Kynutý cop

Kynuty cop

 


200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
100 g kukuřičné nebo sojové mouky
sůl
2 vejce
1 kostka droždí
citronová kůra z 1 citronu
100 g cukru
100 g másla
250 -300 ml vlahého mléka
rozinky namočené v rumu
sušené švestky nadrobno nakrájené
nasekané vlašské ořechy
Na potření:
vejce
Na posyp:
mandlové lupínky
Droždí rozdrobíme, pocukrujeme a polijeme trochou vlahého mléka. promícháme a necháme vzejít.
Do mísy přesejeme mouku, promícháme se solí a přidáme ostatní přísady i s kváskem. dobře propracujeme těsto a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na tři díly. Upleteme cop, necháme na plechu s pečícím papírem nebo s pečící  fólií  ještě 15 minut kynout. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 170-180 st. asi 40-50 minut.

Kynuty cop2

Dynove livanecky

 

Dýňové lívanečky


300 g dýně hokaido
250 ml šlehačky
3 vejce ( z bílků sníh )
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
3 lžíce cukru
mléko dle potřeby
citronová kůra z 1 citronu
250 g hladké mouky
Nejprve povaříme dýni i se slupkou, pak ji rozmačkáme nebo rozmixujeme.
V míse ušleháme žloutky s cukrem a posrupně přidáváme ostatní suroviny i s dýní, nakonec vmícháme tuhý sníh a upečeme lívanečky. Podáváme s kysanou smetanou smíchanou
s pomerančovým sirupem.

Tvarohove kolacky

 

Těsto :

400 g hladké mouky

sůl

1 vejce

100 g rozpuštěného másla

100 g cukru

citronová kůra z 1/2 citronu

150 ml vlahého mléka

1/2 kostky droždí

vejce na potření

 

Náplň :

2 tvarohy

cukr podle chuti

2 žloutky

ze 2 bílků sníh

rozinky namočené v rumu

Postup:

 

Do mísy prosejeme mouku, promícháme se solí, doprostřed uděláme důlek, nadrobíme do něj droždí, pocukrujeme a trošku zalijeme vlahým mlékem, necháme droždí vzejít a přidáme ostatní přísady a propracujeme těsto. Necháme vykynout .

 

Vyválíme a vykrájíme kolečka. Na každé kolečko vždy zlehka položíme v průměru menší skleničku, tak aby okolo sklenky bylo asi 1 cm těsta. Přesahující těsto nařežeme nožem od skleničky ven na proužky, každé dva proužky prsty spojíme dohromady a vznikne kytička.

 

Každou kytičku přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a poklademe tvarohovou náplní.
Pečeme v předem předehřáté troubě na 170-180 st. dozlatova.

 

 

Creme brulee

Créme brülée


600 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
6 žloutků
150 g cukru
třtinový cukr na karamel
Vanilkový lusk rozřízneme a vnitřek vyškrábneme nožem, dáme do smetany a svaříme, ( lusk svaříme se smetanou a pak ho vyjmeme ) necháme vychladnout a pak přidáme ušlehané žloutky s cukrem. Vše smícháme a dáme
do malých mističek , vložíme do pekáčku s vodou. Troubu nastavíme na 100 stupňů a zahřejeme , pak vložíme pekáček a pečeme hodinu. Necháme vychladnout, dáme přes noc do ledničky a druhý den jemně posypeme třtinovým cukrem a flambovací pistolí opálíme až se vytvoří zlatý karamel.

Cokoladove dorticky

Čokoládové dortíčky s čokoládovým krémem

1,5 hrnku polohrubé mouky (hrnek 200 ml)

1 hrnek mléka

3/4 hrnku cukru

1 prášek do pečiva

2 vejce

1/4 hrnku oleje

2 lžíce kakaa

50 g nastrouhané čokolády

Krém:

250 ml šlehačky

100 g čokolády na vaření

Na ozdobu:

kysaná smetana

čerstvé jahody

Krém:

Šlehačku vlijeme do kastrůlku a nalámeme do ní čokoládu, zahříváme dokud se čokoláda nerozpustí, ale nesmí vařit! Necháme vychladnout a dáme do ledničky na 24 hodin. Druhý den ušleháme ručním šlehačem.

Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a ušleháme. Menší pekáček vymažeme a vysypeme moukou nebo kokosem. Vlijeme těsto a vložíme do předem vyhřáté trouby a upečeme na 180 st.

Hotový korpus necháme vychladnout , vykrájíme formičkou , ozdobíme krémem, kysanou smetanou a jahodami.

Krupicove flameri s broskvemi

Krupicové flameri s broskvemi

500 ml mléka

špetka soli

80 g - 100 g cukru

80 g dětské krupičky

2 žloutky

20 g másla

broskve

Z mléka, krupičky, špetky soli a cukru uvaříme hustou kaši. Odstavíme ji z plotýnky a vmícháme máslo a žloutky a pak přidáme nakrájené broskve. Dáme do misek, ozdobíme broskvemi a necháme vystydnout. Podáváme jako dezert.

 
Nekynuté lívanečky s ořechy a rozinkami

hrnek jemných ovesných vloček
hrnek nahrubo sekaných vlašských ořechů
kůra z 1 citronu
3 lžíce šťávy z citronu
3 vejce
3 lžíce rumu
70 ml mléka
hrst spařených rozinek
1/2 lžičky soli
100 g cukr
250 g tučného tvarohu z kostky (ne z vaničky)
prášek do pečiva
100 g cukru
1 vanilkový cukr
asi 200 g hladké mouky

Na ozdobu:
marmeláda (já jsem dala domácí pomerančovou)
kysaná smetana
ovoce

Vločky dáme do mísy a přidáme vejce, rum, mléko a promícháme, necháme 10 minut odpočívat a pak vmícháme ostatní suroviny. Těsto necháme ještě dalších 10 minut odpočinout. Pak nabíráme polévkovou lžicí a klademe na rozpálený olej, usmažíme z obou stran a položíme na ubrousky.
 
Lívanečky potřeme marmeládou, ozdobíme kysanou smetanou a ovocem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Jablkové lívanečky s opečenými jablky

2 vejce ( z bílků sníh )
 1 bal.vanilkového cukru
 2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
špetka mleté skořice
1/2 lžičky kypřícího prášku
citronová kůra
asi 100 g hladké mouky
1 šálek mléka
2 nastrouhaná oloupaná jablka
olej na smažení

Na ozdobu:
šlehačka
jablka opečená na másle
domácí jablková zavařenina


V míse ušleháme cukr a žloutky , postupně přidáváme , mouku promíchanou s kypřícím práškem a ostatní suroviny, pak vmícháme nastrouhaná jablka a nakonec vmícháme sníh ušlehaný se solí. Lívanečky upečeme na oleji.
Podáváme se šlehačkou, jablky opečenými na másle a domácí jablkovou zavařeninou.

rezy

 
 

Ovocný zákusek

Těsto:
1,5 hrnku (200 ml) polohrubé mouky
1 hrnek cukru krystal
1 hrnek mléka
2 vejce
1 prášek do pečiva
1/4 hrnku oleje
kakao
Náplň:
3 kostky tvarohu
cukr podle chuti
250 ml šlehačky 33%
asi 50 ml mléka
Ovocná náplň:
1 velká plechovka broskví
1 plechovka krájeného ananasu
Želatina:
šťáva z kompotů
1 citronový vitacit
2 ananasové pudinky v prášku 
5 lžic cukru
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a ušleháme ručním šlehačem. Těsto vlijeme do velkého pekáče s vysokým okrajem (pekáč vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou),  vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. Hotové necháme vychladnout. 
Suroviny na náplň ušleháme a natřeme na upečený korpus. Kompoty scedíme a broskve nakrájíme, naklademe na tvarohovou náplň a mezi broskve naskládáme ananas. 
Šťávu z kompotu dolijeme vodou do 750 ml, vlijeme do hrnce, přidáme pudinky, cukr, vitacit a dobře rozmícháme a uvaříme dohusta. Ještě horké nalijeme na ovoce. Necháme vychladnout a dáme ztuhnout do lednice.

Tvarohove noky se svestkovou omackou

 

 

Tvarohové noky se švestkovou omáčkou
Noky:
250 g tvarohu v kostce
špetka soli
1/4 lžičky kypřícího prášku
3 vejce
300 g polohrubé mouky
2 lžíce rozpuštěného másla
Vše zpracujeme a utvoříme noky, které vložíme do vroucí vody a vaříme cca 4 - 5 minut.
Omáčka:
asi 500 g švestek
150 ml vody
vanilkový cukr
cukr podle chuti
lžička skořice
lžička solamylu
trochu rumu
lžíce citronové šťávy
Švestky vypeckujeme, dáme do hrnce, přidáme vodu, cukr a povaříme. Pak rozmixujeme tyčovým mixérem, propasírujeme a přidáme skořici, rum, citronovou šťávu a solamyl rozmíchaný v trošce vody.
Na ozdobu:
kysaná smetana + skořice

 

Dvoubarevna buchta s pudinkovo-tvarohovym kremem

 

Dvoubarevná buchta s pudinkovo-tvarohovým krémem
1 vejce
1/2 hrnku krystalového cukru
1/2 prášku do pečiva
1/2 vanilkového cukru
1/4 hrnku oleje
1 hrnek prosáté hladké mouky
1/2 hrnku mléka
Vajíčku ušleháme s cukrem a postupně přidáme všechny suroviny a ušleháme. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, do jedné přidáme kakao a lžičku instantní kávy. Světlé těsto vlijeme do vymazané dortové formy, pak nalijeme tmavé těsto a vložíme do předem vyhřáté trouby a upečeme na 180 st.
Náplň:
1/4 l mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
cukr podle chuti
1/4 másla
rum
1 tvaroh
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý pudink. Do horkého vešleháme máslo, rum a pak tvaroh. Krém rozprostřeme na vychladlou buchtu a polijeme polevou.
Poleva:
50 g čokolády na vaření
lžička másla
1 kysaná smetana
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a vmícháme kysanou smetanu.
Buchtu můžeme podle chuti posypat kokosem nebo mletými ořechy.
Necháme ztuhnout v lednici.
Toto je množství do dortové formy o průměru 28 cm. Na velký plech potřebujeme všeho dvojnásob.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kokosova palacinka s jahodovou omackou

Kokosová palačinka s jahodovou omáčkou


1 vejce
špetka soli
2 lžíce cukru
1/2 l kokosového mléka
200 g hladké mouky
lžička prášku do pečiva
Těsto necháme 30 minut odpočinout než začneme péct palačinky.
Omáčka
1/2 kg jahod
2 lžíce pudinkového vanilk. prášku
asi 200 ml kokosového mléka
cukr podle chuti
Jahody posypeme cukrem , přidáme kokosové mléko a 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku a svaříme.

