Kysaná mléčná polévka s houbami (Staročeská)

150 - 200 ml šťávy z kysaného zelí                           

Kysana mlecna polevka s houbami Staroceska750 ml silného masového vývaru

sůl
pepř
bobkový list
4 kuličky nového koření
1 malá  cibule
120 g kořenové zeleniny
hrst sušených hub
olej
2 lžíce hladké mouky
300 ml mléka
1 vejce
1 lžička másla
majoránka
Šťávu ze zelí a masový vývar vlijeme do hrnce, jemně osolíme , přidáme bobkový list, nové koření, oloupanou celou cibuli očištěnou nakrájenou zeleninu a na mírném ohni vaříme asi 30 minut. Bobkový list a nové koření vyndáme a vývar rozmixujeme. Předem namočené houby scedíme vložíme do polévky a vaříme doměkka. Na troše oleje opražíme hladkou mouku, zalijeme ji mlékem, promícháme a vlijeme do polévky. Za občasného zamíchání vaříme asi 5 minut. Do vroucí polévky vmícháme rozšlehané vejce, máslo, opepříme a přidáme majoránku a za stálého míchání ještě krátce povaříme.

 

 

Kremova rajcatova polevka s treskou

Krémová rajčatová polévka s treskou

1 cibule

olivový olej

1 plechovka rajčat

5 středně velkých brambor

sůl a pepř

lžička mleté papriky

1 smetana

1 řapík celeru

3 stroužky česneku

kostka cukru

snítka koriandru

petrželka

1/2 l zeleninového vývaru

1/2 l vývaru z tresky

asi 500 g uvařené tresky

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený česnek a řapík celeru. Pak přidáme rajčata, cukr, nakrájené brambory, přidáme koření a bylinky, zalijeme vývarem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme a přidáme smetanu. Na talíř přidáme do polévky uvařenou tresku.

 

Polevka z peceneho kvetaku a mrkve

Polévka z pečeného květáku a mrkve

1 květák

4 mrkve

sůl a pepř

sušená petrželka a libeček

750 ml vývaru

smetana

kousek másla

Květák rozdělíme na růžičky, dáme do pekáčku, přidáme mrkev, osolíme, opepříme a přidáme kousek másla. Upečeme. Pak rozmixujeme, přidáme vývar, petrželku a libeček, povaříme a přidáme smetanu.

Polevka z kralicich kosti

Polévka z králičích kostí
 kosti z králíka
sůl, 1 bobkový list,
 2 kuličky nového koření,
4 kuličky pepře
1 cibule
libeček
kořenová zelenina
petrželka

Drobení
1 vejce, sůl, hrubá mouka ( cca 150 g -200 g )

Vše vaříme pomalu alespoň hodinu. Pak vývar scedíme, maso z kostí obereme do polévky, přidáme nadrobno nasekanou zeleninu a do vařící polévky přidáme drobení a nasekanou petrželku. Krátce povaříme. Podle potřeby dochutíme polévkovým kořením.

Vlockova polevka se smetanou

Vločková polévka se smetanou

 

1 středně velká mrkev
1 středně velká petržel
kousek bulvy celeru
plátek másla
5 lžic jemných ovesných vloček
asi 1 l vývaru
nasekaná petrželka a pažitka
1 vajíčko
smetana
sůl a pepř

Na másle orestujeme nahrubo nastrouhanou zeleninu, přidáme vločky, zalijeme vývarem a povaříme. pak přidáme smetanu, bylinky a nakonec do hotové polévky vlijeme rozkvedlané vajíčko.

Kureci polevka

Kuřecí polévka

 
asi 400 g kuřecího masa
1 cibule
kousek másla + trocha oleje
2 lžíce hladké mouky
lžíce uzené papriky
1,5 l kuřecího vývaru
bylinky-libeček, petrželka
asi 100 ml smetany
sůl a pepř
uvařené těstoviny
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené maso , osolíme a opepříme a krátce orestujeme. 
V hrnci uděláme z másla a mouky jíšku, přidáme papriku a zalijeme studeným vývarem. Vše promícháme , přidáme orestované maso i s výpekem a bylinky. Povaříme a přidáme smetanu. Nakonec do polévky vložíme uvařené těstoviny. Dochutíme podle potřeby solí.

