Krupave bandury plnene zelim a uzenym masem

Křupavé bandůry plněné zelím a uzeným masem

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
trocha mouky podle potřeby na podsypání
lžička soli
2 vejce
100 ml oleje
200 ml vlahého mléka
1 sáček droždí + špetka cukru 
Náplň: 
500 g kysaného zelí
1 malé jablko
sůl a pepř
cibule
trocha oleje
asi 300 g uzeného masa
vajíčko na potření
Nejdříve si na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, pak přidáme vymačkané a nakrájené zelí, osolíme a opepříme a přidáme nastrouhané a oloupané jablko. Trošku podlijeme vodou, přidáme nakrájené uzené maso a dusíme doměkka. Necháme vychladnout..
Droždí vsypeme do misky, přidáme špetku cukru, lžíci mouky a trochu vlahého mléka. Promícháme a necháme vzejít. Mouku prosejeme do mísy, promícháme se solí a přidáme ostatní přísady. Vše dobře propracujeme a necháme přikryté čistou a suchou utěrkou vykynout na teplém místě. 
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na stejné díly. Každý díl roztáhneme na placičku a naplníme zelím s masem. Zabalíme a poklademe na plech s pečícím papírem nebo podložkou. Necháme ještě chvíli kynout a pak potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova.
 

Smažené chleby v sýrovém těstíčku

Smazene chleby v syrovem testicku

4 tenké  krajíce chleba 
pomazánkové pažitkové máslo
Těstíčko:
3 vejce
100 g strouhaného sýra
2 lžíce hladké mouky
mléko dle potřeby
sůl a pepř
olej na smažení
hořčice na potření
na ozdobu cibule a rajčata
Suroviny na těstíčko promícháme. 2 krajíce chleba namažeme pomazánkovým máslem a přiklopíme dalším krajícem. Obalíme v těstíčku a usmažíme na oleji. Hotové rozkrojíme na čtvrtka, potřeme hořčicí a ozdobíme rajčaty a cibulí.

chorizo

Suroviny: 

350 g hladké mouky

1/2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky cukru

1/2 lžičky soli

250 g ricotty

2 celá vejce

kelímek kysané smetany (cca 190 g)

asi 100 g na jemno nakrájeného choriza

nasekaná petrželka

olej na smažení

Všechny suroviny dáme do mísy a propracujeme těsto. Je trochu lepivé, ale spojí se a propracuje dobře. Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na 3 nebo 4 díly, uděláme z nich válečky a každý rozkrájíme na stejné dílky. Z dílků uhněteme kuličky, které dlaní stlačíme na placku a smažíme na rozpáleném oleji. Placičky trochu zvětší svůj objem.

 

 

Smazene plnene tousty

Smažené plněné tousty

3 vejce

sůl

pepř

trocha smetany nebo mléka

6 ks toustového chleba

lučina

šunka

plátkový sýr

plátek másla

Vajíčka se smetanou nebo mlékem osolíme, opepříme a vidličkou rozšleháme. Toustový chléb potřeme lučinou, poklademe šunkou a plátky sýra, přiklopíme po dvou na sebe a pořádně obalíme ve vajíčku tak , aby se namočily i strany.

Necháme chvíli, aby chleby dobře nasákly. Pak na pánvi rozpustíme plátek másla a ze všech stran, i z boků zprudka opečeme.

 

Pomazanka z choriza

 

Pomazánka z choriza

100 g choriza
200 g sýra gouda
1 velká cibule
kysaná smetana

Vše rozmixujeme.

 

Mini pizza

 

Mini pizza se šunkou, sýrem a olivami

300 - 350 g hladké mouky

lžička soli

1 sáček sušeného droždí

200 ml vlažné vody

50 ml olivového oleje

Náplň:

2 plechovky drcených rajčat

asi 300 g šunky

200 g sýra

sáček oliv bez pecek

sušený tymián a bazalka

Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, doprostřed vsypeme droždí a polijeme troškou vlažné vody. počkáme chvilku a pak přidáme ostatní přísady. propracujeme těsto, čím déle , tím lépe, mouku již nepřidáváme. Vypracované těsto jemně posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout. těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.Pak těsto vyklopíme vál, rozdělíme va 10-12 stejných dílků, uděláme z nich tenké placičky, okraje potřeme vodou. Placičky potřeme konzervovanými rajčaty, posypeme nakrájenou šunkou, olivami, sýrem a jemně posypeme tymiánem a bazalkou. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pačeme na 200 st. asi 15 minut.

Sýrové preclíky


200 g hladké mouky
200 g hery
200 g jemně strouhané goudy
2 žloutky
rozšlehané vajíčko na potření
Propracujeme těsto a necháme v lednici půl hodiny uležet. Těsto vyválíme, vykrájíme preclíky, potřeme rozšlehaným vajíčkem a trošku posypeme solí. Pečeme dozlatova na 180°C 

Tousty s treskou

tmavá bageta
máslo
česnek
kysaná smetana
sůl a pepř
mletá paprika
trocha oleje
treska

Tresku nakrájíme na dílky, osolíme, opepříme a posypeme paprikou, opečeme z obou stran na oleji.