 

 

Tvarohovo-limetkove sufle  bez mouky

Tvarohovo-limetkové suflé ( bez mouky )

1 kostka tvarohu

4 vejce

2-3 lžíce cukru

špetka soli

2 limetky

žloutky ušleháme s cukrem a přidáme tvaroh, šťávu a nastrouhanou kůru ze 2 limetek, ušleháme nahladko. Pak ušleháme zvlášť bílky se špetkou soli na tuhý sníh, po lžicích zlehka vmícháváme do tvarohové hmoty. Mističky na suflé vymažeme máslem a vysypeme mletými mandlemi nebo kakaem, naplníme po okraj těstem a vložíme do vyhřáté trouby na plech s trochou vody. Pečeme na 170 st. asi půl hodiny.
Mezitím si připravíme omáčku, do kastrůlku dáme plátek másla ,rozehřejeme a přidáme 3 lžíce cukru , za stálého míchání uděláme karamel, jakmile začne hnědnout , vlijeme po troškách 2 vymačkané limetky i s trochou jemně nastrouhané kůry a pilně mícháme , nakonec přidáme 2-3 lžíce smetany a ještě chvilku na mírném ohni vaříme , asi tak minutku. Suflé při pečení vyběhne , ale chladnutím opět spadne , toho se nelekněte, je to běžné. Polijte omáčkou a posypte kůrou.

mufin

Dýňový muffín a dýňová zmrzlina


Muffíny
asi 200 g dýňového pyré ( hokaido )
asi 200 g hladké mouky
100 g cukru
1/4 prášku do pečiva
2 lžíce oleje
100 ml mléka
1 vejce
1/4 lžičky skořice
Vše dáme do mísy a promícháme. Košíčky na muffíny naplníme a vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 20 minut.
Zmrzlina
asi 200 g uvařené a rozmixované dýně hokaido
cukr nebo med podle chuti
1 kysaná smetana ( 250 g )
1 šlehačka
šťáva a kůra z 1 citronu
1 vanilkový cukr

Vše promícháme a vlijeme do nádoby a zamrazíme, během mrazení třikrát promícháme.Před podáváním necháme zmrzlinu asi 15-20 při pokojové teplotě.

 

Ovesne susenky s cokoladou a orechy

Ovesné sušenky s čokoládou a ořechy

(hrnek 250 ml)
hrnek jemných ovesných vloček
1/2 hrnku mléka
50 g rozpuštěného másla
1 lžíce kakaa
špetka soli
3 lžíce cukru krupice
100 g nahrubo nasekané hořké čokolády
hrnek nasekaných vlašských ořechů
1 lžíce solamylu
1 vejce
skořicový cukr
lžíce pomerančové kůry
3 lžíce polohrubé mouky
bílá čokoláda na ozdobu
Ovesné vločky zalijeme mlékem a máslem a promícháme, necháme chvíli odstát. pak přidáme všechny ostatní suroviny, dobře promícháme a lžicí klademe hromádky na plech s pečícím papírem nebo pečící folií. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 190 st. asi 15-20 minut. 
Hotové ozdobíme bílou čokoládou.
 

Pomerancova marmelada s grepem a rumem

Pomerančová marmeláda s grepem a rumem


2 červené grepy
1 citron
1,7 kg pomerančů
50 ml rumu
500 g želírovacího cukru 2:1
Z grepů, pomerančů a citronu vymačkáme šťávu, mělo by ji být 1 kg. Ze dvou dobře teplou vodou omytých pomerančů pomocí škrabky na citrusovou kůru naškrábeme (bez bílé části) kůru na tenké nudličky a přidáme je do šťávy. Promícháme s želírovacím cukrem a uvaříme. během vaření sbíráme pěnu a vaříme minimálně 5 minut. Kápneme trochu na talířek a zkusíme jak želíruje.( Pokud je marmeláda stále řídká, přidáme lžičku kyseliny citronové.) Nakonec vmícháme rum. Naplníme skleničky a ihned uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a po pěti minutách obrátíme zpět.

Pomerančové sušenky

Pomerancove susenky


250 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
120 g moučkového cukru
250 g másla
2 lžíce pomerančové kůry
4 lžíce pomerančové šťávy
3 žloutky
1/4 lžičky kypřícího prášku
Náplň:
domácí pomerančová marmelády
Do mísy prosejeme mouku a přidáme ostatní suroviny a měkké máslo. Propracujeme těsto a necháme v lednici hodinu odležet. Pak vyválíme plát a vykrajujeme větší kolečka, které poklademe na plech s pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 st. dozlatova.
Necháme vychladnout a slepíme domácí pomerančovou marmeládou.

 

Cokoladove dorticky s kokosem

Čokoládové dortíčky s kokosem a marcipánem
 
 
Těsto:
1,5 hrnku polohrubé mouky (hrnek 200 ml)
3/4 hrnku cukru
1 hrnek mléka
2 vejce
1 prášek do pečiva
1/4 hrnku oleje
2 lžíce kakaa
2 lžíce mletých ořechů
100 g strouhané mléčné čokolády
olej na vymazání pekáčku
kokos na vysypání pekáčku
Krém:
30 g hladké mouky
140 g + 30 g másla
200 ml mléka
100 g cukru
2 polévkové lžíce kakaa
Na dohotovení:
marmeláda
kokos
Na kuličky:
marcipán
čokoládová poleva
 
Vejce ušleháme s cukrem a postupně přidáváme ostatní přísady a prošleháme. Nalijeme do menšího vymazaného a kokosem vysypaného pekáčku, vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. 
Upečený korpus necháme vychladnout. 
Krém:
Z mouky a 30 g másla uděláme jíšku, přidáme do ní mléko a uvaříme kaši. Necháme vychladnout.
Máslo s cukrem vyšleháme, přidáme vychladlou kaši, kakao a celý krém pořádně vyšleháme.
Vychladlý korpus vykrájíme kulatou formičkou, boky potřeme krémem a obalíme v kokosu. Po obvodu korpusu nastříkáme zdobícím sáčkem krém, doprostřed dáme lžičku marmelády a posadíme do ní kuličky z marcipánu obalené v čokoládě. Zákusky dáme do ledničky ztuhnout.
 

Levandulove susenky I.

Levandulové sušenky I.

120 g změklého másla

250 g hladké mouky

60 g třtinového cukru (nebo kokosového)

1 vejce

2-3 čajové lžičky čerstvé levandule

špetka soli

Změklé máslo nakrájíme do mísy a přidáme ostatní suroviny (vejce pokojové teploty), zpracujeme těsto a zabalíme do folie, necháme hodinku odležet v lednici. Pak vyválíme, vykrájíme tvary a klademe na plech s pečícím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 10-12 minut.

===============================================================================

 

Levandulove susenky II.

Levandulové sušenky II.

210 g změklého másla

120 moučkového cukru

250 hladké mouky

špetka soli

3 lžíce solamylu

1 žloutek

1 polévková lžíce čerstvé levandule

kůra z 1 citronu

1 lžíce citronové šťávy

Ze všech surovin vypracujeme těsto a zabalíme do folie. Necháme hodinu v lednici odležet. Pak vyválíme, vykrájíme tvary, klademe na plech s pečícím papírem, dáváme je dál od sebe, trošku se rozběhnou. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 12-14 minut.

 

Piskotove nadychane livanecky

Piškotové nadýchané lívanečky
5 vajec
špetka soli
půl hrnku moučkového cukru
1/4 lžičky kypřícího prášku
cca 150 g hladké mouky
 
domácí zavařenina
na ozdobu šlehačka nebo kysaná smetana
 
Žloutky metlou prošleháme s cukrem, pak je dáme nad páru a asi 5 minut mícháme , aby se rozpustil cukr. Potom vlijeme do mísy robotu a šleháme, směs by měla zdvojnásobit svůj objem. Pak do žloutkové pěny vmícháme prosátou mouku, smíchanou s kypřícím práškem a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh ušlehaný se solí.  Upečeme lívanečky a namažeme je domácí zavařeninou . Ozdobíme šlehačkou nebo kysanou smetanou.

Tvarohove livanecky

Tvarohové lívanečky a kysaná smetana s domácími povidly

250 g tvarohu v kostce
1 vanilkový cukr
3 lžíce cukru
sůl
250 ml šlehačky
3 vejce (z bílků sníh)
8 lžic polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 dl mléka
 
Tvaroh s cukrem a žloutky ušleháme, přidáme šlehačku, sůl, mouku s práškem do pečiva a mléko. Vše ušleháme. Na kvalitní pánvi potřené olejem pomalu smažíme lívanečky.
400 g kysané smetany
4 lžíce domácích povidel
Smetanu s povidly dobře promícháme a podáváme s lívanečky.
 

Slehackove livanecky nekynute

Šlehačkové lívanečky nekynuté


3 hrnky přesáté hladké mouky

( hrnek o velikosti 250 ml )
špetka soli
3 celá vejce
1 - 1,5 hrnek mléka
1 šlehačka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
2 lžičky medu


Vše dáme do mísy a metlou promícháme. Na lívanečníku pozvolna upečeme lívanečky na troše oleje.Pokud je těsto moc husté, přidáme ještě trošku mléka.

 

Sateckove kolacky s tvarohem a povidly

Šátečkové koláčky s tvarohem a povidly

250 g tvarohu v kostce
250 g hery
250 g hladké mouky
citronová kůra
špetka soli
Náplň:
250 g tvarohu v kostce
cukr podle chuti
citronová kůra
rozinky namočené v rumu
1 žloutek
domácí povidla
vajíčko na potření
mandlové lupínky na posyp
Z tvarohu, mouky, špetky soli , citronové kůry a hery uděláme těsto. Na vále trošku pomoučeném těsto rozválíme a nakrájíme na 24 stejně velkých čtverečků.  Na každý dáme náplň a rohy vtiskneme do středu. polovinu koláčků naplníme tvarohovou náplní a druhou polovinu povidly. Koláčky naklademe na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Vložíme do předem předehřáté trouby a pečeme na 180 dozlatova. 
 