Hovezi vyvar z ohanky

Hovězí vývar z oháňky

asi 1 kg oháňky
2 morkové kosti
1 větší mrkev
1 petržel
Kus celerové bulvy
cibule
česnek asi 3 str.
sůl
bobková list
libeček
celý pepř
nové koření
Oháňku a morkové kosti dáme do pekáčku a pečeme v troubě asi půl hodiny na 200 st. Pak přidáme kořenovou zeleninu, česnek a rozkrojenou , omytou cibuli i se slupkou. Vše ještě pečeme asi 20 minut. Potom přendáme maso s kostmi i se zeleninou do většího hrnce, nalijeme asi 1,5 l studené vody, osolíme, přidáme koření. Výpek z pekáčku seškrábneme a přidáme trochu vody, promícháme a vlijeme do polévky. Vše vaříme na mírném ohni bez pokličky (táhneme) a během vaření sbíráme pěnu. Vaříme do změknutí masa. Maso a kosti vyjmeme, vývar přecedíme a nakrájíme do něj maso a zeleninu.  Do polévky jsou vhodné nudle, vařím je zvlášť a dám na talíř a zaliju horkou polévkou. Nakonec přidám nasekanou petrželku.
 

Rukolova polevka

Rukolová polévka


1/2 balíčku rukoly
1/2 l zeleninového domácího vývaru 
1 smetana
sůl a pepř
máslo a hladká mouky na jíšku
Z másla a mouky uděláme jíšku, zalijeme ji studeným vývarem a dobře rozmícháme. Pokud nemáte vývar , použijte kostku zeleninového kuchárku, je dobrý a bez konzervantů, občas ho ráda používám. Přidáme rukolu a povaříme, pak rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme smetanu.Podáváme s různými knedlíčky , noky nebo opečenými krutonky.

Zelnice s klobasou

Zelnice s klobásou

500 g kysaného zelí
lžíce sádla
1 velká cibule
2 lžíce hladké mouky
1 l masového vývaru
1 smetana na vaření
brambory
1 větší klobása
sůl a pepř
 
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme vymačkané kysané zelí , zalijeme vývarem, přidáme nakrájené brambory, sůl, pepř  a povaříme. Přidáme nakrájenou klobásu, ve smetaně dobře rozmícháme mouku a vlijeme do polévky. Provaříme. Podle chuti doladíme troškou cukru nebo octa.

Polevka z cerstvych hub s kroupami

Polévka z čerstvých hub s kroupami

5-6 čerstvých hub 
1 cibule
kousek másla
sůl a pepř
1 menší červená paprika
hrnek uvařených ječných krup
1 vejce
1,5 l vývaru
čerstvá nebo sušená petrželka
lžička sypké směsi kuchárek
 
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme očištěné, omyté a nakrájené houby, nakrájenou papriku, sůl, pepř  a orestujeme. Zalijeme vývarem a povaříme, pak přidáme uvařené kroupy. Pokud je třeba dochutit, můžeme přidat lžičku sypké směsi kuchárek. Nakonec petrželku a vlijeme rozkvedlané vajíčko.

cibulova polevka

 

Cibulová polévka

lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

vývar z cibule + vývar podle potřeby

půl lžičky kurkumy

kysaná smetana

jarní cibulka

krutonky

Z másla a mouky uděláme jíšku a zalijeme vývarem, promícháme a provaříme. Přidáme smetanu a jarní cibulku, podle potřeby dochutíme. Podáváme s opečenými krutonky.