Bagetu nakrájíme a na sucho opečeme, potřeme česnekem a máslem, poklademe opečenou treskou a ozdobíme dresinkem a petrželkou.

dresink:
kysanou smetanu smícháme se solí, pepřem a prolisovaným česnekem.

Množství surovin neuvádím, záleží na tom kolik porcí je třeba udělat.

Tvarohova pomazanka se syrem a cesnekem

 

Tvarohová pomazánka se sýrem a česnekem

250 g tvarohu z vaničky

200 g smetanového taveného sýra

50 g másla

sůl a pepř

prolisovaný česnek podle chuti

trochu mleté papriky na posyp

na ozdobu ředkvičky a okurka

Tvaroh, sýr, máslo, sůl, pepř a česnek ušleháme. Pomazánku dáme do zdobícího sáčku a nastříkáme na nakrájené rohlíky. Jemně posypeme mletou paprikou a ozdobíme ředkvičkami a okurkou.

Vajecno-syrova pomazanka

Vaječno-sýrová pomazánka

3 vejce

1 hermelín

1 cibule

100 g másla

jarní cibulka

sůl a pepř

Na kousku másla zpěníme cibuli, přidáme vajíčka, osolíme a opepříme a umícháme. Do vychladlých vajec přidáme zbylé máslo a nastrouhaný hermelín, přidáme nesekanou část jarní cibulky.

 

Slane palacinky plnene masem

Slané palačinky plněné masem

 
1/2 l mléka
1 vejce
sůl
pepř
200 g hladké mouky
4 lžíce oleje

Náplň!

2 kuřecí prsa
cibule
1 pikantní klobása
sůl, pepř
lžička kari
olej a kousek másla
jarní cibulka
červená paprika (lusk)
strouhaný sýr na posyp

Do mísy vlijeme mléko, přidáme sůl a pepř, vajíčko, olej , Metlou promícháme a pomalu za stálého míchání sypeme mouku. Necháme 20 minut odpočinout, pak na pánvi jen lehce potřené olejem ( na kvalitní pánvi bez oleje) pečeme palačinky.

Mezi tím než si těsto na palačinky odpočine připravíme masovou směs.
 
Na oleji s kouskem másla zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené maso a klobásu, osolíme, opepříme, přidáme kari, nakrájenou papriku a jarní cibulku, vše orestujeme a poklademe směsí palačinky, stočíme, posypeme strouhaným sýrem a nasekanou jarní cibulkou.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Syrove pecivo plnene anglickou slaninou

Sýrové pečivo plněné anglickou slaninou

250 g hladké mouky ( prosáté )

1/2 lžičky kypřícího prášku

1/2 lžičky soli

trochu pepře

150 g strouhané goudy

125 g studeného másla nakrájeného na kousky

1 vejce

4 lžíce zakysané smetany

1 vejce na potření

Vše zpracujeme na hladké těsto, uděláme kouli, zabalíme ji do folie a dáme na hodinu do lednice. Na pomoučeném vále těsto rozválíme a rozdělíme na stejně velké obdélníky. Každý potřeme rozšlehaným vajíčkem a po obou stranách nařežeme vodorovně asi centimetrové pruhy, tak , aby nám prostředek zůstal vcelku ( asi 2_3 cm široký ). Na prostředek dáme po celé délce náplň a pak střídavě postranní pruhy skládáme na náplň. Potřeme vajíčkem a vložíme do předem vyhřáté trouby. pečeme na 180 st. dozlatova.

Náplň

asi 200 g anglické slaniny

1 cibule

Na suché pánvi opečeme nakrájenou slaninu ke které přidáme nakrájenou cibuli. Panecháme vystydnout a tyčovým mixérem rozmixujeme.

Zemlove knedle

 

Žemlové knedle

6 rohlíků

200 ml mléka
2 vejce
petrželová nať
sůl
100 ml oleje ( rostlinného )
Do větší misky dáme nakrájené rohlíky. V další misce metlou smícháme mléko, sůl, vejce , olej , Směs vlijeme na rohlíky, přidáme nasekanou petrželku a promícháme. Necháme chvíli stát. Pak hmotu rozdělíme na dvě stejné části a každou dobře zabalíme do folie, dobře utáhneme , propícháme jehlou a ještě pevně zabalíme do alobalu. Vložíme do vroucí vody a vaříme 20 minut

rybicka

Rybičky s masovou náplní

300 g hladké mouky

půlka lžičky soli

půlka kostky droždí

200 ml vlahého mléka

1 žloutek

50 ml oleje

špetka cukru na droždí

bílek na potření a sezam na posyp

Do mísy prosejeme mouku, promícháme se solí a doprostřed uděláme důlek kam rozdrobíme droždí, posypeme ho troškou cukru a zalijeme trochou vlahého mléka, necháme kvásek asi 5 minut vzejít a pak přidáme ostatní suroviny a propracujeme těsto , necháme vykynout. Těsto dáme na vál a rozválíme , rozkrájíme na stejné čtverce . Na polovinu do tvaru trojúhelníku položíme náplň, pak přehneme a vytvoříme trojúhelník , okraje přitiskneme a dva cípy zkřížíme do tvaru ocásku. Třetí špičku nakrojíme , tím vznikne pusinka . potřeme rozšlehaným bílkem , posypeme sezamem a z náplně uděláme malinkou kuličku , kterou použijeme na oko.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova.