Klasicke livance jako od babicky

 

Klasické lívance jako od babičky

15 g droždí nebo sáček 10 g sušeného

30 g cukru

špetka soli

1/2 l vlahého mléka

1 vejce

300 g hladké mouky

kůra z 1 citronu

olej na smažení

Droždí rozdrobíme do mísy, rozetřeme s cukrem a s troškou vlahého mléka, necháme asi 5 minut. Pak přidáme postupně ostatní suroviny, metlou dobře promícháme a přikryjeme utěrkou. Necháme asi půl hodiny kynout. Pak nabíráme lžicí a na lívanečníku jemně potřeném olejem smažíme lívanečky. Podáváme s marmeládou a kysanou smetanou nebo šlehačkou.

 

 

 

Dorticky Margot2

Dortíčky Margot

8 ks
Těsto:
1,5 hrnku polohrubé mouky  ( hrnek velikosti 220 ml )
1 hrnek mléka
3/4 hrnku cukru ( krupice )
1 prášek do pečiva
2 celá vejce
1/4 hrnku rostlinného oleje ( řepkový, slunečnicový )
1 čokoláda margot
Všechny surovina kromě čokolády dáme do mísy a metlou nebo ručním šlehačem ušleháme, nakonec vmícháme na jemno nastrouhanou čokoládu margot.  Vlijeme do velkého plechu vymazaného olejem a vysypaného polohrubou moukou.Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. Necháme vychladnout.
Náplň:
2 šlehačky 33 %
2 tvarohy v kostce
2 lžíce instantního kakaa
Vše dohromady ušleháme ručním šlehačem.
Vmícháme 2 čokolády margot jemně nastrouhané a pokud se nám náplň zdá málo sladká, můžeme přisladit cukrem, ale pozor, ještě bude čokoládová poleva, tak, abychom zákusek příliš nepřesladili.
Nakonec do náplně vmícháme 4 plátky želatina, kterou připravíme podle návodu na obalu.
8 mističek nebo šálků vypláchneme vodou a vyložíme navlhčenou potravinovou folií, abychom ztuhlou náplň snadno vyklopili. Naplníme náplní a necháme v lednici nejlépe přes noc ztuhnout. 
Na dokončení potřebujeme:
rybízovou marmeládu na namazání korpusu
Bílou polevu v sáčku
Na polevu:
200 g čokolády na vaření 
lžíci másla
4 lžíce vody
lžíci marmelády
Do kastrůlku ve vodní lázni nebo s dvojitým dnem, nalámeme čokoládu, přidáme máslo, vodu a marmeládu, za stálého míchání rozpustíme dohladka.
Z upečeného a vychladlého korpusu vykrájíme stejně velká kolečka jako máme šálky nebo mističky, do kterých jsme dali ztuhnout náplň. Každé kolečko pomažeme jemně marmeládou a pomazanou stranu přiklopíme na mističku s náplní, otočíme a opatrně odstraníme misku s folií. Všechny připravené zákusky dáme na mřížku a postupně polijeme polevou. Jakmile poleva zaschne, ozdobíme bílou polevou, kterou jsme si rozehřáli v horké vodě, na obalu ustřihneme malý růžek a zdobíme.Posypeme nastrouhanou margotkou. Necháme ztuhnout a podáváme.

Rybizovy dort

Rybízový dort

Korpus:
4 vejce 
160 g cukru moučka
4 lžíce oleje
160 g hladké mouky
Náplň.
3 tvarohy v kostce
1 šlehačka 
asi 100 g domácí rybízové zavařeniny
cukr podle chuti
7 plátků želatiny
Na dohotovení dortu:
1 lžíce rybízové zavařeniny
lžička vody
strouhaná čokoláda

Rybizovy dort2

Na posyp:
kousek dvoubarevné čokolády
Bílky ušleháme do tuha s cukrem, pak přidáme  za stálého šlehání postupně olej, žloutky a mouku. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 28 cm.Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 35 minut. Pro jistotu zkusíme špejlí.
Tvaroh, šlehačku a zavařeninu ušleháme, podle chuti přisladíme. Plátkovou želatinu připravíme podle návodu na obalu a vmícháme do náplně. 
Vychladlý korpus vyndáme z formy a rozkrojíme. Jeden díl korpusu vrátíme do formy a po obvodu dáme pruh pečícího papíru. Nalijeme náplň a přiklopíme druhým dílem korpusu.
Poleva.
asi 100 g rybízové zavařeniny
troška vody nebo rumu 
2 plátky želatiny
Zavařeninu rozředíme tekutinou a dobře promícháme, přidáme želatinu a polijeme dort. 
Dort uložíme do lednice nejlépe přes noc.
Ztuhlý dort vyjmeme z formy.
Zavařeninu s troškou vody nebo rumu dobře promícháme a štětečkem potřeme boky dortu a pomocí špachtličky naneseme nastrouhanou čokoládu. 
Škrabkou nastrouháme z dvoubarevné čokolády hoblinky na povrch dortu.
Dobrá rada. Pokud máte v zavařenině drobné kousky a chcete, aby byla hladká, vyklopte ji do kastrůlku, trochu zahřejte s troškou vody, promíchejte a přelijte přes jemné sítko.

Piskotovy kolac s merunkami a vlasskymi orechy

Piškotový koláč s meruňkami a vlašskými ořechy

4-5 vajec (váha i se skořápkou 300 g)

špetka soli

300 g cukru krupice

300 g hladké mouky

50 ml oleje

ořechy

meruňky

kakao

Bílky se špetkou soli ušleháme a postupně při šlehání přidáváme žloutky, cukr, mouku a olej. Menší pekáček vyložíme pečícím papírem a vlijeme polovinu těsta. Druhou polovinu obarvíme kakaem a nalijeme na světlé těsto. Těsto posypeme vlašskými ořechy a poklademe meruňkami. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180-190 st. asi 35 minut podle typu trouby. Píchneme špejlí do těsta, pokud se těsto lepí na špejli pečeme ještě chvíli. Hotový koláč s pekáčem položíme na mřížku a necháme vystydnout.

 

Piskotovy kolac s orechy a jablky

Piškotový koláč s ořechy a jablky

4 velká vejce
200 g cukru
200 g polohrubé mouky
5 lžic oleje
60 ml mléka
citronová kůra
1/2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
špetka skořice
hrst vlašských ořechů
asi 5 jablek
máslo na vymazání formy o velikosti 28 cm
 
Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme olej, mléko, citronovou kůru, špetku skořice,mouku s kypřícím práškem , vše ušleháme. Nakonec vmícháme nasekané ořechy a  tuhý sníh z bílků. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a jednu obarvíme kakaem. Formu vymažeme máslem a doprostřed dáme dvě lžíce světlého těsta, pak dvě lžíce tmavého těsta. Těsto klademe střídavě světlé a tmavé, klademe stále na stejné místo na sebe. Těsto se rozlévá a tvoří pruhy. 
Koláč poklademe plátky oloupaných jablek. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 40 minut. Pro jistotu, že je koláč upečený, zkusíme uprostřed koláče zapíchnout špejli. Pokud se těsto nelepí, je koláč hotov.

Dort s parizskym kremem a lesnim ovocem

Piškotový dort s pařížským krémem


Krém:
3 šlehačky 33 %
300 g čokolády na vaření

Korpus:
2 a 1/4 hrnku prosáté polohrubé mouky ( hrnek 200 ml )
1 a 1/2 hrnku cukru krupice
1 a 1/2 hrnku mléka
1 prášek do pečiva
60 ml oleje
3 vejce
 
Na ozdobu:
kokos
jahody
čokoládové bombony
 
Krém:
Šlehačky vlijeme do kastrůlku a nalámeme do ní čokoládu, vše zahříváme dokud se čokoláda nerozpustí, přitom mícháme. Pozor nesmí vařit! Necháme vystydnout a uložíme na noc do ledničky. Před použitím ušleháme.
 
Korpus:
Vše dáme do mísy a metlou ušleháme. Dortovou formu o průměru cca 25 cm vymažeme olejem, vysypeme polohrubou moukou a vlijeme těsto. pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 st. asi 50 minut. Zkusíme špejlí a pokud se těsto na ni lepí, pečeme ještě chvíli. Vychladlý korpus shora odkrojíme a zarovnáme. 
 
Ovocná náplň:
400 g mražené směsi lesního ovoce
cukr dle chuti
lžička solamylu
Ovoce vsypeme do kastrolu, přidáme cukr a trochu rozvaříme, ale ne , aby z toho byla kaše. Vmícháme solamyl rozmíchaný v trošce vody a chvilku povaříme, aby směs zhoustla. Necháme vystydnout.
 
Korpus rozkrojíme na 3 placky. Pařížský krém ušleháme a dáme do zdobícího sáčku, do dalšího sáčku dáme ovocnou směs. Po obvodu korpusu sáčkem nastříkáme krém a pak necháme mezeru a stříkáme další dokola atd. Do mezer pak stříkáme ovocnou směs. Přiklopíme druhou placku a postup opakujeme . Krémem potřeme celý dort a posypeme kokosem. Ozdobíme podle chuti, já jsem použila čokoládové bombony a jahody.

 

Piskotovy dort

Piškotový dort

8 vajec

320 g cukru

320 g hladké mouky

8 lžic oleje

2 lžíce kakaa

rum

kůra z 1 pomeranče

Na polití:

čokoládová poleva

kokos na dort

domácí pomerančová marmeláda

Krém:

250 g mascarpone

250 g tvarohu v kostce

cukr podle chuti

250 ml smetany ke šlehání 33%

Bílky ušleháme s cukrem do tuha, pak přidáváme za stálého šlehání po částech žloutky, olej, mouku, pomerančovou kůru. Těsto rozdělíme na dva díly a jeden obarvíme kakaem. Vlijeme do dvou forem vytřené olejem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st.

Necháme vychladnout a vyklopíme. Korpusy rozkrojíme, pokapeme rumem, potřeme marmeládou.

Tvaroh, mascarpone a cukr dáme do šlehače, přilijeme smetanu a ušleháme.

Korpusy pokapané rumem a potřené marmeládou potřeme krémem a trochu krému si necháme na boky dortu. Korpusy klademe na sebe a přitlačíme . Boky potřeme krémem a posypeme kokosem. Dort polijeme čokoládovou polevou.