Rajcatova polevka

 

Rajčatová polévka

asi 3/4  kg rajčat
1 velká cibule
lístky bazalky
lžička cukru
80 g másla
50 g hladké mouky
sůl
pepř
trošku citronové šťávy
asi 200 ml mléka
voda nebo vývar podle potřeby
2-3 stroužky prolisovaného česneku
trochu strouhaného parmezánu.
Rajčata nakrájíme na čtvrtky, dáme do hrnce, cibuli a lístky bazalky nasekáme a spolu se solí a cukrem přidáme k rajčatům. Zalijeme vodou nebo vývarem  a vaříme dokud nejsou rajčata měkká. Propasírujeme přes sítko. Z másla  a mouky uděláme světlou jíšku. Mléko ohřejeme a za stálého míchání přiléváme do jíšky, přidáme propasírovaná rajčata, česnek, pepř a vaříme na mírném ohni asi 5 minut. Polévku dochutíme citronovou šťávou. Přidáme nastrouhaný parmazán.
K této polévce výborně chutná opečený toustový chléb potřený česnekem.

Rybí polévka

Rybi polevka




asi 500 g ryb ( filé )
kořenová zelenina
mražený hrášek
kousek másla
hladká mouka
sůl pepř
česnek podle chuti
1 smetana
šafrán
2 bobkové listy, 4 kuličky pepře

Nejprve si uvaříme ryby v osolené vodě bobkovým listem a kuličkami pepře pak přecedíme a rybí maso uchováme v teple.  Z másla a mouky uděláme jíšku , přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a zalijeme vývarem z ryb, osolíme , opepříme, přidáme česnek a šafrán , provaříme , přidáme hrášek a smetanu, Podle potřeby dochutíme polévkovým kořením . Rybu dáme na talíře a přelijeme horkou polévkou. Podáváme s opečenými krutony.

Polévka z rybích odřezků

Polevka z rybich odrezku


asi 300 g rybích odřezků
sůl a pepř
1 l vody
1 mrkev1
stonek řapíkatého celeru
1 cibule
hrst petrželk
y2 brambory
kousek máslo
 
  1. Odřezky z ryb uvaříme v osolené vodě. Přecedíme.

  2. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, zeleninu, brambory, zalijeme vývarem, nasekanou petrželku. Povaříme, rozmixujeme. Podle potřeby dochutíme polévkovým kořením.

  3. Podáváme s opečenými krutonky.

Tažený kuřecí vývar s krupicovými knedlíčky

Tazeny kureci vyvar s krupicovymi knedlicky

2 kuřecí skelety
olej
sůl
nové koření
celý pepř
bobkový list
cibule česnek 
kořenová zelenina
Kuřecí skelety rozpůlíme a zlehka potřeme olejem a trochu osolíme, rozložíme na pekáč, přidáme celou očištěnou kořenovou zeleninu , rozkrojenou hlavičku česneku a vše upečeme do jemně zlatova. Pak vše vložíme do hrnce , zalijeme studenou vodou , přidáme sůl a koření , omytou cibuli i se slupkou , česnek a bez pokličky vývar táhneme asi 3 - 4 hodiny. Nesmí bublat , vaříme na malém ohni. Vše přecedíme ,ochutíme solí ,  obereme maso z kostí a vložíme do vývaru. Přidáme zeleninu a knedlíčky.
Krupicové knedlíčky
asi 80 g krupice
1 vejce
1 lžička másla
2 lžičky vody
nasekaná petrželka nebo pažitka
Pomocí dvou lžiček vytvarujeme knedlíčky a vložíme do vroucí polévky.

Rychlá gulášovka ze zbytku pečeného vepřového masa

Rychla gulasovka ze zbytku peceneho veproveho masa

Pečené maso
1 cibule
olej 
sůl, pepř
česnek podle chuti
mletá paprika
majoránka
vařené brambory
1,5 l vývaru
jíška
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené pečené maso a chvilku restujeme, pak přidáme mletou papriku, koření , česnek, zalijeme vývarem . Na pánvi si uděláme jíšku, vlijeme ji do polévky a provaříme, nakonec vložíme uvařené nakrájené brambory. 