Náplň

asi 350 g mletého masa

1 cibule

česnek podle chuti

sůl a pepř

trošku oleje

Na oleji orestujeme cibuli, přidáme ostatní suroviny a restujeme , hotové necháme vychladnout.

Pro rychlejší variantu úplně postačí umletá pikantní uzenina.

Bramboraky s anglickou slaninou a krenem

 

Bramboráky s anglickou slaninou a křenem

750 g na jemno nastrouhaných a vymačkaných brambor

sůl a pepř

1 vejce

3 lžíce strouhaného křenu

100 g libovější anglické slaniny

asi 100 g hrubé mouky

majoránka

česnek

olej nebo sádlo na smažení

Brambory nastrouháme do mísy a vymačkáme z nich vodu. přidáme k nim ostatní suroviny a dobře promícháme. pokud nemáte čerstvý křen, můžete použít i kupovaný ve sklenici. Na oleji nebo sádle usmažíme bramboráky.

Smazene olivy plnene mandli

 

Smažené olivy plněné mandlí

1 sklenice větších oliv plněných mandlemi

hladká mouka

vajíčko

strouhanka

olej na smažení

Olivy scedíme a obalíme v mouce, vejci a strouhance. Smažíme v oleji a na ubrousku necháme chvilku okapat.Podáváme se salátem a pečivem.

 

Tvarohove placicky s cesnekem

Tvarohové placičky s česnekem

250 g tučného tvarohu z vaničky

250 g hladké mouky + na podsypání

lžička soli

lžička prášku do pečiva

2 vejce

olej na smažení

Vše dáme do mísy, promícháme a necháme asi 10 minut odpočívat. Pak těsto rozdělíme na 8 stejných dílků a tvoříme placičky, smažíme na oleji a necháme na ubrousku okapat.

Kysaná smetana

sůl a pepř

česnek podle chuti

strouhaný sýr

mletá paprika

pažitka

Kysanku smícháme se solí a pepřem, přidáme prolisovaný česnek a potřeme placičky. Posypeme sýrem,paprikou a pažitkou.

Sunkove venecky

Šunkové věnečky

350 g prosáté hladké mouky

lžička soli

1 vejce

1 sáček sušeného droždí (10 g)

asi 200 ml vlažné vody nebo mléka

50 ml olivového oleje

asi 350 g šunky

vajíčko na potření

 

Prosátou mouku dáme do mísy, promícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, vsypeme droždí, zalijeme trochou vlahé vody nebo mlékem, počkáme 5 minut. Pak přidáme vajíčko, ostatní vodu nebo mléko, olej a propracujeme těsto. Necháme vykynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a vyválíme, nakrájíme na stejně velké obdélníky, potřeme rozšlehaným vajíčkem a na delší stranu na kraj poklademe nahrubo nastrouhanou šunku. Na protější straně uděláme nožem asi 1 - 2 cm řezy a stočíme. Pak tvoříme věneček a okraje spojíme, klademe na plech s pečícím papírem nebo pečící folií, potřeme vajíčkem a vložíme do předem vyhřáté trouby na 190 st. Pečeme dozlatova.

 

Postup: 

 

sunkove2

sunkove3

 

Domaci mini pizza Margarita

Domácí mini pizza Margarita

8 ks
300 g hladké mouky + na vál
lžička soli
1 sáček sušeného droždí ( 10 g )
špetka cukru na droždí
200 ml vlažné vody
60 ml olivového oleje + na potření
Náplň.
plechovka drcených rajčat
3 mozzarelly
oregáno
lístky čerstvé bazalky
Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek, vsypeme do něj droždí, pocukrujeme špetkou cukru a zalijeme troškou vlahé vody, počkáme 5 minut a dolijeme vodu a olej . Propracujeme těsto a necháme vykynout. Pak vyklopíme na vál, rozdělíme na 8 stejných dílků a z každého dílku utvoříme koláček. Dáme na vál s pečícím papírem, okraje koláčků potřeme olivovým olejem, koláčky potřeme drcenými rajčaty, posypeme oregánem, poklademe nakrájenou mozzarellou a přidáme lístky bazalky. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180-190 st. asi 30 minut.
 