Dort necháme v lednici uležet do druhého dne.

Dort s cokoladou a visnemi

Dort s čokoládou a višněmi

Korpus:
300 g cukru
150 g oleje
6 žloutků
10 lžic vlažné vody
1,5 prášku do pečiva
ze 6 bílků sníh
450 g polohrubé mouky
Krém:
500 ml smetany na šlehání 33 %
250 g čokolády na vaření
Poleva:
100 g čokolády na vaření
lžička másla
lžička višňové marmelády + marmeládu na potření korpusu
Na ozdobu:
okapané vypeckované višně z kompotu
kokos
nasekané mandle
Krém na ozdobu dortu:
15 g hladké mouky
15 g másla + 100 g másla
100 ml mléka
50 g cukru
2 lžíce kakaa
Žloutky ušleháme s cukrem a olejem, pak přidáme vlažnou vodu a prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 28 cm. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 50 minut.
Smetanu vlijeme do kastrůlku a rozlámeme do ní čokoládu, zahříváme za stálého míchání na mírném ohni dokud se čokoláda nerozpustí. Pozor nesmí vařit!  Pak odstavíme a vychladlé vložíme na 24 hodin do lednice. 
Vychladlý korpus rozkrojíme na 3 pláty. Čokoládovou smetanu ušleháme a potřeme s ní první plát korpusu, poklademe okapanými višněmi a přikryjeme druhým plátem a potřeme opět krémem a poklademe višněmi. Přiklopíme třetím plátem a rukama přitlačíme. Povrch dortu potřeme marmeládou, boky potřeme krémem a posypeme kokosem. 
Dále připravíme polevu: 
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a marmeládou a vymícháme dohladka. Potřeme povrch dortu a necháme zaschnout. 
Krém na ozdobu dortu:
Z másla a mouky uděláme jíšku a přilijeme mléko, do hladka vymícháme na mírném ohni na kaši a necháme vychladnout. Pak přidáme cukr, máslo a kakao a vyšleháme. 
Krémem ozdobíme dort, přidáme višně a nasekané mandle. Uložíme do lednice a necháme do druhého dne ztuhnout.

Dort s cokoladou a visnemi2

Portugalsky ryzovy pudink s mangovou omackou

Portugalský rýžový pudink s mangovou omáčkou

200 g rýže

100 g másla
2 lžíce cukru krupice
1 l mléka
1 vanilkový lusk
najemno nastrouhaná kůra s citronu
1 svitek skořicové kůry
6 žloutků
špetka soli
kokosový cukr
Omáčka:
1 zralé mango
1-2 lžíce cukru
trochu citronové šťávy
2 dl vody
špetka solamylu
lžíce smetany
Rýži nasypeme do kastrolu a zalijeme vodou tak, aby sahala 2 cm nad rýži. Přivedeme k varu a vaříme 8 minut bez poklice. Rži scedíme a vrátíme do kastrolu, ale  mimo plamen. Přidáme nadrobno nakrájené máslo, cukr a mléko. Rozkrojíme vanilkový lusk a dřeň vyškrábneme do pudinku. Prázdný lusk vložíme do pudinku také. Kastrol opět postavíme na plotnu. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a ztlumíme plamen. Do slabě vroucího pudinku přidáme citronovou kůru a pošírujeme ji. Přidáme svitek skořice, za občasného míchání vaříme až rýže změkne. Pak ji stáhneme z plotny, vyjmeme lusk a skořici. Přidáme žloutky a sůl a metlou dobře ušleháme až směs zhoustne a vše se spojí. Směs nalijeme do 6 formiček a necháme ztuhnout.
Omáčka.
Mango oloupeme, škrabkou si uděláme několik proužků na ozdobu. ostatní nakrájíme, rozmixujeme, vlijeme do kastrůlku, přidáme cukr, citronovou šťávu, vodu, špetku solamylu a povaříme, nakonec vmícháme smetanu. 
Omáčka chutná skvěle studená i teplá. 
Na talířek nalijeme omáčku, vyklopíme pudink, posypeme kokosovým cukrem, ozdobíme proužky manga a podáváme.

Portugalsky ryzovy pudink s mangovou omackou2

 

Orechovy dort bez mouky

Ořechový dort bez mouky

5 vajec ( oddělit žloutky a bílky)
150 g moučkového cukru
300 g mletých ořechů
1 lžička kypřícího prášku
Na ozdobu:
šlehačka
strouhaná čokoláda
ořechy 
kompotované mandarinky
Bílky ušleháme téměř do tuha, ale ne zcela a přitom zapracujeme cukr. Opatrně vmícháme žloutky a mleté ořechy s míchané s kypřícím práškem. Těsto nalijeme do vymazané dortové formy a uhladíme. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 35-40 minut. 
Necháme vychladnout na mřížce a pak vyjmeme z formy. Potřeme ušlehanou šlehačkou, posypeme strouhanou čokoládou a vlašskými ořechy, ozdobíme okapanými mandarinkami. 

Kakaovo-orechovy piskot s tvarohem

Kakaovo-ořechový piškot s tvarohem

4 vejce
160 g cukru
160 g hladké mouky
4 lžíce oleje
2 lžíce kakaa
1/2 lžičky kypřícího prášku
100 g nasekaných vlašských ořechů
Náplň:
1 kostka tvarohu
1 smetana na šlehání
cukr podle chuti
lžíce rumu
citronová kůra
Vše ušleháme a trochu tvarohu si necháme na ozdobu.
Bílky ušleháme s cukrem do tuha a pak po jednom přidáváme žloutky a šleháme, přidáme mouku, kypřící prášek, kakao a olej a prošleháme. Nakonec vmícháme nasekané ořechy. Těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče a tvaroh pomocí zdobícího sáčku vstřikujeme dovnitř do těsta , děláme stejně velké mezery, tak abychom mohli nakrájet piškot na čtverečky. Pekáč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. Zkusíme špejlí, pokud se těsto na špejli nelepí je moučník hotov. Vychladlý moučník ozdobíme zbytkem tvarohu a vlašskými ořechy.

Smazene ryzove kulicky s kokosem

 

Smažené rýžové kuličky s kokosem

150 g rýže
750 ml mléka
sůl
50 g cukru
3 vejce
2-3 polévkové lžíce polohrubé mouky+na obalení
nastrouhaná kůra z 1 citronu
kokos podle potřeby
olej na smažení
moučkový cukr na posyp
Do mléka dáme špetku soli, cukr a rýži. Vaříme dokud se mléko nevyvaří , popřípadě přidáme ještě mléko, aby se rýže uvařila do měkka. Dáme přes noc do ledničky.  Vejce ušleháme a přidáme nastrouhanou kůru a mouku a důkladně promícháme. s rýží. Přidáme kokos , dáme ho tolik, aby se daly z hmoty tvoříme  kuličky. obalíme je v mouce a usmažíme. Hotové vyndáme na ubrousky a pak obalíme v cukru nebo jen zlehka pocukrujeme. 

 

Kakaovo-kokosove susenky a kosicky s kokosovym kremem2

Kokosové sušenky s kokosovým krémem

350 g hladké mouky
120 g cukru
250 g změklého másla
1/4 lžičky kypřícího prášku
kůra z jednoho citronu
4 žloutky
2 lžíce kakaa
2 lžíce kokosu
2 lžíce mléka
Krém.
250 ml smetany na šlehání
8 lžic kokosu
cukr podle chuti
lžička másla
2 lžíce vanilkového pudinku v prášku
lžíce rumu ( nemusí být )
Mouku prosejeme do mísy, přidáme změklé máslo a ostatní suroviny. Propracujeme těsto a necháme hodinu odležet v chladu zabalené ve folii. Pak vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrájíme tvary. pokládáme je na plech s pečícím papírem a pečeme na 180 st. Po vychladnutí slepujeme krémem a zlehka pocukrujeme. Necháme uležet do druhého dne.
Krém:
Všechny přísady na krém dáme do kastrůlku a promícháme, svaříme do zhoustnutí za stálého míchání. Necháme vychladnout a nakonec vmícháme rum. Pro děti rum vynecháme. 
Část těsta jsem si dala stranou a upekla pár košíčků, které jsem naplnila pomerančovou marmeládou (domácí) a kokosovým krémem. Na ozdobu jsem použila mimo jiné vykrájená srdíčka ze sušenek. 

Nepeceny cheesecake s lesnim ovocem

Nepečený cheesecake s lesním ovocem

Korpus:
1 balení dětských piškotů ( 240 g )
3 lžíce kakaa
šťáva z 1 pomeranče
1/2 rozpuštěného másla
Náplň:
3 tvarohy ve vaničce
400 g kysané smetany
šťáva ze 2 pomerančů
med nebo cukr podle chuti
6 plátků želatiny
Poleva:
1 balíček mraženého lesního ovoce
asi 1 dl vody
cukr nebo med podle chuti
1 lžíce solamylu
Piškoty rozdrtíme v robotu, zalijeme rozpuštěným máslem, pomerančovou šťávou a přidáme kakao. Propracujeme a rozložíme do dortové formy na pečící papír. Pruh pečícího papíru dáme po obvodu formy a pak vlijeme náplň.
Tvaroh s cukrem nebo medem a s kysanou smetanou ušleháme, přidáme vymačkané pomeranče a nakonec želatinu připravenou podle návodu na obalu. Vše prošleháme a vlijeme na korpus. Necháme v ledničce ztuhnout a polijeme ovocnou polevou.
Mražené lesní ovoce dáme do kastrůlku, přidáme trochu vody, cukr nebo med a svaříme. Přidáme v trošce vody rozmíchaný solamyl a vaříme do zhoustnutí. dort necháme ztuhnout do druhého dne v ledničce.

Cokoladova babovka s vajecnym konakem

Čokoládová bábovka s vaječným koňakem 

 
4 vejce
200 g cukru 
1 máslo nebo heru 
1 tučný tvaroh
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
asi 70 ml vaječného koňaku
2-3 lžíce kakaa
100 g strouhané čokolády na vaření
Na ozdobu:
čokoládová poleva
čerstvé kanadské borůvky a maliny
Žloutky, změklé máslo nebo heru a cukr ušleháme do pěny, pak přidáme kostku tvarohu a dále šleháme, postupně přidáváme za stálého šlehání mouku smíchanou s práškem a prosátou , kakao a vaječný koňak.
Pak vmícháme nastrouhanou čokoládu a nakonec sníh z bílků. Naplníme vymazanou formu a vložíme do předem vyhřáté trouby. pečeme na 180 st. asi 50 minut podle typu trouby. Zkusíme špejlí zda se těsto nelepí.
Hotovou bábovku necháme vychladnout a pak ji vyklopíme, do prohlubní opatrně vlijeme čokoládovou polevu( já jsem použila mléčnou a bílou ) a ozdobíme čerstvými borůvkami a malinami. 