Bazalkova polevka se susenymi rajcaty

 

 

Bazalková polévka se sušenými rajčaty

svazek bazalky

půlka skleničky naložených sušených rajčat
1l vývaru
hrst nastrouhaného parmazánu
1 smetana
sůl a pepř
anglická slanina
Bazalku a sušená rajčata dáme do hrnce , zalijeme vývarem a krátce povaříme, pak rozmixujeme tyčovým mixérem . přidáme sýr a smetanu , prohřejeme , podle chuti dokořeníme solí a pepřem. 
Polévku ozdobíme opečenou anglickou slaninou a podáváme s opečenými krutonky.

Krémová kedlubnová polévka

Kremova kedlubnova polevka

1 velká bílá kedlubna
4 středně velké brambory
plátek másla
1 cibule
sůl a pepř
1 l vývaru nebo vody a 1 kelímek gelového vývaru
1 smetana
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme nakrájené oloupané brambory a kedlubnu, osolíme a opepříme a chvilku restujeme, pak zalijeme vývarem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a přidáme smetanu. 
Podáváme s opečenými chlebovými krutony. Můžeme k nim při opékání přidat na kostičky nakrájené uzené maso. Ozdobíme nasekanou petrželkou nebo pažitkou
Polévka Gumbo z tresky

Polevka Gumbo z tresky

 
500 g tresky
1 pikantní klobása
1 cibule
1 mrkev
2 velká rajčata
řapíkatý celer
1 bílá paprika
1 červená paprika
1dl bílého vína
mletá paprika
2 stroužky česneku
libeček
oregáno
1 smetana
hladká mouky
máslo
sůl a pepř
1,5 l vývaru
Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, řapík celeru, přidáme nakrájená rajčata, papriky, klobásu, nasekaný česnek, mrkev, oregáno,libeček a mletou papriku. Orestujeme a podlijeme vínem a vývarem. Povaříme.  Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme do polévky a přilijeme smetanu. Provaříme. Přidáme nakrájenou tresku a ještě krátce povaříme.
Bramboračka se smetanou

Bramboracka se smetanou


1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
kousek másla
hrst sušených hub předem namočených
3 velké brambory
1 červená paprika
1 bílá paprika
hrst mraženého hrášku
1 smetana
lžíce mleté sladké papriky
česnek
majoránka , nasekaná petrželka
1, 5 l vývaru
sůl a pepř
na jíšku máslo a hladká mouka
Na másle orestujeme nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidáme nakrájené papriky a namočené houby, nakrájené brambory , koření a vývar. Vše uvaříme, přidáme mražený hrášek , zahustíme jíškou a přidáme smetanu. Ještě provaříme.

Loštická zeleninová polévka s tvarůžkovými celestýnskými nudlemi

Losticka zeleninova polevka s tvaruzkovymi celestynskymi nudlemi

1 menší mrkev
1 malá petržel
kousek celeru
mražený hrášek ( asi hrnek )
3 stroužky česneku
1 , 5  l vývaru
sůl a pepř
petrželka, libeček 
kousek másla
Na másle orestujeme nastrouhanou zeleninu, přidáme vývar, česnek utřený se solí , libeček , petrželku, hrášek , povaříme a podle chuti dosolíme a opepříme.
 
Tvarůžkové celestýnské nudle
1 vejce
120 ml plnotučného mléka
50 - 60 g polohrubé mouky
sůl a pepř
muškátový květ 
čerstvé bylinky ( pažitka, petrželka )
rostlinný olej
6 koleček tvarůžků
Vejce prošleháme a postupně přidáváme mléko a mouku až vznikne těsto jako na palačinky, pak přidáme ostatní přísady a nastrouhané tvarůžky,( trochu nastr. tvarůžků necháme bokem na posyp ). Z těsta upečeme 2 velké placky a nakrájíme. Do misek nalijeme polévku, dáme nudle a povrch posypeme nastrouhanými tvarůžky.