Salat z cervene repy s vlasskymi orechy

 

Salát z červené řepy s vlašskými ořechy

500 g uvařené a oloupané červené řepy
2-3 str. česneku
hladkolistá petrželka
2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
šťáva z citronu
sůl, pepř, cukr
řecký jogurt nebo kysaná smetana
pár kapek olivového oleje
Řepu nakrájíme, přidáme ořechy. Do misky vyklopíme jogurt nebo smetanu, přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek, šťávu z citronu, nasekanou petrželku, trochu cukru a pár kapek oleje. Promícháme a přidáme do nakrájené řepy. 

Chlebova omeleta

Chlebová omeleta
2 krajíce chleba 
olej
česnek
3 vejce
sůl a pepř
asi 60 g strouhaného sýra
nasekaná zelená část jarní cibulky
Chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji, přidáme nasekaný česnek. Vejce vidličkou rozšleháme, přidáme sůl a pepř a nastrouhaný sýr. Vejce nalijeme na opečený chléb a omeletu obrátíme. Hotovou posypeme sýrem a nasekanou zelenou částí jarní cibulky.

 

Sýrový koláč se zelím a klobásou

Syrovy kolac se zelim a klobasou

Těsto

½ kostky droždí (20 g)
250 ml vlažné vody
500 g hladké mouky
200 g eidamu
2 lžičky soli
4 lžíce olivového oleje
polohrubá mouka na podsypání

Droždí promícháme s vlažnou vodu a trochou mouky. Zakryjeme utěrkou a necháme vykynout, poté smícháme se zbytkem mouky, nastrouhaným eidamem, solí a olejem. Vypracujeme hladké těsto, které zakryté necháme hodinu vykynout. Poté vyválíme 2/3 těsta do tvaru plechu a navršíme náplň – viz níže. Ze zbytku těsta vykrájíme pruhy, které ozdobně navršíme do tvaru mřížky, a potřeme je žloutkem. Do okýnek mřížky vyskládáme kolečka klobásy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40−45 minut.

Náplň

2 středně velké cibule
2 lžíce oleje
500 g kysaného zelí
200 g eidamu
2 vejce
1 bílek
mletý pepř
mletý kmín
 lžička cukru
2 lžičky hladké mouky

 

300–400 g pikantní klobásy

Na potření

1 žloutek
1 lžíce mléka

Na podávání

pažitka

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájené cibule dosklovata, přidáme mouku a cukr a pak přidáme pokrájené zelí, z něhož jsme předem vymačkali přebytečnou šťávu. Podusíme a necháme vychladnout. Nahrubo nastrouhaný sýr smícháme s vajíčky, bílkem a kořením. Vše promícháme s dušeným zelím a poklademe na připravené těsto.

Bramborovy kolac  Fritata

Bramborový koláč ( Fritáta )

6 vajec
1 cibule
100 g strouhané goudy
1 kapie
1/4 květáku
nasekaná pažitka
6 ve slupce uvařených brambor
sůl a pepř
olej
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhaný syrový květák a nakrájenou kapii, osolíme a opepříme. Zalijeme rozšlehanými vejci, které promícháme s nastrouhaným sýrem. Polovinu směsi nalijeme do vymazané koláčové formy, poklademe oloupanými uvařenými bramborami, nakrájenými na kolečka. osolíme a opepříme, posypeme nasekanou pažitkou a zalijeme druhou polovinou vaječné směsi. Upečeme.

Smazene koule z vinne klobasy se syrem

Smažené koule z vinné klobásy se sýrem
500 g vinné klobásy
1 cibule + trocha oleje
1 vejce
100 g strouhaného sýra gouda
nasekaná zelená část z lahůdkové cibule
pepř
sůl jen opatrně- klobása i sýr jsou slané
strouhanka
olej na smažení
Z vinné klobásy do misky vymačkáme vnitřek , přidáme vajíčko, nahrubo strouhaný sýr, pepř, popř. trocha soli, a nasekanou zelenou lahůdkovou cibulku. Propracujeme těsto a přidáme trošku strouhanky. pak mokrýma rukama tvarujeme koule velikosti pinpongových míčků a obalíme ve strouhance. Smažíme v oleji, pak necháme na ubrousku okapat.

Syrove bochanky s uzeninou

Sýrové bochánky s uzeninou

350 g hladké mouky + trochu mouky na vál
1/2 lžičky soli
1 vejce
1 sáček sušeného droždí (10 g)
200 ml vlahého mléka
5 lžic oleje
70 g jemně strouhaného sýra
Náplň:
1 cubule
olej
400 g měkké uzeniny
100 g strouhaného sýra
Na potření:
vajíčko
Na posyp:
strouhaný sýr
Mouku prosejeme do mísy, promícháme se solí a doprostřed uděláme důlek kam vsypeme droždí, zalijeme ho trochou vlahého mléka a po chvíli přidáme vejce, olej , sýr a ostatní mléko. Dobře propracujeme těsto a necháme vykynout.
Zatím si připravíme náplň. Na oleji zpěníme cibuli, pak přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu a orestujeme. Necháme vychladnout a vmícháme nastrouhaný sýr.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na stejně velké dílky (cca 22 ks)
Každý dílek rozválíme na placičku, poklademe náplní a zabalíme. Bochánky klademe na plech s pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme strouhaným sýrem. 
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme dozlatova na 180 st.