Cokoladova babovka s vajecnym konakem2

Dort z lazenskych oplatek s nutelovym kremem

Dort z lázeňských oplatek s nutellovým krémem

1 balení čokoládových lázeňských oplatek
300 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
100 g másla
4 lžíce nutelly
2_3 lžíce rumu (nemusí být)
50 g strouhané čokolády
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink, necháme vychladnout a přidáme změklé máslo, nutellu a rum. Vše ušleháme. Oplatky slepíme krémem a necháme si trochu na vršek a boky dortu, oplatky zatížíme a dáme na hodinku do ledničky, pak potřeme horní oplatku a boky, posypeme strouhanou čokoládou a podle chuti ozdobíme. Necháme do druhého dne uležet v lednici.

 

 

Palacinky zapecene s tvarohem a jahodami

Palačinky zapečené s tvarohem a jahodami

1/2 l mléka
špetka soli
2 vejce
lžíce cukru
250 g hladké mouky
2 lžíce rozpuštěného másla
Náplň:
2 tvarohy
cukr dle chuti + vanilkový cukr
citronová kůra z 1 citronu
2 vejce 
rum
rozinky
jahody
Zálivka:
200 ml smetany
lžíce cukru
2 žloutky
trocha oleje na smažení
máslo na vymazání zapékací mísy
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a metlou promícháme. Necháme 20 minut odležet a upečeme tenké palačinky na kvalitní pánvi vymazané olejem. Po první palačince již pečeme bez oleje.
Tvarohy,cukr,citr. kůru,žloutky, rozinky namočené v rumu-vše smícháme  a nakonec vmícháme sníh z bílků.
Hotové palačinky potřeme tvarohovou náplní a poklademe nakrájenými jahodami nebo jiným ovocem.Palačinky naklademe do máslem vymazané zapékací mísy. Smetanu smícháme s cukrem a žloutky a palačinky zalijeme. 
Zapečeme. Hotové pocukrujeme.
 
4 porce
 

Nadychany boruvkovnik

Nadýchaný borůvkovník
400 g přesáté hladké mouky + na podsypání
1/2 kostky čerstvého droždí
nebo 1 sušené
100 g cukru
100 g másla
sůl
1 celé vejce
2 žloutky
250 vlahého mléka
Náplň:
asi 350 g borůvek + cukr
lžíce třtinového cukru na posyp
Do mísy rozdrobíme droždí nebo nasypeme sušené, přidáme lžičku cukru, 3 lžíce mouky a trochu vlahého mléka. Promícháme a necháme odstát asi 10 minut. Pak přidáme část mouky (300 g), mléko, cukr a propracujeme. Přikryjeme utěrkou. Necháme kynout půl hodiny. 
Pak přidáme vajíčko, žloutky, 100 g mouky, sůl a rozehřáté vlahé máslo. Propracujeme a trošku poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou a necháme opět půl hodiny kynout. 
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme velký obdélník. Po celé ploše poklademe borůvkami smíchanými s cukrem. Okraje potřeme bílkem a stočíme jako roládu. Celou roládu nakrájíme na dílky široké asi 4 cm a klademe řezem dolů těsně vedle sebe do máslem vymazané dortové formy. Necháme ještě asi 10 minut kynout, potřeme jemně bílkem a posypeme třtinovým cukrem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 45 - 50 minut.

Ricottovy kolac bez korpusu

Ricottový koláč bez korpusu

200 g změklého másla
220 g cukru
1 vanilkový cukr
6 vajec
1 kg ricotty ( nebo tvarohu v kostce )
120 g polohrubé mouky
1/2 kypřícího prášku
Ricottu nebo tvaroh necháme přes plátýnko vykapat a vymačkáme.
Máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci ušleháme do pěny. Ricottu přidáme do pěny a šleháme, pak přidáme mouku smíchanou s kypřícím  práškem a šleháme na hladké těsto. Vlijeme do vymazané a moukou nebo strouhankou vysypané dortové formy  o průměru 26 cm. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 200 st. asi 50 minut. Necháme mřížce a pocukrujeme.

Orechove cupcakes s cokoladou

 

Ořechové cupcakes s čokoládou
Těsto:
1,5 hrnku (200 ml) polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 hrnku mléka
1/4 hrnku oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
100 g nasekané hořké čokolády
na ozdobu libovolné ovoce a strouhaná čokoláda
Krém:
1 kostka tvarohu
1 šlehačka
cukr podle chuti
Všechny suroviny na těsto kromě čokolády a ořechů dáme do mísy a ušleháme ručním šlehačem, pak vmícháme nasekané ořechy a čokoládu. těstem naplníme papírové krabičky na muffíny (9 ks). Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut. 
Suroviny na krém ušleháme a zdobícím sáčkem nastříkáme na vychladlé muffínky. Ozdobíme ovocem a strouhanou čokoládou.

Kokosovy dezert s tvarohem pro diabetiky

Kokosový dezert s tvarohem (pro diabetiky)

slazeno Xylitolem, je to březový cukr, přírodní náhražka běžného cukru
6 vajec
špetka soli
5 lžic kokosové mouky
2 lžíce březového cukru
1/4 lžičky jedlé sody
kakao
Náplň:
500 g nízkotučného tvarohu v kostce
250 nízkotučné kysané smetany
šťáva z půlky citronu
březový cukr 
Bílky ušleháme do tuha spolu se špetkou soli, pak postupně během šlehání přidáváme ostatní suroviny. Těsto rozetřeme na malý pekáček s pečícím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 15 minut. Necháme vychladnout.
Tvaroh promícháme dohladka s březovým cukrem, citronovou šťávou a kysankou. Vychladlý korpus naplníme tvarohem a necháme v ledničce alespoň hodinu. 

Závin s čokoládou a vlašskými ořechy

Zavin s cokoladou a vlasskymi orechy



300 g hladké mouky
sůl
50 ml oleje
200 ml vlahého mléka
1 žloutek ( bílek na potření závinů )
60 g cukru
1/2 sáčku sušeného droždí

Náplň
100 g čokolády na vaření
 cca 250 g vlašských ořechů
rozehřáté máslo na potření rozváleného těsta
Vše propracujeme a necháme vykynout. Pak vyválíme dvě placky , každou potřeme vlahým rozpuštěným máslem a posypeme nasekanou čokoládou a nasekanými vlašskými ořechy. Stočíme a potřeme rozšlehaným bílkem . Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova.

Krupicový nákyp s lesním ovocem 

Krupicovy nakyp s lesnim ovocem

 

200 g dětské krupičky
750 ml  mléka
špetka soli
60 g  másla
500 g drobného ovoce
5 žloutků
80 g cukru
Z krupičky, mléka a soli uvaříme kaši, odstavíme , přimícháme máslo a necháme mírně zchladnout. Žloutky a cukr ušleháme do pěny a promícháme s kaší. Formu vymažeme máslem a rozetřeme 
do ní kaši , pak poklademe ovocem , pak zase dáme kaši a ovoce. Zapečeme při 
160 stupních asi 40 minut.

Rýžový nákyp s červenými blumami

Ryzovy nakyp s cervenymi blumami



Rýži uvaříme v mléce, trošku osolíme 
a osladíme cukrem nebo medem. Zvlášť dáme 
do kastrůlku nakrájené blumy 
( nějakou si necháme čerstvou ) , posypeme cukrem 
a necháme zkaramelizovat, trošku podlijeme vodou , zakapeme citronem , přidáme pár kapek rumu ( ale nemusí být ). Do hotové rýže vmícháme podušené blumy , přidáme ještě nakrájené čerstvé blumy, nasekané ořechy , podle potřeby dosladíme medem a zapečeme. Povrch posypeme ořechy a mandlovými lupínky a pocukrujeme.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jablkový a hruškový závin

Jablkovy zavin

 

1 kostka tvarohu
1 hera
250 g hladké mouky + na vál
Náplň:
asi 100 g strouhanky a lžička másla
 jablka
rozinky namočené v rumu
vlašské ořechy
skořice
cukr
na potření vajíčko
Vše propracujeme a těsto rozdělíme na dva díly. Rozválíme na obdélníky a posypeme na másle opraženou strouhankou. Jablka (hrušky) oloupeme a zbavíme jadřinců, nahrubo nastrouháme a vymačkáme šťávu. Stejnoměrně rozložíme na těsto, posypeme skořicí a cukrem nebo skořicovým cukrem. Posypeme rozinkami a vlašskými ořechy. Zavineme, potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova. 
 
Poznámka: Toto těsto se výborně hodí i na slané pečivo, tyčinky, drobné pečivo se sýrem atd.

Hruskovy zavin

Tartaletky s jablky orechy a snehem

Tartaletky s jablky, ořechy a sněhem

 

 

Těsto:
300 g hladké mouky
100 g cukru moučky
špetka soli
200 g studeného nakrájeného másla
1 vejce
1 lžíce rumu
strouhanka na posyp těsta
asi 10 jablek
skořice
cukr
citronová šťáva
vlašské ořechyTartaletky s jablky orechy a snehem2
Sníh:
6 bílků
3 lžíce cukru
špetka soli
Všechny suroviny dáme na vál a propracujeme hladké těsto. Uděláme z něj kouli a zabalíme do folie, uložíme na 30 minut do lednice. Pak těsto vyválíme a vyložíme jím vymazané tartaletkové formičky. Dno propícháme vidličkou a posypeme strouhankou. Jablka oloupeme, nastrouháme, pokapeme citronem, posypeme cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí.Promícháme a vymačkáme. Přidáme vlašské ořechy a naplníme tartaletky. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 30 minut. Bílky ušleháme se špetkou soli a cukrem, navršíme na tartaletky a ještě chvilku pečeme, aby sníh trošku zhnědnul.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahourem

Kynute knedliky s boruvkovym zahourem

 

500 g hrubé mouky
sůl
1 lžíce cukru
asi 250 - 300 ml vlahého mléka
1 vajíčko
30 g čerstvého droždí
Žahour:
500 g borůvek ( mražených )
1 dl vody
50 g cukru ( podle chuti i více )
lžička másla
200 ml smetany
1/4 lžičky mleté skořice
lžička solamylu
Na ozdobu:
kysaná smetana
  1. Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme troškou vlahého mléka. Necháme vzejít a přidáme vajíčko a ostatní mléko. Zaděláme těsto a necháme vykynout.

