeru,půl pórku a natě) to vše usuším v sušičce při teplotě 40/50 °C po dobu 5 / 6 hodin a pak rozmixuji, vložím do vzduchotěsné nádoby, viz obrázek, kde takto usušené zelenina vydrží dlouho.

Zelný salát do sklenic

===================

2 kg krouhaného zelí
2 velké cibule
1 litr vody
sůl, pepř, cukr,olej, ocet

Nálev:

Do 1 litru vody dáme 15 g soli, 1 KL mletého pepře, 3 PL cukru, 100 ml octu a necháme přejít varem.

Postup:

Nakrouhané zelí a nakrájenou cibuli prosolíme (40 g soli) a necháme půl hodiny odležet. Po této době nalijeme 120 ml oleje, promícháme a dáme do sklenic, ale moc netlačíme, aby bylo místo na nálev.

Horkým nálevem zalijeme zelí cm pod okraj, zavíčkujeme a zaváříme buď klasicky (15 min. při 90 °C), nebo já zavařuji v mikrovlnce o výkonu 700 W.
Do mikrovlnky dám 4 velké sklenice ( á 720 ml) a nastavím čas na 24 minut, protože jedna sklenice se zavařuje 6 minut, tak se to násobí. Pokud mám malé sklenice (330 ml) tak jich vložím do MT 5 ks a doba zavaření je 15 minut (1 sklenice 3 minuty). Doporučila bych salát konzumovat vychlazený!
Pozor! Sklenice na zavařování v MT musí být šroubovací!

kapiova

 

 

Sterilizovaná kapie
===============

Kapiovku zbavit jader, opláchnout, nakrájet, vložit do zavařovacích sklenic, zalít níže uvedeným nálevem a nakonec přidat PL rostlinného oleje, uzavřít a sterilizovat cca 20 minut při 80°C.

NÁLEV
=================
1,5 l. vody
0.5 l. octa
30 dkg.cukru kr.
2 PL. solí
2 bob. listy
6 nov. kořeni
30 zrnek pepře
6 hřebíčku
To vše uvařit 10 min.
toto množství stačí na 7 (3/4 l ) sklenic

zelenina do polevky

 

Zelenina do polévky

1,5 mrkve
3/4 lg petržele
stř. bulvu celeru
1 střední pórek ( i s natí)
1 střební květák
1 brokolici
s každého hrst posekaného libečku, petrželové nati a pažitky
(někdo má rád zelené fazolky nebo růžičkovou kapustu)

Veškerou kořenovou zeleninu jsem nakrájela na "V" kráječi, květák i s brokolicí jsem rozebrala na malé růžičky a vše zamíchala. Připravenou zeleninu jsem dala do pytlíku na tlačenku, zavázala a dala do mrazáku.

 

 

 

 

KŘEN DO SKLENIČEK
300 g nastrouhaného křenu , 200 ml převařené studené vody , 100 ml oleje , 1 lžíce octa , 1 lžíce cukru , 1 lžička soli , vše společně rozmixovat dát do skleniček a schovat v lednici , vydrží opravdu dlouho až rok , no u mne ani ne měsíc :-):-):-)

 

 

 

 

Recept na domácí kvašáky:

V prvé řadě je nutné, aby okurky určené ke kvašení, se důkladně umyly.
Do řádně umytých sklenic dávám na dno trochu odrostlého kopru, stroužek česneku a kousek křenu, naplním natěsno sklenice okurkami a to co jsem dala na dno, dám i nahoru. Zaliji studenou, nepřevařenou vodou, ve které rozpustím v poměru jeden litr vody a 40 gramů kuchyňské soli. Je nutné, aby okurky byly zcela ponořeny a lák musí být 1 cm od okraje sklenice. Používám výhradně šroubovací sklenice, které vložím do vyšší nádoby ( plechu ) , který vyložím starými utěrkami a nechám kvasit. Lák začne časem bělat, protože probíhá mléčné kvašení a stane se, že sklenice přetíká, ale toho se nebojte, Tento lák je bíle zakalen a po ukončení procesu víčko přilne ke sklenici a lák je čirý s bílou usazeninou na dně sklenice, které otřeme vlhkým hadrem a dáme do temna a chladna k uskladnění. Proces kvašení probíhá ( záleží na okolní teplotě) 3-4 týdny. Tyto okurky vydrží celou zimu i kousek déle. Tento recept dělala moje babička, moje maminka a s úspěchem i já.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Rajčatový salát 

 

Suroviny:

20 ks větších rajčat
5 ks cibule

na nálev (na 1 l vody):

2 lžíce octa
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce soli
1 lžíci oleje
2-3 bobkové listy
1-2 hřebíčky
6-7 kuliček pepře
Rajčata omyjeme a nakrájíme na kolečka, stejně nakrájíme i cibuli.

Zeleninu vrstvíme do sklenic – vrstvu rajčat a vrstvu cibule. Takto pokračujeme, dokud nenaplníte sklenice asi 1 cm od horního okraje.

Do hrnce nalijeme vodu a dáme na plamen. Když voda projde varem, přidáme ostatní přísady, a když se cukr rozpustí, pak ještě horkou tekutinu nalijeme na zeleninu tak, aby sahala nad ni. Sklenice zavřeme a sterilujeme 10 minut – stačí jen tolik, aby chytila víčka.

Vyjmeme z vody, obrátíme dnem vzhůru a necháme zcela vychladnout. Druhý den si už můžeme pochutnávat a vydrží celou zimu.