Taštičky s mletým masem

Tasticky s mletym masem-



300 g polohrubé mouky,
 1/2 lžičky soli,
200 ml vlahého mléka,
50 ml oleje,
1/2 kostky droždí
1 vejce na potření
Zaděláme těsto a necháme vykynout. . Mleté maso orestujeme na cibuli, přidáme česnek, sůl a pepř , majoránku , 1 vajíčko.
Náplň necháme vychladnout a plníme taštičky, které potřeme vajíčkem a vložíme do vyhřáté trouby , pečeme na 180 st. dozlatova.

Křehké a křupavé máslové rohlíčky s česnekem

Krehke a krupave maslove rohlicky s cesnekem slane




400 g polohrubé mouky
100 g kukuřičné nebo sojové mouky
1 lžička soli
100 ml rostlinného oleje
1 celé vejce
1 žloutek
200 ml vlahého mléka
1 sáček sušeného droždí nebo 1/2 kostky čerstvého
špetka cukru na droždí
asi 120 g rozpuštěného másla
1 hlavička česneku
1 vejce na potření
Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí. Zvlášť v hrníčku nebo misce rozdrobíme droždí ( nebo použijeme sušené, přidáme špetku cukru a zalijeme trochou vlahého mléka, necháme vzejít. Hotový kvásek vlijeme do mouky, přidáme zbylé mléko s rozšlehanými vejci a olej. Dobře propracujeme těsto a necháme vykynout. Pak těsto rozdělíme na 4 díky, každý vyválíme do kulata, potřeme rozpuštěným máslem promíchaným s vylisovaným česnekem. Rozkrojíme na 8 dílků a stočíme . Poklademe na plech a necháme ještě chvíli kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předem vyhřáté trouby, pečeme na 180 st. dozlatova.

 
Olivové kytičky

350 g přesáté hladké mouky
lžička soli
1 vejce
1 sáček sušeného droždí (10g)
asi 200 ml vlažné vody nebo mléka
50 ml olivového oleje
1 sklenička černých oliv bez pecek
vajíčko na potření

Přesátou mouku dáme do mísy, promícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, vsypeme droždí , zalijeme trochou vlahé vody, počkáme 5 minut. Pak přidáme vajíčko, ostatní vodu, olej a propracujeme těsto. Necháme vykynout.
Těsto vyklopíme na vál, vyválíme a nakrájíme na proužky.
Každý proužek spojíme a naplníme dvěma olivami. Dáme k sobě 3 takto naplněné proužky.
Uprostřed spojíme, aby vznikla kytička.
Poklademe na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 190 °C dozlatova.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Teplý kukuřičný salát s opečeným rýžovým papírem

Teply kukuricny salat s opecenym ryzovym papirem


2 porce
1 kukuřice nebo polovina sáčku mražené
1 cibule
trocha olivového oleje
1 červená a 1 zelená paprika
citronová šťáva
sůl a pepř
2 rýžové papíry

Na trošce olivového oleje zpěníme cibuli a přidáme kukuřici
( předvařenou ) a nakrájené papriky , osolíme , opepříme a zakapeme citronovou šťávou . Nakonec vmícháme nasekanou petrželku. Rýžový papír
 na malou chvilku namočíme do vlažné vody,
pak položíme na suchou podložku , osušíme a dáme na rozpálenou pánev nasucho opéct.

Zeleninový salát s kuřecím masem a dresinkem

Zeleninovy salat s kurecim masem a dresinkem

2 porce
půlka ledového salátu
1 salátová okurka
1 mrkev
3 rajčata
2 kuřecí prsa
sůl a pepř
olej
Na zálivku:
poličanka
sůl a pepř
citron
lžička plnotučné hořčice
lžička cukru
2 lžičky olivového oleje
Salát opláchneme, nakrájíme na proužky, dáme na talíře. Okurku a mrkev nakrájíme  škrabkou na tenké široké pruhy a rajčata rozkrájíme. na dílky. Vše dáme na talíř k salátu. Maso nakrájíme na proužky, osolíme a opepříme a orestujeme na oleji. Hotové maso navršíme na salát a pokapeme dresinkem.
 
Křupavé parmazánové tyčky

Krupave parmazanove tycky

 
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
150 g nakrájeného studeného másla
1 vejce
3 lžíce kysané smetany
2 lžíce parmazánu
Na potírání:
rozpuštěné máslo
rozšlehané vajíčko
100 g parmazánu na posyp
 
Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, vajíčko, parmazán, kysanou smetanu a nakrájené studené máslo. Propracujeme těsto a babalíme ho do fólie a necháme v lednici nejméně hodinu. Pak těsto vyválíme , odkrojíme okraje, abychom měli rovný obdélník, potřeme ho máslem a posypeme parmazánem, který lehce přitiskneme dlaní na těsto. Nakrájíme proužky a každý stočíme. Poklademe je na plech vytřený máslem, tyčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme ještě parmazánem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova.
 