  2. Z vykynutého těsta uděláme kulaté knedlíky.Necháme ještě chvilku kynout. Vložíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut, podle velikosti knedlíků. Můžeme je vařit také v páře v parním hrnci asi 15-20 minut.

  3. Borůvky nasypeme do hrnce, přidáme cukr, máslo a vodu a krátce povaříme. pak přidáme skořici a smetanu, ve které rozmícháme solamyl. Vaříme do zhoustnutí.

  4. Podáváme s kysanou smetanou

Lívanečky z kysané smetany s borůvkami

Livanecky z kysane smetany

hladká mouka,

citronová kůra z 1 citronu

špetka soli,

1 kysaná smetana,

1 celé vejce

,2 žloutky

půl lžičky prášku do pečiva

5 lžic mléka

, vanilkový cukr,

2 lžíce cukru

 sníh z bílků

Do mísy dáme 4 vrchovaté lžíce hladké mouky,sůl a ostatní přísady , nakonec vmícháme sníh. Lívanečky potřeme tvarohem smíchaným s 1 kysanou smetanou a cukrem , ozdobíme borůvkami a borůvkovou marmeládou. Tvarohová náplň- 1 Tvaroh v kostce, 2 -3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 1 kysaná smetana.Doba přípravy 30-40 minut

Dýňový koláč

Dynovy kolac

225 g hladké mouky

135 g změklého másla

špetka soli,

1,5 lžičky prášku do pečiva

1 vejce,

2 lžíce cukru

-uděláme těsto a necháme 30 minut odpočinout, pak rozválíme a dáme do koláčové formy o průměru asi 28 cm, propícháme vidličkou a nalijeme náplň. Náplň-asi 400 g uvařené rozmixované dýně hokaido ( neloupeme ),přidáme 250 g husté kysané smetany, cukr nebo med podle chuti, šťáva a kůra z 1 citronu, 1 bal. vanilkového pudinku, asi 100 ml smetany.Dobře promícháme a nalijeme na koláč. posypeme rozinkami namočenými v rumu a nasekanými kešu ořechy. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 200 st. asi 30 minut, podle typu trouby.

Palačinky se sodovkou v čokoládové omáčce

Palacinky se sodovkou v cokoladove omacce

1/4 l mléka
2 dl perlivé vody bez příchutě
2 vejce
špetka soli
1 lžíce cukru
200 g hladké mouky
olej
 
Omáčka
:50 g čokolády na vaření
50 g mléčné čokolády
1 šlehačka 33 %
 
Na ozdobu
ušlehaná šlehačka
vlašské ořechy
máta nebo meduňka
  1. Vejce a mléko ušleháme metlou, přidáme sůl, cukr, mouku a stále pilně šleháme a přidáváme sodovku. Těsto musí být husté a hladké. Necháme půl hodiny odpočinout.

  2. Palačinky upečeme na kvalitní pánvi jen potřené olejem.
  3. Čokoládu nalámeme do misky a zalijeme vařící šlehačkou, dobře rozmícháme metlou
  4. Omáčka chutná teplá i studená.
 

Meruňkový koláč s polevou

Merunkovy kolac s polevou


Těsto:
80 g změklého másla
80 g cukru
2 vejce
180 g hladké mouky
lžička kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
Náplň:
500 g okapaných kompotovaných meruněk
šťáva z meruněk
1 vanilkový pudink
1 lžíce cukru
1 lžíce citronové šťávy
Poleva:
3 vejce ( oddělit žloutky a bílky )
90 g cukru
2 lžíce citronové šťávy
200 g kysané smetany
Na posyp:
moučkový cukr
Do mísy dáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a přidáme ostatní přísady, vše dobře propracujeme a těstem vyložíme vymazanou koláčovou formu. Na těsto rovnoměrně rozložíme meruňky.

Z meruňkové šťávy a pudinkového prášku, cukru a citronové šťávy uvaříme pudink. Ještě horký ho nalijeme na meruňky a dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme na 180 st. asi 30 minut.

Připravíme polevu. Bílky ušleháme s cukrem na tuhý sníh, postupně jeden po druhém vmícháme žloutky, citronovou šťávu a kysanou smetanu. Hmotu naneseme na horký koláč a dopečeme.

Koláč necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Makové noky s třešňovou omáčkou

Makove noky s tresnovou omackou



300 g vařených jemně nastrouhaných brambor
asi 300 g polohrubé mouky ,sůl
2 lžíce cukru
2 lžíce rozpuštěného másla
1  tvaroh
3 žloutky ,3 lžíce mletého máku
Zaděláme těsto a lžíceni tvoříme noky, které dáme vařit do vroucí osolené vody, když vyplavou , necháme ještě chvilku a jsou hotové.
Třešňová omáčka
Vypeckované třešně, trocha vody
 a cukr - povařit- rozmixovat
 a propasírovat
Posypeme opraženou strouhankou
, do které vmícháme trochu cukru  nebo medu a kousek másla

Kakaové muffíny s čokoládou a kuličkou rafaelo

Kakaove muffiny s cokoladou a kulickou rafaelo

 


300 g polohrubé mouky
3/4 hrnku kokosového cukru ( 220 ml )
1 hrnek kokosového mléka
1 vanilkový cukr
2 vejce
1 prášek do pečiva
1/4 hrnku oleje
2-3 lžíce kakaa
12 kuliček rafaelo
100 g čokolády
Kokosový cukr a žloutky ušleháme a pak přidáváme za stálého šlehání ostatní suroviny, pak vmícháme nasekanou čokoládu a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Do košíčků na muffíny nalijeme těsto do 3/ ( těsto nabyde). Do každého dáme kuličku rafaela. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 30 minut.

Kakaové muffíny s čokoládou ( 16 ks )

Kakaove muffiny s cokoladou


300 g polohrubé mouky
200 g cukru
1 prášek do pečiva
100 ml oleje
2 vejce
3 lžíce kakaa
350 ml mléka
100 g čokolády
Všechny suroviny kromě čokolády dáme do mísy a metlou ušleháme dohladka.
Těstem naplníme silikonové formičky na muffíny a do každé vmáčkneme kousky čokolády. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st.

 
 
Čokoládové sušenky

Cokoladove susenky

 
200 g másla
200 g hnědého cukru
200 g hladké mouky + na zpracování
2 vejce
1 lžička vanilkového aroma
2 lžičky prášku do pečiva
100 g čokolády nakrájené na malé kousky
1 lžíce medu
2 lžíce kakaa
špetka soli
100 g vlašských ořechů
Vše smícháme , uděláme těsto a uděláme kuličky, necháme mezi na plechu dostatek místa, roztečou se. Každou kuličku zmáčkneme vidličkou a ozdobíme plátky mandlí nebo ořechy. Pečeme na 180 st. asi 10 minut -podle typu trouby.

Nektarinkový dort

Nektarinkovy dort

Korpus
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru
1/2 hrnku mléka
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
5 lžic oleje
1-2 lžíce kakaa
Korpus -postup :
Vše dohromady ušleháme a vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 20 minut. Necháme vychladnout. Pak do formy po jejím obvodu vložíme pruh pečícího papíru a nalijeme náplň. Necháme přes noc v ledničce ztuhnout a pak podle libosti ozdobíme ovocem.
Náplň
asi 400 - 500 g vypeckovaných nektarinek
cukr podle chuti
2 tvarohy v kostce
1 šlehačka 33 %
6 plátků želatiny
Náplň -postup :
Nektarinky rozmixujeme a dáme do kastrůlku, posypeme cukrem a zahříváme dokud se cukr nerozpustí. Nevaříme ! Necháme vychladnout smícháme s tvarohem , podle potřeby dosladíme, přidáme želatinu připravenou podle návodu na obalu a nakonec vmícháme ušlehanou šlehačku.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kakaovo-tvarohový dort s broskvemi

Kakaovo-tvarohovy dort s broskvemi


1,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek mléka
1 hrnek cukru
1 prášek do pečiva
1/4 hrnku oleje
2 lžíce kakaa
2 vejce
Všechno dáme do mísy a ušleháme, dáme do vymazané formy a upečeme na 180 st asi 35 minut. Má formu na tento dort, ale dá se to i bez ní. Upeče se těsto na plechu a pak se jím vyloží mísa , naplní se a pokryje plackou těsta.
Náplň

2 tvarohy ve vaničce
1 balení plátkové želatiny
cukr podle chuti
1 broskvový kompot
2 tvarohy ve vaničce rozmícháme s cukrem a přidáme 6 plátků želatiny. Želatinu namočíme v troše vody , necháme 10 minut nabobtnat a pak na sporáku zahříváme , aby se želatina rozpustila ( pozor nesmí vařit ) , vlijeme ji do tvarohu a dobře promícháme až se dobře spojí s tvarohem. Necháme chvíli stát , aby náplň trochu zhuhla, pak ji dáme několik lžic do korpusu, poklademe okapanými a nakrájenými broskvemi a přidáme další náplň atd. Pak přikryjeme korpusem a necháme v ledničce chvíli tuhnout. Vyklopíme a povrch potřeme zbylým tvarohem a posypeme kokosem. Necháme v lednici nejlépe do druhého dne.

 

Dort je velmi dobrý, lahodný, vláčný , ale je ho mááálo....:-)

Piškotové koule s fondánem obalené v čokoládě a kokosu

piskotove koule s fondanem v cokolade

10 ks ( nepečené)
1 a půl balíčku dětských piškotů
100 g rozpuštěného másla
3 lžíce instantního kakaa
asi 100 ml pomerančového sirupu
1 balíček bílého fondánu
Na polevu:
120 g hořké čokolády
50 g másla
50 ml vody
Na obalení:
kokos
Piškoty rozdrtíme a přelijeme rozpuštěným máslem a sirupem. Vypracujeme těstíčko. Fondán rozkrájíme na 10 kousků a vytvarujeme z nich kuličky, které obalíme v těstíčku. položíme na tácek s alobalem a dáme ztuhnou do lednice. Čokoládu nalámeme do malého kastrůlku, přidáme vodu a máslo a za stálého míchání rozehřejeme do hladka. Pak každou kouli napíchneme na špejli a obalíme v čokoládě a hned v kokosu. Položíme na tácek s alobalem a dáme znovu do ledničky ztuhnout.

Makové vafle s makovým krémem

Makove vafle s makovym kremem


80 g změklého másla
80 g cukru
4 žloutky
100 g mletého máku
200 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
150 ml mléka ( může být i více , podle potřeby )
Vše dáme do mísy a ušleháme.
Makový krém
1 bal.bílého tofu ,nebo tvaroh ,  med, mletý mák, šťáva z půlky citronu - rozmixujeme

Kakaové vafle s kysankou bez mouky a cukru

Kakaove vafle s kysankou bez mouky a cukru



4 vejce
3 lžíce fruktózy nebo 2 lžíce  stévie
3 lžíce sušeného mléka
3 lžíce kokosu
1/4 lžičky jedlé sody
citronová kůra
1 lžíce kakaa
400 g husté kysané smetany

4 žloutky, 3 lžíce fruktózy nebo stévie - ušleháme, pak přidáme 3 lžíce sušeného mléka, 3 lžíce kokosu, 1/4 lžičky jedlé sody, citronovou kůru ,1 lžíci kakaa, promícháme a pak lehce vmícháme sníh ze 4 bílků. Hotové pomažeme kysanou smetanou.

Kávový dezert bez mouky

Kavovy dezert bez mouky



2 tvarohy
4 vejce ( z bílků sníh )
150 g kokosu
130 g cukru
100 g mletých ořechů
1 lžička sody
citronová kůra
4 lžíce instantní kávy jacobs velvet

Žloutky s cukrem  ušleháme a postupně vešleháme ostatní přísady, nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh. Dáme
 do vymazaného pekáčku a pečeme 
na  180 stupňů asi 50 minut.
Dezert ozdobíme kysanou smetanou smíchanou s cukrem a jacobs kávou.
Kávu použijeme v sypkém stavu.

Tvarohové buchty

Tvarohove buchty

 
500 g  hladké mouky
sůl
200 ml vlahého mléka
100 g rozpuštěného vlahého másla
2 žloutky
1 celé vejce
1/2 kostky droždí
citronová kůra z 1 citronu
120 g cukru
 Mouku prosijeme a promícháme se solí, doprostřed uděláme důlek , rozdrobíme do něj droždí , posypeme ho troškou cukru a zalijeme troškou vlahého mléka, necháme chvilku vzejít a pak přidáme ostatní přísady a těsto dobře propracujeme , necháme vykynout. Pak si těsto rozdělíme na vál na stejně velké kousky, ze kterých uděláme placičky, naplníme je náplní a zabalíme, každou buchtičku potřeme po stranách olejem nebo máslem  a poklademe na pekáč veldle sebe. Potřeme vajíčkem a vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova.
Náplň 
2 tvarohy ,1 smetana
cukr podle chuti
vanilkový cukr
citronová kůra
2 žloutky
2 bílky - sníh 
rozinky namočené přes noc v rumu

Kokosová buchta s kakaem

Kokosova buchta s kakaem


1,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek kokosového mléka
3/4 hrnku cukru
1 prášek do pečiva
2 vejce
3 lžíce kokosu
1 vanilkový cukr
1/4 hrnku oleje
kakao do jedné poloviny těsta.
Žloutky ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, pak postupně přidáváme ostatní přísady a šleháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a jednu obarvíme kakaem. Do vymazaného pekáčku vlijeme světlé těsto a na něj nalijeme tmavé. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 st asi 35 minut.

Babiččiny makové buchty 

Babicciny makove buchty

( větší pekáč )
20 g droždí
50 g - 60 g cukru
1/4 - 1/3 l mléka
500 g hladké nebo polohrubé  mouky
sůl
citronová kůra
vanilka
1 vejce nebo 2 žloutky
50 g másla
100 g tuku na vymazání pekáče
Náplň:
asi 150-200 g mletého máku
1/3 l mléka ( podle potřeby i více )
80 g cukru
20 g másla
špetka skořice
citronová kůra
na dochucení náplně rum nebo zavařenina
 
V hrnečku rozetřeme droždí se lžicí cukru asi 1/8 l vlahého mléka a troškou mouky na řidší těstíčko, hrnek zakryjeme a kvásek necháme zkynout. 
Do mísy prosejeme mouku s cukrem a solí, přidáme špetku nastrouhané citronové kůry a vanilku. Mouku zaděláme vykynutým kváskem, vlahým mlékem, ve kterém rozmícháme vejce nebo žloutky  a nakonec přidáme rozpuštěné  vlahé mléko. 
Vařečkou propracujeme vláčné ne příliš tuhé těsto. Hněteme jej tak dlouho až se tvoří puchýře. Potom mísu  zakryjeme utěrkou a těsto  necháme na teplém místě asi hodinu kynout. 
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme na placku, a vykrájíme čtverečky, které plníme nádivkou. Klademe je do pekáče dobře vymazaného rozpuštěným tukem a buchtičky vlhčíme tukem na povrchu i po stranách.  Takto utvoříme z těsta 24 nebo 30-32 menších buchet.  Buchty necháme na pekáči ještě 20 minut kynout a pak je vložíme do předem dobře vyhřáté trouby. Pečeme na 180-190 st. asi 30-40 minut pěkně dozlatova.
Po vyjmutí z trouby povlažíme peroutkou povrch buchet mlékem , aby vznikla křehká kůrka. 
Vyklopíme je na vál a posypeme moučkovým cukrem s vanilkou. 
 
Náplň.
Mletý mák zalijeme mlékem, přidáme cukr a máslo, promícháme a povaříme. Pak ji okořeníme  a dochutíme troškou rumu nebo zavařeninou.
Necháme vychladnout.

Tvarohova babovka s vlasskymi orechy

Tvarohová bábovka s vlašskými ořechy

 

4 vejce ( oddělit žloutky od bílků )
200 g cukru
1 máslo nebo hera
1 tučný tvaroh v kostce
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
5 lžic mléka
kakao
hrst sekaných vlašských ořechů
Žloutky s máslem a cukrem ušleháme do pěny, přidáme tvaroh a šleháme, pak přidáváme po částech mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko, prošleháme a nakonec vmícháme sníh. Část těsta obarvíme kakaem . Do vymazané a moukou vysypané formy (silikonovou nemusíme vymazávat) střídavě vkládáme a stejnoměrně rozprostřeme kakaové a světlé těsto, každou vrstvu těsta posypeme sekanými ořechy. Bábovku vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 50 minut podle typu trouby. 
Tvarohova babovka s vlasskymi orechy2

Tříbarevný koláč

Tribarevny kolac

Tmavé těsto
300 g polohrubé mouky
100 g cukru
150 g másla nebo hery
2 celá cejce
5 lžic studené vody
2 lžíce kakaa
1/2 prášku do pečiva

Náplň
4 tvarohy
citronová kůra z jednoho citronu
1 vanilkový pudink
3 žloutky
rozinky namočené v rumu
1 šlehačka
sníh z bílků
cukr podle chuti

Světlé těsto
200 g polohrubé mouky
150 g cukru
3 žloutky
5 lžic studené vody
100 ml oleje
1/4 prášku do pečiva
sníh z bílků

Všechny suroviny s nakrájeným změklým máslem dáme do mísy a propracujeme , vyválíme a dáme na velký vymazaný a moukou vysypaný plech.Potřeme tvarohovou nápní a nalijeme světlé těsto , které připravíme šleháním všech surovin a nakonec přidáme sníh.
Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 35 minut.

Rychlý piškotový dort

Rychly piskotovy dort

4 vejce
160 g cukru
160 g hladké mouky
4 lžíce oleje
4 bílky ušleháme s cukrem do tuha, pak přidáme postupně žloutky, olej a mouku a vše ušleháme. Vlijeme do dortové formy, kterou vymažeme olejem a vysyoeme moukou. Upečeme v předem vyhřáté troubě na 180 st.
Náplň 
meruňková zavařenina
Krém
1/2 l mléka 
1 a půl sáčku vanilkového pudinku
1 šlehačka
cukr podle chuti
Z mléka , cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink, necháme vychladnout . Šlehačku ušleháme a vešleháme ji do pudinku. Potřeme dort a posypeme nastrouhanou čokoládou.
Piškotová bublanina s višněmi a višňovou omáčkou

Piskotova bublanina s visnemi a visnovou omackou

 4 vejce

5 lžic horké vody

200 g cukru2

00 g hrubé mouky + na obalení višní

1/2 prášku do pečiva

sklenice kompotovaných višní

lžička solamylu na omáčku

Na ozdobu:

šlehačka

pikao v tubě

 

  1. Žloutky zalijeme vřelou vodou a šleháme je do pěny. Pak přidáme dvě třetiny odváženého cukru a šleháme, až pěna přechází v hustší krém.

  2. Zvlášť ušleháme pevný sníh z bílků, do kterého zašleháme zbylý cukr.

  3. Do žloutkové pěny přidáváme po lžicích mouku, do které jsme prosáli kypřící prášek, nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Okapané višně obalíme v hrubé mouce a přidáme do těsta. Obalené v mouce neklesnou až na dno. Trochu višní si necháme na ozdobu.

  4. Šťávu vlijeme do kastrůlku. V trošce šťávy dobře rozmícháme solamyl a vlijeme do šťávy, kterou za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí.

  5. Bublaninu podáváme samotnou nebo s omáčkou. Ozdobíme ušlehanou šlehačkou, pikaem a višní.

Palačinky s kokosovým mlékem

Palacinky s kokosovym mlekem


250 g hladké mouky
sůl
2 lžíce třtinového cukru
2 vejce
500 ml kokosového mléka
citronová kůra
2 lžíce rozehřátého másla
50 g másla na smažení
Vše prošleháme a necháme 20 minut odležet. Pak upečeme palačinky na másle.

Babiččina roláda

Babiccina rolada


6 vajec ( sníh )
10,5 dkg moučkového cukru
7,5 dkg polohrubé mouky
Dáme do horké trouby a pečeme asi 5 minut, ještě horké srolujeme.