Tvarohovo-ředkvičková pomazánka

Tvarohovo-redkvickova pomazanka


svazek ředkviček 
1 kostka tvarohu
sůl a pepř
160 g sýra Kiri 
1 cibule
máslo
2 vejce
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhané ředkvičky ( celý svazek ), pak vmícháme vajíčka a osolíme a opepříme. Necháme vychladnout a vmícháme sýr a tvaroh. Rozmixujeme tyčovým mixérem.

Plněné rohlíky

Plnene rohliky


350 g hladké mouky + na vál
lžička soli
špetka pepře
1 vejce
200 ml vlahého mléka
1 sáček sušeného droždí + špetka cukru
50 ml oleje
Náplň:
asi 300 g uzeniny
1 cibule
4 vejce
špetka soli a pepře
trocha oleje
Do mísy prosejeme mouku a smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek, do něj vsypeme droždí, malinko ho pocukrujeme a zalijeme trochou vlahého mléka. Necháme vzejít a pak přidáme ostatní přísady. Propracujeme těsto, pracujeme tak dlouho až se přestane lepit na mísu, pokud možno nepřidáváme již mouku. Necháme vykynout, těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Trvá to asi tak hodinu. 
Zatím si připravíme náplň:
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou uzeninu a orestujeme. Do směsi vmícháme vejce, trošku osolíme a opepříme. Necháme vychladnout..
Na pomoučeném vále vyválíme těsto a tvoříme rohlíky, které plníme připravenou směsí. Rohlíky dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě asi 10 minut kynout. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme ještě posypat mořskou solí a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme asi 30 minut dozlatova na 180 st.

Sýrové srdce s nivovou pomazánkou a olivamiSyrove srdce s nivovou pomazankou a olivami

 

100 g anglické slaniny
3 vejce ( oddělit žloutky a bílky )
300 g polohrubé mouky
1 lžička jedlé sody
50 g změklého másla
200 g strouhaného sýra ( gouda, ementál..)
250 ml mléka
sůl a pepř
nasekaná petrželka nebo pažitka
Na ozdobu:
200 g nivy
100 g másla
2 lžíce kysané smetany
lučina
100 g salámu
olivy
Žloutky ušleháme s máslem, po trochách střídavě přidáváme prosátou mouku smíchanou se solí, pepřem a sodu a mléko. Vše ušleháme a vmícháme nakrájenou slaninu, nastrouhaný sýr a nasekané bylinky. Nakonec vmícháme sníh z bílků a těsto dáme do vymazané formy. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 30-40 minut. Necháme vychladnout a ozdobíme pomazánkou, salámem a olivami.
Pomazánka:
Nivu na jemno nastrouháme a přidáme smetanu, lučinu a změklé máslo. vše ušleháme.Syrove srdce s nivovou pomazankou a olivami 2

 

Sýrové muffíny s uzeným masem

Syrove muffiny s uzenym masem

4-5 vajec (z bílků sníh)
80 g změklého másla
300 g jemně nastrouhaného sýra goudy
150 g uzeného masa
sůl a pepř
2 lahůdkové cibulky i se zelenou částí
300 ml smetany
450 g polohrubé mouky
1,5 kávové lžičky jedlé sody
Do robotu se šlehací metlou (nebo použijeme ruční šlehač) dáme změklé máslo a žloutky, ušleháme do pěny. Mouku smícháme se solí, pepřem a jedlou sodou a prosejeme. Postupně do šlehače přidáváme mouku a smetanu za stálého šlehání. Pak vmícháme jemně nastrouhaný sýr, na malé kostičky nakrájené maso a nadrobno nakrájené cibulky. Vše promícháme a přidáme sníh ušlehaný se špetkou soli.
Naplníme košíčky nebo krabičky na muffíny a dáme do předem vyhřáté trouby. pečeme na 170-180 st. dozlatova asi 25 - 30 minut. Pro jistotu zkusíme špejlí zda se těsto nelepí.

Nivové muffíny

Nivove muffiny

150 g uzeného masa
4 vejce
400 g polohrubé mouky
3/4 kávové lžičky jedlé sody
75 g změklého másla
300 g jemně nastrouhané nivy
200 g bílého jogurtu
100 ml mléka
sůl a pepř
svazek nasekané pažitky
2 stroužky prolisovaného česneku
Žloutky ušleháme s máslem, postupně za stálého šlehání přidáváme prosátou mouku smíchanou se sodou, jogurt, mléko, sůl, pepř, česnek.  Pak vmícháme nastrouhanou nivu a na drobné kostičky nakrájené uzené maso a nasekanou pažitku. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.Těstem naplníme košíčky a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 st. asi 25- 30 minut.

Pomazánka z vepřové konzervy

Pomazanka z veprove konzervy


1 vepřová konzerva ve vlastní šťávě
1 cibule
100 g lučiny nebo žervé
lžička dijonské hořčice
100 g šunky
100 g strouhané goudy

sůl a pepř
Vše rozmixujeme.

Karibský salát v tortile

Karibsky salat v tortile



1 plechovka červených fazolí
1 zralé mango
1 avokádo
1 paprika
1 jarní cibule
šťáva z 1/2 citronu
1 lžíce olivového oleje
sůl a pepř podle chuti
1 lžíce cukru
6 tortil
Tortily nahřejeme a naplníme salátem .

Pomazánka z camembertu

Pomazanka z camembertu


2 camemberty
50 g změklého másla
sůl, pepř
1 cibule
3 lžíce tatarky
2 lžíce husté kysané smetany
Vše rozmixujeme.

Celerový salát

Celerovy salat

menší celer

mrkev

měkký salám

sůl a pepř

plnotučná hořčice

nakládané okurky

nakrájená červená paprika

tatarka

trochu láku z okurek

Celer uvaříme v osolené vodě do poloměkka a na hrubém struhadle ho nastrouháme. Nastrouháme ještě mrkev , okurky a salám, papriku nakrájíme nadrobno a přidáme ostatní suroviny. vše promícháme a dochutíme podle potřeby.

Pomazánka z herinků

Pomazanka z herinku

1 plechovka herinků v rajské omáčce
1 cibule
1 jarní cibulka
1/4 změklého másla
100 g smetanového sýra
sůl a pepř
Vše dáme do misky a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Pomazánka z uzené makrely se sýrem

Pomazanka z uzene makrely se syrem

 

1 uzená makrela

2 vařená vejce

50 g másla

100 g smetanového taveného sýra

50 g uzeného strouhaného sýra

1 cibul

esůl a pepř

pažitka

Makrelu zbavíme páteře a kůže a opatrně zbavíme všech kostí, dáme do mísy, přidáme sýry, nakrájenou cibuli a ostatní suroviny, vše rozmixujeme.

Sýrové vafle

Syrove vafle


200 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřícího prášku
1/2 lžičky soli
4 vejce
120 g změklého másla
100 g strouhaného sýra
50 g kostiček slaniny
12 lžic mléka


Na podávání:

80 g kostiček slaniny
nasekaná pažitka
V míse mícháme všechny přísady od mouky po máslo, až získáme hladké těsto. Přimícháme sýr, kostičky slaniny a mléko
Rozehřejeme vaflovač a pomocí mašlovačky ho potřeme olejem. Rozetřeme těsto a upečeme vafli. Při dalším pečení již nemusíme potírat olejem.
Před servírováním opečeme na suché pánvi kostičky slaniny, a

Slané plněné palačinky

Slane plnene palacinky

 
250 g hladké mouky
300 ml mléka 
200 ml perlivé minerálky bez příchutě
4 vejce
sůl
Vše ušleháme a upečeme palačinky. 
Náplň
asi 200 g uzeného masa nebo uzeniny
1 cibule
troška tuku
barevné papriky
2 vejce
kousek sýra ( gouda, eidam )
parmazán na posyp
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené maso nebo uzeninu a papriky, orestujeme a pak vmícháme nakrájený sýr a vejce. Náplň rozložíme na palačinky , stočíme a posypeme parmazánem

Šunková pomazánka

Sunkova pomazanka


150 g šunky
1/ 4 změklého másla
1 cibule
100 g měkkého sýra 
3 lžíce tatarky 
sůl a pepř

Šunku a  cibuli nakrájíme, pak přidáme ostatní přísady a rozmixujeme tyčovým mixérem

Rajčatové vafle ( slané )

Rajcatove vafle  slane


5 žloutků a z bílků sníh
100 g změklého másla
1 lžička soli
8 lžic mléka
150 g polohrubé mouky
100 g sušených rajčat naložených v oleji
3 snítky bazalky
Žloutky uřeme s máslem a solí, pak přidáme mouku a mléko , promícháme a přidáme nadrobno nasekaná okapaná rajčata a bazalku, nakonec vmícháme tuhý sníh.

Bramborovo-nivové placičky

Bramborovo-nivove placicky

asi 500 g vařených brambor
250 g polohrubé mouky ( podle potřeby můžeme přidat )
1 vejce
sůl
120 g ( i více ) nivy
Sádlo nebo olej na smažení.
Brambory nastrouháme na jemno , přidáme sůl, vajíčko, mouku a nastrouhanou nivu , těsto propracujeme a vyválíme, vykrájíme kolečka a smažíme na sádle nebo na oleji.
 
Dip
1 kysaná smetana
sůl, pepř, lžička hořčice
lžička citronu
nasekaná petrželka nebo pažitka
lžíce rajského protlaku nebo kečupu
 

Makrela a lilkové pyré.

Makrela a lilkove pyre.

Recept pro 2 osoby

2 lilky

3 menší makrely

2 petržele ( kořenové )

Lilky podélně rozřízneme a osolíme , obrátíme řezem dolů a položíme přes okraje misky, aby mohla z lilků odkapat hořká šťáva. Necháme pár minut a pak lilky opláchneme a osušíme, osolíme, opepříme ,pokapeme lehce olivovým olejem a pečeme je do temna. Když jsou hotové, vydlabeme a rozmačkáme, případně dochutíme. Makrely vykostíme a uděláme filátka, posypeme citronovým pepřem ( pozor je i se solí) nebo prostě osolíme a opepříme. Na pánvi opečeme po obou stranách , nejdříve kůží dolů. Zatím si oloupeme petržel nebo pastiňák a škrabkou uděláme tenké proužky, které opečeme na oleji, ( oleje minimálně ). Opečenými proužky pokrm ozdobíme.

Muffíny z mletého masa s nivou

Muffiny z mleteho masa s nivou

asi 500 g mletého masa
sůl, pepř, česnek
1 vejce
1 osmažená cibule
strouhanka
120 g nastrouhané nivy
nasekaná petrželka nebo pažitka
Mleté maso smícháme se solí, pepřem, vajíčkem, osmaženou cibulí, česnekem , strouhankou , nastrouhanou  nivou a nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Směs dáme do silikonových formiček na muffíny a upečeme.


Alpské pirohy

Alpske pirohy


2 pikantní klobásy
1 velká cibule 
1 pórek
olej
sůl a pepř podle potřeby
Na oleji zpěníme cibuli , přidáme nakrájené klobásy a pórek, podusíme a podle chuti osolíme a opepříme. Necháme vychladnout.

Těsto na pirohy
asi 300 g hladké mouky
lžička soli
10 g droždí ( sušené )
50 ml řepkového oleje
200 ml vlažné vody
mouka na propracování
 1 vejce na potření
Z uvedených surovin zaděláme těsto , dobře propracujeme a zbytečně nepřidáváme moc mouky, čím déle těsto hněteme , tím lepší bude a přestane se lepit. Necháme vykynout, pak rozdělíme na stejně velké bochánky , které rozválíme dokulata , kolem dokola je potřeme rozšlehaným vejcem a na jednu polovinu poklademe náplň, těsto přeložíme a okraje přehneme a přimáčkneme. Potřeme vejcem a necháme ještě chvíli na plechu kynout. Vložíme do vyhřáté trouby , pečeme na 180 st. dozlatova.

Pomazánka z uzeného sýra

Pomazanka z uzeneho syra2

asi 100 g uzeného sýra 
2 obdélníčky smetanového sýra
1 cibule
pažitka
sůl a pepř podle chuti
1 malá tatarka
 
Vše rozmixujeme .

Hermelínový salát

Hermelinovy salat

2 hermelíny
100 g goudy
3 kyselé okurky
1 cibule
3 rajčata
1 kapie
sůl
pepř
citron + troška cukru
majolka
lžička oleje
Majolku smícháme se solí, pepřem, lžičkou oleje, přidáme trochu citronové šťávy a cukru. Zeleninu a sýry nakrájíme a smícháme s dresinkem. Na ozdobu použijeme rajčata a lístky salátu. podáváme s pečivem.

Rychlý tuňákový salát

Rychly tunakovy salat

konzerva tuňáku
1 cibule
1 červená paprika
nasekaná kudrnka
sůl a pepř
citronová šťáva
Vše dáme do mísy a promícháme. Podáváme s čerstvým pečivem nebo s topinkami.

Plněný hermelín

Plneny hermelin

4 hermelíny

Náplň I.
2 lžíce mletých vlašských ořechů
vnitřek ze dvou hermelínů
lžička změklého másla
sůl a pepř
2 - 3 stroužky prolisovaného česneku
Náplň II.
kousek zelené části z jarní cibulky na jemno  nakrájené
kousek kapie na jemno nakrájené
vnitřek ze dvou hermelínů
2 - 3 stroužky česneku
lžička změklého másla
sůl a pepř
Hermelíny rozkrojíme a opatrně vydlabeme lžičkou. Smícháme s  ostatními surovinami a hermelíny naplníme. Zabalíme do alobalu a necháme do druhého dne v ledničce ztuhnout.
 

Olivové bandůrky

Olivove bandurky


hladká mouka    15 vrchovatých lžic
celozrnná mouka    5 vrchovatých lžic    
sojová hladká mouka 5 vrchovatých lžic    
1 lžička soli
2 vejce
sušené droždí    1 sáček    
vlažná voda    2 dcl    
olivový olej    2 lžíce
zelené olivy s paprikou    1 sáček
1 vejce na potření
Zaděláme těsto , vpracujeme nakrájené olivy a necháme kynout, pak uděláme bochánky , potřeme vajíčkem a upečeme.