Krém
1 šlehačka ( 33 % )
1 čokoláda na vaření Orion ( 100 g )
Do kastrůlku vlijeme šlehačku a nalámeme do ní čokoládu, zahříváme a občes zamícháme až se čokoláda rozpustí , nesmí vařit !
Necháme vychladnout a dáme přes noc do lednice, pak ušleháme . Roládu potřeme krémem a dáme do ní banán, stočíme a necháme ztuhnout v chladu nejlépe přes noc.

 

Tvarohová vánočka ( bez kynutí )

Tvarohova vanocka  bez kynuti


1/2 kg hladké mouky
150 g cukru
150 g másla
2 celá vejce
250 g tvarohu
5 lžic mléka
3-4 lžíce rumu
1 1/2 prášku do pečiva
rozinky, mandle
sůl
Zaděláme těsto a  rozdělíme na 9 dílů, nejdříme upleteme ze 4 pruhů, pak ze tří , nahoru ze dvou. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi ,  pak vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut na 180 st.

Křehké mrkvové rohlíčky s mákem

Krehke mrkvove rohlicky s makem

300 g hladké mouky
150 g na jemno nastrouhané mrkve
1 vejce
200 g másla nebo hery
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
Vše propracovat a nechat těsto půl hodiny v ledničce, pak rozdělit na 3 díly a každý díl rozválet do kruhu. Rozkrájet na 8 trojúhelníčku, na širší konec dát náplň a stočit. potřít vajíčkem a péct na 180 st.
Náplň maková 
Así 300 -400 g mletého máku
200 ml mléka
plátek másla
podle chuti cukrˇ
venilkový cukr
lžička mleté skořice
trochu nastrouhaného perníku nebo perníkové kořeni
vše povaříme a necháme vystydnout
Rohlíčky jsou výborné i povidlovou náplní.

Bramborové koule se sušenými švestkami

Bramborove koule se susenymi svestkami



asi 300 g den předem uvařených brambor ,
300 g polohrubé mouky , 1 vejce , 1 žloutek
špetka soli , 1 lžička cukru ,2-3 lžíce smetany , 1/2 prášku do pečiva ,
1 sáček sušených  švestek
Brambory nstrouháme najemno , přidáme ostatní přísady a švestky nakrájíme nadrobno.Propracujeme těsto a utvoříme koule velikosti pimpongového míčku. Klademe
na plech s pečícím papírem, potřeme vajíčkem  a upečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20-30 minut.

Bramborové vafle

Bramborove vafle


500 g brambor
4 žloutky
100 g škrobu
100 g polohrubé mouky
8 lžic jemných ovesných vloček
lžička soli
1 snítka rozmarýnu ( na jemno nasekané lístky )
sůl, pepř, česnek
trocha soj. mléka
Syrové brambory oloupeme 
a nastrouháme na jemno a přidáme ostatní přísady , promícháme těsto
 a pečeme vafle.

Výborné k polévce.

Dýňový zákusek bez mouky

Dynovy zakusek bez mouky



3 hrnky ( 250 ml ) na jemno nastrouhané dýně hokaido
4 žloutky
1/4 hrnku rostlinného oleje
100 g mletých oříšků
100 g kokosu
1/2 hrnku medu
2 lžičky sody
1 lžička vanilkového aroma
ze 4 bílků sníh
Vše smícháme , sníh dáme až nakonec a pečeme na 180 stupňů asi 40 minut , to ale podle typu trouby. Buchtu ozdobíme zakysanou smetanou 
a rozvarem z dýně.Dýni dáme do kastrůlku s trochou vody , aby se nepřipalovala a zasypeme cukrem .Po změknutí rozmixujeme.

Tvarohové vdolečky

Tvarohove vdolecky


1 tvaroh v kostce
200 g hladké mouky
4 vejce, 5 lžic rumu
1 prášek do pečiva
sůl, lžíce cukru
Ze všech surovin vymícháme těsto a nabíráme lžicí, smažíme na lívanečníku na oleji a ještě teplé obalujeme ve skořicovem cukru.

Křehký rybízový koláč se sněhem

Krehky rybizovy kolac se snehem

250 g hladké mouky
150 g změklého másla nebo hery
80 g moučkového cukru
špetka soli
1 vejce
1 lžíce rumu nebo zakysané smetany
3 lžíce strouhanky na posyp těsta
Náplň:cca 600 g mraženého rybízu
3 lžíce cukru
Na povrch koláče:5 bílků
špetka soli
lžíce cukru

Mouku prosejeme do mísy, promícháme se špetkou soli a přidáme ostatní přísady kromě strouhanky. Vše dobře propracujeme a těsto zabalíme do folie a necháme v lednici uležet 30 minut.
Těsto vyválíme a naplníme koláčovou formu o průměru 28 cm, kterou napřed vymažeme máslem. Těsto propícháme vidličkou a posypeme strouhankou. Rybíz promícháme s cukrem a rozložíme po celé ploše.Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 35 - 45 minut. Před dopečením potřeme koláč sněhem z bílků. Necháme ještě chvíli v troubě dopéct, aby se sníh zbarvil dozlatova

Bramborovo-makové šlejšky s višněmi

Bramborovo-makove slejsky s visnemi


400 g vařených studených brambor
sůl, 1 žloutek, cca 200 g hrubé mouky
2-3 lžíce nemletého máku
Propracujeme těsto , uděláme malé válečky
a ihned vložíme do vařící vody a vaříme
cca 4 minuty.
Višně - mražené višně vsypeme do kastrůlku, posypeme cukrem  a trochu podlijeme vodou, ve které jsme rozmíchali lžičku solamylu. Krátce povaříme.

Buchtičky s krémem

Buchticky s kremem



200g polohrubé mouky,100 g hladké sojové mouky,špetka soli, půlka kostky droždí , asi 1/4 l  vlahého mléka, 2 lžíce rostlinného oleje,
 2-3 lžíce cukru..
Těsto dobře propracujeme a necháme vykynout.
Krém - 1 l  mléka, cukr dle chuti, 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku- promícháme, přidáme pár kapek rumu a uvaříme.

Dezert s čokoládou Margot a kysanou smetanou

Dezert s cokoladou Margot a kysanou smetanou

1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku mléka
1 vejce
3/4 hrnku cukru
1/2 hrnku rozpuštěné máslové hery
1/2 prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
1 nastrouhaná čokoláda Margot ( 100 g ) + na posyp
kysanou smetanu na potření moučníku  ( 400 g )
 
Všechny suroviny kromě kakaa a nastrouhané čokolády ušleháme dohromady  vmícháme do ušlehané hmoty. Těsto rozdělíme na dvě části a do jedné vmícháme kakao .Světlé těsto vlijeme do formy , pak na něj nalijeme tmavé těsto a vložíme do předem vyhřáté trouby, pečeme na 180 st . Hotový moučník necháme vychladnout, vyklopíme  a namažeme kysanou smetanou , posypeme nastrouhanou čokoládou.

Špaldové kakaové palačinky s  tvarohem a borůvkami

Spaldove kakaove palacinky s  tvarohem a boruvkami


1/2 l mléka ,
200 g špaldové mouky
2 žloutky ,
2 lžíce kakaa ,
2 lžíce cukru
Dobře metlou promícháme a necháme 15 minut stát, pak pečeme tenké palačinky.Naplníme tvarohem a borůvkami.
Tvaroh
2 tvarohy  
1 smetana
podle chuti med nebo cukr
citronová kůra
Vše ušleháme na hladký krém.
Palačinky naplníme tvarohem a přidáme borůvky.

Zázvorky

Zazvorky


360 g špaldové mouky , ( nebo jen hladké )
60 g másla nebo máslové hery
, 140 g cukru ,
3 žloutky
2 lžíce  mléka
1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru ,
1/2 bal. prášku do pečiva
Ze všech surovin dobře propracujeme těsto, vyválíme, vykrájíme tvary a dáme na plech , necháme je na plechu do druhého dne odpočinout a pak pečeme
na 160 st. dozlatova.   Zázvorky bývají tvrdé, proto je dobré dát je do dózy  s víkem a mezi zázvorky dát jablko, zaručeně změknou.

Perníčky, které jsou hned měkké

Pernicky ktere jsou hned mekke


 600 g hladké mouky, ( můžete dát 500 g mouky a 100 g mandlové mouky nebo mletých mandlí )
250 g moučkového cukru,
200 g másla,
 6 lžic medu,
2 lžíce kakaa,
3 vejce,
 1 prášek do perníku,
1 lžička perníkového koření .
Udělat těsto a dát ho do druhého dne do lednice. Upéct na 150 - 170 st. asi 5_7 minut. ještě teplé potřít rozšlehaným bílkem s trochou vody , aby se perníčky leskly.

Perníčky

Pernicky


700 g hladké špaldové mouky
200 g cukru
100 g medu
60 g másla nebo hery
2 lžíce řepkového oleje
4 žloutky
8 lžic vody
10 g sody
1 sáček perníkového koření
Tuk a med rozehřejeme
a vychladlé vlijeme do sypké hmoty, přidáme žloutky
a vodu , olej a zpracujeme. Těsto necháme do druhého dne odležet. Vyndané z trouby potřeme rozšlehaným žloutkem s vodou.

Špaldové borůvkové koláčky

Spaldove boruvkove kolacky

 
Těsto:
asi 500g špaldové hladké mouky + na vál
sůl
100 g sojové nebo kukuřičné hladké mouky
120 g cukru
3 žloutky
1 kostka droždí 
asi 1/4 l  vlahého mléka
citronová kůra z půlky citronu
100 g vlažného rozpuštěného másla
Náplň:
borůvky ( i mražené )
cukr
Na potření:
rozšlehané vajíčko
Drobenka:
máslo
cukr
špaldová mouka
Mouku dáme do mísy,  promícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Droždí malinko pocukrujeme a zalijeme troškou vlahého mléka a přikryjeme utěrkou a necháme asi 5 minut než droždí vzejde. Pak přidáme ostatní suroviny a dobře propracujeme těsto. Necháme vykynout
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Rozdělíme na asi 20 stejně velkých dílků a tvoříme malé bochánky, které na plechu vytvarujeme na koláčky, tak, že udělíme uprostřed důlek a zvětšíme , aby vznikl stejnoměrný okraj.Koláčky na plechu necháme ještě asi 10 minut kynout a pak potřeme rozšlehaným vajíčkem. Poklademe je borůvkami smíchanými s cukrem a posypeme drobenkou.Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova.